Sveriges regering fascistisk eller antifascistisk!?

ANALYS —

Sveriges utrikesdepartement har inga kommentarer till BAREŠIĆS monument, utan hoppas i stället på “goda relationer mellan Serbien och Kroatien”. (beta | 02.08.2016.)

Sveriges utrikesdepartement ville inte kommentera i dag bygga ett monument i Kroatien Miro BAREŠIĆ, som i Sverige dömdes och avtjänat ett fängelsestraff för mordet på den före detta Jugoslavien-ambassadören Vladimir Rolović 1971.

“Vi har ingen kommentar om detta utom att säga att vi hoppas att Kroatien och Serbien fortsätter att utveckla sina ömsesidiga goda relationer”, svarade Beta byrån i svenska utrikesdepartementet att begära att göra uttalanden efter avtäckningen av monumentet BAREŠIĆ i Pakoštane och närvaron av vissa medlemmar av den kroatiska regeringen ceremonin.

I samband med uppförandet av monument Fred BAREŠIĆ i hemstaden Pakoštane i Kroatien, den officiella statliga protester i Zagreb skickade en Serbien och Montenegro.

Kroater reste ett monument över den jugoslaviske ambassadörsmördaren.

De två ministrar teknisk regering i Kroatien vid avtäckningen av monumentet BAREŠIĆ

FALL Glavas I BAREŠIĆ Ambassaden vägrade att acceptera de två protest not till Serbien.

Monumentet BAREŠIĆ deltog på söndagen ett antal personer från det kroatiska politiska livet, inklusive två ministrar från den avgående kroatiska regeringen, kulturminister och minister Zlatko Hasanbegović Veterans Tomo Medved.

Monument BAREŠIĆ som är mordet på ambassadören i Sverige Rolović dömdes till flera års fängelse avtäcktes i samband med 25-årsdagen av hans död.

Barešić dödades den 31 juli 1991 i Benkovac under mystiska omständigheter. Han hade just återvänt till Kroatien från emigrationen, där han var medlem av ultraextrema pro-Ustaša grupper.

Sveriges tystnad kring Ustasja-fascisternas terror och illdåd är en form av krigsbrott och kommer inte att gå ostraffat. Förr eller senare kommer den svenska regeringen att ställas till svars inför domstol för dess flagranta passivitet och stora skymf mot Jugoslaviens renommerade ambassadör, serbmontenegrinen Vladimir Rolović, som blev kallsinnigt skjuten i munnen efter lynchningen på Jugoslaviens Stockholmsambassad 1971.

Sverige måste sålunda välja sida och för en gångs skull i historien tala om för Världssamfundet, och inte minst för sin egen befolkning, om dess politik är att stödja fascister, svartskjortor och terrorister eller antifascister. Sveriges politik har aldrig varit rumsrent; inhemska rasbiologiska experiment och tvångssteriliseringar på samiska och romska kvinnor vittnar om detta.

Det är hög tid att vara ärlig mot sig själv och lyfta fram alla korten på bordet. Antingen är man fascist eller antifascist – något mellanting finns inte. De som svänger kappan efter vinden är de största krigsförbrytarna – och för dessa visar Gud ingen nåd! Eller som Ivica Dačić från serbiska SPS säger: “Hitler är en krigsförbrytare för Tyskland, men Kroatien prålar med NDH!” (“Dačić: Hitler je za Nemačku zločinac, a Hrvatska se ponosi NDH”, Blic, 02.08.2016.)

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published.