Sverige minimerar ryskt firande av 70-årsdagen av andra världskrigets slut

Källa: TV4 TEXT, mån 06 Apr 2015. Foto: Bokhuset Dević.


Statsminister Stefan Löfven väljer att inte åka till Moskva för att delta i firandet av 70-årsdagen av andra världskrigets slut. “Orsaken är Rysslands agerande i Ukraina.” (http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lofven-avstar-fran-ryskt-firande_4463023.svd)

Moskva – Listan över deltagare, särskilt frånvarande, vid en militärparad i Moskva den 9 maj, vittnar om graden av försämring av relationerna mellan Ryssland och väst, vilket är mindre än ett år tillsammans på stränderna i Normandie för att markera 70-årsdagen av landning av de allierade styrkorna i andra världskriget.

Kreml kan räkna med Kinas president Xi Jinping och ledaren för Nordkorea Kim Jong-Un, som blir den första officiella besök i utlandet. Förväntade och Greklands premiärminister Alexis Tsipras, Tjeckiens president Miloš Zeman, liksom tjänstemän från Indien, Sydafrika, Mongoliet, Vietnam, Kuba och Serbien.

Men Frankrikes president François Hollande och Storbritanniens premiärminister David Cameron uttryckte det klart att de inte kommer att komma till ceremonin. Inte heller kommer USA:s president Barack Obama att vara närvarande.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel avvisade också inbjudan, men hon diplomatiskt sagt att hon skulle komma till Moskva en dag senare, i syfte att nedlägga en krans. Polen kommer att organisera sitt eget firande. Av totalt 68 inbjudna världsledare, har 26 hittills svarat på samtalet.

“Ankomsten av västerländska ledare vid en militärparad i Moskva den 9 maj skulle betyda erkännandet av Kremls politik genom minnet av kriget”, säger hon till AFP politisk analytiker Lilja Shevtsova, B92. (“Zapad bojkotuje Putina i paradu”, Tanjug – Politika/ Svet, 25.03.2015.)

I andra världskriget, eller det stora fosterländska kriget, som han var känd i Sovjetunionen, dog 27 miljoner sovjetiska medborgare och seger i detta krig är en stor stolthet för Ryssland. Frågan om segern i andra världskriget är fortfarande en mycket känslig fråga för ryssarna. I januari bröt diplomatisk incident för att fira befrielsen av den nazistiska koncentrationslägret Auschwitz. Då sade den polske utrikesministern att lägret befriare var mestadels ukrainare, och inte medlemmar av Röda armén.

Även om han inte var vid ceremonin i Polen, sade Rysslands president Vladimir Putin vid den tidpunkt då detta var ett försök att minimera Rysslands roll i andra världskriget, som syftar till att “underminera makt och moraliska auktoritet” i Ryssland. Kreml med handen minimerar “frånvaro” av ledare den 9 maj, med argumentet att de flesta länder “inser en betydande roll i Sovjetunionen under hösten nazismen.” (“Zapad bojkotuje Putina i paradu”, Tanjug – Politika/ Svet, 25.03.2015.)

Ryssland, som varje år med pompa och ståt firade den dagen, meddelade i år att ceremonin kommer att bli ännu mer högtidlig. Cirka 2,5 miljoner fortfarande lever veteraner kommer att få en medalj, kommer en militärparad organiseras över hela landet i de flesta forna sovjetrepubliker.

Framför Kreml, där paraden soldater från 10 länder, kommer de ryska soldaterna bära sovjetiska uniformer från andra världskriget, och nästa kommer att vara den senaste militär utrustning i den ryska armén, som i hög grad moderniserats under senare år.

Fel i västerländska tjänstemän irriterar många i Ryssland som anser att det är respektlöst. “De (västerlänningar) tror att de kommer att straffa Ryssland genom att förneka 27 miljoner sovjeters död”, säger Vladimir Jevsejev, föreståndare för Centrum för statsvetenskap i Moskva.

“Det är vad Barack Obama kommer inte att komma, det är hans problem. Världens beror inte på hans goda vilja “, sade han i ett uttalande Jevsejev AFP. (“Zapad bojkotuje Putina i paradu”, Tanjug – Politika/ Svet, 25.03.2015.) Putin borde sålunda svara med samma gamla mynt och avböja att exempelvis närvara vid firandet av årsdagen av “D-dagen” i Normandie.

Sveriges statsminister, Stefan Löfven (S), har meddelat via sin pressekreterare att han inte tänker närvara vid Rysslands 70-årsfirande av andra världskrigets slut. (“Löfven avstår från ryskt firande”, SVD.se, Söndag 5 april 2015) Det är Löfvens problem, men genom sitt okloka ställningstagande och ovärdiga kampanj ställer han sig de facto på Nazi-kollaboratörernas och fascisternas sida. Hans politiska drag har skadat sin politiska identitet och kommer således lämna djupa ärr efter sig i de rysk-svenska relationerna, som inte kommer att läkas på oöverskådlig tid.

Löfven och kompani måste förstå att de statsmän i EU och Väst som skymfar och minimerar Moskvas militärparad på Segerdagen den 9 maj och uteblir från densamma kommer för alltid att betraktas som utbölingar och persona non grata i Ryssland, för att inte nämna alla de miljontals svenskar av slavisk/ vendisk börd som kommer att vända Löfven och S ryggen vid nästa valtillfälle!

Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *