Sverige minimerar ryskt firande av 70-årsdagen av andra världskrigets slut

Källa: TV4 TEXT, mån 06 Apr 2015. Foto: Bokhuset Dević.

 
TEMA: Ryskt krigsfirande

Statsminister Stefan Löfven väljer att inte åka till Moskva för att delta i firandet av 70-årsdagen av andra världskrigets slut. “Orsaken är Rysslands agerande i Ukraina.” (http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lofven-avstar-fran-ryskt-firande_4463023.svd)

Listan över deltagare, i synnerhet frånvarande, vid militärparaden i Moskva den 9 maj, vittnar om graden av försämringen av relationerna mellan Ryssland och väst, som för mindre än ett år sedan var tillsammans på stränderna i Normandie för att markera 70-årsdagen av de allierade styrkornas landning under andra världskriget.

Kreml kan räkna med Kinas president Xi Jinping och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, för vilken det blir det första officiella besöket i utlandet. Bland gästerna väntas också Greklands premiärminister Alexis Tsipras, Tjeckiens president Miloš Zeman, liksom tjänstemän från Indien, Sydafrika, Mongoliet, Vietnam, Kuba och Serbien.

Men Frankrikes president François Hollande och Storbritanniens premiärminister David Cameron gjorde det känt att de inte kommer att komma till ceremonin. Inte heller kommer USA:s president Barack Obama att närvara. Tysklands förbundskansler Angela Merkel avvisade också inbjudan, men uttryckte diplomatiskt att hon skulle komma till Moskva en dag senare i syfte att nedlägga en krans. Polen kommer att organisera sitt eget firande.

Av totalt 68 inbjudna världsledare, har blott 26 hittills svarat på inbjudan. “Västerländska ledares ankomst till militärparaden i Moskva den 9 maj skulle betyda ett erkännande av Kremls politik genom minnet av kriget”, sade den politiska analytikern Lilja Shevtsova till Agence France-Presse (AFP), rapporterar serbiska B92. (“Zapad bojkotuje Putina i paradu”, Tanjug – Politika/ Svet, 24.03.2015.)

Under andra världskriget, eller Stora fosterländska kriget, som det kallades i forna Sovjetunionen, dog 27 miljoner sovjetiska medborgare och segern i detta krig är en stor stolthet för Ryssland. Frågan om segern under andra världskriget är emellertid fortfarande en mycket känslig fråga för ryssarna. I januari utbröt en diplomatisk incident vid firandet av befrielsen av det nazistiska koncentrationslägret Auschwitz, varmed den polske utrikesministern lät förstå att lägrets befriare var mestadels ukrainare, och inte medlemmar av Röda armén.

Även om Rysslands president Vladimir Putin inte själv närvarade vid ceremonin i Polen sade han vid denna tidpunkt att detta var ett försök att minimera Rysslands roll under andra världskriget, som syftar till att “underminera Rysslands makt och moraliska auktoritet”. Kreml å sin sida minimerar ledarnas “frånvaro” den 9 maj, hävdandes att de flesta länder “inser Sovjetunionens betydande roll till nazismens fall.” (“Zapad bojkotuje Putina i paradu”, Tanjug – Politika/ Svet, 24.03.2015.)

Ryssland, som varje år med pompa och ståt firar den dagen, meddelade i år att ceremonin kommer att bli än mer högtidligare. Cirka 2,5 miljoner ännu levande veteraner kommer att erhålla medaljer, medan militärparader kommer att organiseras över hela landet i de flesta forna sovjetrepubliker.

Utanför Kreml där soldater paraderar från 10 länder kommer de ryska soldaterna bära sovjetiska uniformer från andra världskriget. Därefter kommer den allra senaste militära utrustning i den ryska armén att visas upp, som i hög grad moderniserats under senare år.

Västerländska tjänstemäns felsteg irriterar dock många i Ryssland, vilka anser att det är respektlöst. “De (västerlänningar) tror att de kommer straffa Ryssland genom att förneka 27 miljoner sovjeters död”, bedömde Vladimir Jevsejev, föreståndare vid Centrat för politiska studier i Moskva. “Att Barack Obama inte kommer att komma är hans problem. Världen är inte beroende av hans välvilja”, sade Jevsejev i ett uttalande till AFP. (“Zapad bojkotuje Putina i paradu”, Tanjug – Politika/ Svet, 24.03.2015.) Putin borde sålunda svara med samma gamla mynt och avböja att närvara vid firandet av D-dagen och slaget vid Normandie.

Sveriges statsminister, Stefan Löfven (S), har meddelat via sin pressekreterare att han inte tänker närvara vid Rysslands 70-årsfirande av andra världskrigets slut. (“Löfven avstår från ryskt firande”, SVD.se, Söndag 5 april 2015) Det är Löfvens problem, men genom sitt okloka ställningstagande och ovärdiga kampanj ställer han sig de facto på Nazi-kollaboratörernas och fascisternas sida. Hans politiska drag har skadat sin politiska identitet och kommer således lämna djupa ärr efter sig i de svensk-ryska relationerna, som inte kommer att läkas på oöverskådlig tid.

Löfven och kompani måste förstå att de statsmän i EU och väst som skymfar och minimerar Moskvas militärparad på Segerdagen den 9 maj och uteblir från densamma kommer för alltid att betraktas som utbölingar och persona non grata i Ryssland, för att inte nämna alla de miljontals svenskar av slavisk/ vendisk börd som kommer att vända Löfven och socialdemokraterna ryggen vid nästa valtillfälle!

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *