Chockerande! Hemliga dokument i omlopp: “Sverige förbereder sig för krig!”

ANALYS —

Efter mer än två århundraden av fred i Sverige allt starkare anser att denna skandinaviskt land måste förbereda sig för ett krig med potentiellt allvarlig motståndare, skriver brittiska media.

Chefen för den svenska armén Anders Bränström sade att krig kan drabba Sverige under flera år, enligt dokument läckt ut till allmänheten, rapporterar den brittiska tidningen Express.

“Säkerhetssituationen vi har för närvarande leder mig till slutsatsen att under de närmaste åren kan vi vara i ett krig”, sade han. Armén, som sagt, nu göra långsiktiga planer för en konflikt som skulle vara möjligt under perioden mellan 2016 och 2020 och måste vara redo för den största fienden.

Han sade att “alla militära och alla dem som stöder oss” bör förenas i ansiktet av en potentiell motståndare. Detta är första gången i modern historia att en hög militär tjänsteman säger att Sverige är på randen till krig, enligt den brittiska tidningen.

Ordföranden i kommittén för försvar Alan Widmann sade att Sverige befinner sig i “ökande aggressivitet i Ryssland”, eftersom det inte är medlem av Nato. Han betonade också att konflikten med Ryssland inte kan utvecklas på grund av ekonomin. “Min bedömning är att situationen är så allvarlig att även Sverige, som har mer än 200 år av fred bakom mentalt måste förbereda sig för möjligheten av väpnade konflikter, konflikten med vårt deltagande”, sade han.

Den brittiska tidningen påminner om att Ryssland är flera testade gånger försvars skandinaviska länderna skickar stridsflygplan att stänga sina gränser. Men den svenske försvarsministern Micael Bydén påpekade att det för närvarande inte finns något militärt hot mot Sverige och att landet har en välutbildad armé.

Men mot vem skulle denna kamp utkämpas? Det svensk-utopiska kriget skulle blott vara i 24 timmar. Sverige har varken rätt utbildat manskap, funktionsduglig militär, rätt typ av vapen och terräng eller skäliga soldatlöner som skulle garantera en seger, täcka och övervaka landets gränser under obestämd tid. Och i vems intresse skulle det ligga att slåss och dö mot en motståndare som i flera avseenden är mycket bättre rustad och ur militärpolitisk synpunkt oövervinnerlig?

Det är sålunda en ren absurditet och naivitet att Sverige skulle mäkta att stå emot Rysslands militära kapprustningskapacitet och en än större godnattsaga att tro att Nato per automatik skulle stödja Carl Bildts och likasinnades fåtöljkamp om svunna tiders svenska kolonialism, där man med hjälp av vapenmakt tog de naturtillgångar man behövde.

Det började med en billig hjärntvättspropaganda, sett ur ett barns scenario, där Ryssland angriper hela världen och de försvarar sig heroiskt gemensamt. Se upp för dessa kampanjer, för de har ingenting att göra med verkligheten. Det enda de dock kan leda till är allmänt krig, utan någon verklig anledning.

Det råder en hysteriskt tragikomisk antirysk känsla bland amerikanska vasaller i Europa. Men i stället för att oroa sig för ett imaginärt ryskt hot borde Sverige lägga fokus på migranternas invasiva våldförande ute i Europa på kvinnor och barn, såsom de i tyska Köln!

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

____________________________________________________________

KÄLLA:

“ŠOKANTNO! PROCURELI TAJNI DOKUMENTI: Švedska se sprema za rat!”, Kurir, 28.01.2016.

“ŠVEĐANI SE SPREMAJU ZA RUSKI NAPAD: Počinje novi Hladni rat u Evropi”, Kurir, 04.02.2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published.