“Fansen gillar inte Đoković, för han är serb”

Novak Đoković; https://pozadine-za-desktop.blogspot.com/2012/01/novak-djokovic.html
Tema: Ett tennisporträtt

Novak Đoković, som under de senaste åren är den dominerande aktören, har brutit ett flertal rekord. men det var inte nog med att publiken i många turneringar älskade det sätt som de upplevt Roger Federer eller Rafael Nadal.

En av de mest slående exemplen är finalen i US Open i New York när Đoković vann den tionde Grand Slamtiteln, men den amerikanska allmänheten listan stod inför Federer. Publiken på “Arthur Ashe” ofta passerat alla gränser för god smak, så frågan om varför Đoković inte är så populär bland fansen.

Specialized tennis portal “Tennis World USA” erbjuds flera svar, inklusive till Novak kommer från Serbien, som västvärlden har en dålig bild utav.

Fansen noterade först positiva skäl till varför man ska heja på Đoković:

A. Hans livshistoria. Đoković överlevde kriget, han brukade slå bollar in i en vägg som är perforerad med kulor. Noles tonår inte var stor. Allt som hittills uppnåtts på grund av hans talang och stark vilja att lyckas.

B. Vänlighet. Đoković är en trevlig kille, många människor känner honom genom imitation, inte bara för sin tennistalang. Efter imitationen av Sharapova och Nadal blev han inbjuden av många tevestationer runt om i världen, där han beskrivits som en showman som också vet hur man spelar tennis. Men nu är det annorlunda. När han blev tillfrågad 2014 att imitera Nadal sade han att imitation skadar andra.

C. Familjen Đoković är ett exempel på detta. Han är gift med Jelena (Ristić), hans mångåriga flickvän. Han har nu en son, och det är ännu starkare.

D. Life out of bounds. Đoković var också en vinnare inom detta område. Han stöds av UNICEF för utbildning av sina yngre landsmän genom sin stiftelse. Lever ett hälsosamt liv, talar många språk, engelska, italienska, lite franska, förstås… Nästan alla serbiska fans kan prata med honom på hans modersmål.

Dock kvarstår frågan varför fansen i väst inte gillar Đoković. Skribenterna listar fem skäl:

1. Đoković-Nole är den spelare som bröt Nadals och Federers totala dominans i tennisvärlden. De var inte precis glada när deras “historiske fiende” Nole vann. Under perioden mellan 2005 och 2010 har tennisfans som stött Rafaael och Roger i stället valt att sponsra Đoković.

2. Đoković kämpar ofta mot publiken. Mest slående var turneringarna i Madrid 2013 och US Open 2015.

3. Đoković är serb. Det kan tyckas vara ett löjligt skäl, men hans hemland kan vara en av anledningarna som förklarar varför det inte finns så många supportrar som han förtjänar att ha. Serbien har alltid haft ett rykte bakom sig i väst som ett upproriskt och våldsamt land.

4. Đokovićs spel och tennisstil är inte så “originellt”. Människor som vet mycket om tennis vet att det är nästintill omöjligt att spela som Novak. Hans bollar har fart, djup och många fördelar… Han är dock inte den spelande Nadals “Banana Shot” eller Federers “Sabr”.

5. I början av sin karriär, under 2007 och 2008, beskrevs Đoković som “kaxig” och “överskattad”.

Men inte ett ord om Novak Đokovićs bragder i svenska massmedier, medier som lever sitt eget liv i en bubbla distanserade från verkligheten. I deras ögon tycks det blott vara Roger Federer som vinner tennismatcher. Oavsett om han vinner eller förlorar matcher, är han konstant den store hjälten i inhemska nyhetsuppslag. Det är skrattretande så in i Norden, men förklarar till viss del hur det bilderburgägda mediesystemet är uppbyggt!

Federer dyker upp med jämna mellanrum som ett oväntat kort och en joker i den svenska teverutan. På samma gång som han är med i alla svenska nyhetsuppslag och tennissammanhang nämns han allt mindre i världssammanhang, och det till fördel för hans serbiska rivaler Novak Đoković och Nenad Zimonjić. Detta rimmar inte med verkligheten.

Hur kommer det sig att Roger Federer ideligen framställs som vinnare och alla hans värdiga motståndare som förlorare? Han är långt ifrån världsbäst idag och inte heller oövervinnerlig likt Gud inom tennisidrotten, såsom svenska medier försöker få oss enträget att tro. Detta bekräftas bland annat av Zimonjićs seger över Federer.

Man kan rättmätigt fråga sig vem som manipulerar med den svenska idrotten och det svenska folket. I vems intresse ligger det att förringa och underminera de mer kvalificerade idrottsmännens bragder framför andra, mindre förtjänta?

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published.