Chockerande! Hemliga dokument i omlopp: “Sverige förbereder sig för krig!”

ANALYS —

Efter mer än två århundraden av fred i Sverige hörs allt fler åsikter i samhället om att detta skandinaviska land borde förbereda sig för krig mot en potentiellt seriös motståndare, skriver brittiska medier.

Anders Brännström, tidigare generalmajor inom Försvarsmakten, sade att krig kan drabba Sverige under flera år, enligt dokument som läckt ut till allmänheten, rapporterar den brittiska tidningen Express.

“Säkerhetssituationen vi har för närvarande leder mig till slutsatsen att tro att vi under de närmaste åren kan vara i krig”, sade han. Armén, som det anförs i dokumenten, gör långsiktiga planer för en eventuell konflikt mellan åren 2016 och 2020 och ska vara redo också för den största fienden. (“ŠOKANTNO! PROCURELI TAJNI DOKUMENTI: Švedska se sprema za rat!”, Kurir, 28.01.2016.)

Vidare sade han att “alla i armén och alla de som stöder oss” borde enas för att möta en potentiell motståndare. Det är första gången i nyare historia som en hög militärtjänsteman säger att Sverige är på randen av krig, enligt den brittiska tidningen.

Försvarsutskottets ordförande Allan Widman instämde att Sverige upplever “en större aggression från Ryssland”, eftersom det inte är medlem i Nato. Han påpekade också att konflikten med Ryssland även kan utvecklas på grund av ekonomin. – Min bedömning är att situationen är så allvarlig att även Sverige, som har mer än 200 år av fred bakom sig, mentalt måste förbereda sig på möjligheten av en väpnad konflikt, en konflikt genom vårt deltagande, sade han. (“ŠOKANTNO! PROCURELI TAJNI DOKUMENTI: Švedska se sprema za rat!”, Kurir, 28.01.2016.)

Den brittiska tidningen påminner om att Ryssland flera gånger har testat de skandinaviska ländernas försvar genom att skicka stridsflyg nära deras gränser. Sveriges försvarsminister Micael Bydén påpekar dock att det i dagsläget inte finns några militära hot mot Sverige och att landet har en vältränad armé. (“ŠOKANTNO! PROCURELI TAJNI DOKUMENTI: Švedska se sprema za rat!”, Kurir, 28.01.2016.)

Men mot vem skulle denna kamp utkämpas? Det svensk-utopiska kriget skulle blott vara i 24 timmar. Sverige har varken rätt utbildat manskap, funktionsduglig militär, rätt typ av vapen och terräng eller skäliga soldatlöner som skulle garantera en seger, täcka och övervaka landets gränser under obestämd tid. Och i vems intresse skulle det ligga att slåss och dö mot en motståndare som i flera avseenden är mycket bättre rustad och ur militärpolitisk synpunkt oövervinnerlig?

Det är sålunda en ren absurditet och naivitet att Sverige skulle mäkta att stå emot Rysslands militära kapprustningskapacitet och en än större godnattsaga att tro att Nato per automatik skulle stödja Carl Bildts och likasinnades fåtöljkamp om svunna tiders svenska kolonialism, där man med hjälp av vapenmakt tog de naturtillgångar man behövde.

Det började med en billig hjärntvättspropaganda, sett ur ett barns scenario, där Ryssland angriper hela världen och de försvarar sig heroiskt gemensamt. Se upp för dessa kampanjer, för de har ingenting att göra med verkligheten. Det enda de dock kan leda till är allmänt krig, utan någon verklig anledning.

Det råder en hysteriskt tragikomisk antirysk känsla bland amerikanska vasaller i Europa. Men i stället för att oroa sig för ett imaginärt ryskt hot borde Sverige lägga fokus på migranternas invasiva våldförande ute i Europa på kvinnor och barn, såsom de i tyska Köln!

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

____________________________________________________________

KÄLLA:

“ŠOKANTNO! PROCURELI TAJNI DOKUMENTI: Švedska se sprema za rat!”, Kurir, 28.01.2016.

“ŠVEĐANI SE SPREMAJU ZA RUSKI NAPAD: Počinje novi Hladni rat u Evropi”, Kurir, 04.02.2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *