2015-04-04: Totalförmörkelse av “blodiga månen”

2015-04-04 inträffade en total månförmörkelse. Detta fenomen uppstår när solen, jorden och månen ligger i samma plan. Då satelliten får en rödaktig bländning, eftersom den går in i jordens skugga, vilket är anledningen till detta fenomen kallas ofta “Blodröd måne”.

Till skillnad från en solförmörkelse, som inträffade den 20 mars 2015, kunde månförmörkelsen ses över hela planeten – och då främst på den del av jorden där det var mörkt.

Förmörkelsen startade kl. 12.15 och pågick fram till 15.44. Förmörkelsen kunde ses i USA och i vissa regioner över Atlanten. Nästkommande totala månförmörkelse skedde den 28 september 2015.

En månförmörkelse är så spektakulära astronomiska fenomen i det förflutna ofta tolkats som ett dåligt tecken att tillkännager kollaps för ett skeende. Ett exempel på detta är den förmörkelse som inträffade den 22 maj under den turkiska belägringen av Konstantinopel år 1453, som slutade med stadens fall och kollapsen av det bysantinska riket. (Beta | 03.04.2015.)

Blodröd måne: Så här såg det ut förmörkelse som förebådade världens undergång. Medan den totala solförmörkelsen av jordens satellit astronom vid utlöst spänning plikt apokalyps tycker att det är bara ännu en anledning att köra en berättelse om världens ände och förverkligandet av mörka profetior.

Total Eclipse av jordens satellit, månen, som inträffade i dag, det var tydligt i hela Nordamerika. Det är denna händelse som betecknade början till tetrader, en sällsynt förekomst av fyra månförmörkelser, varav den andra följde i oktober, och två mer under 2015 (4/4, 28/9).

Ovanligt fenomen började i april en total månförmörkelse, vilket var synlig från Amerika samt Nya Zeeland och andra delar av Stilla havet. En månförmörkelse är resultatet av när jordens skugga faller på månen.

Men medan detta fenomen, forskare förväntar spänningen, tullen apokalyps tycker att det är bara ännu en anledning att köra berättelser om världens ände. Medan vissa förbereder för den sällsynta synen av en månförmörkelse, andra fruktar förverkligandet av bibliska profetior.

I sin bok Four Blood Moons (=De fyra blodiga månarna) skriver författaren John Hagee om stora förändringar och omvälvningar som kommer att följa efter denna händelse, och det nämndes att detta bara kommer att vara en lunar tetrader uppfyllelse av bibliska profetior.

– Före den stora Herrens dag, skall solen vändas i mörker och månen i blod – meddelar han i boken. (Telegraf.rs)

Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

___________________________________________________

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *