“Fansen gillar inte Đoković, eftersom han är serbisk”

Novak Đoković senaste åren den dominerande aktören, har brutit ett flertal rekord, men det var inte nog med att publiken i många turneringar älskade det sätt som de upplevt Roger Federer eller Rafael Nadal.

En av de mest slående exemplen är finalen i US Open i New York när Đoković vann den tionde Grand Slamtiteln, men den amerikanska allmänheten listan stod inför Federer. Publiken på “Arthur Ashe” ofta passerat alla gränser för god smak, så frågan om varför Đoković inte är så populär bland fansen.

Specialized tennis portal “Tennis World USA” erbjuds flera svar, inklusive till Novak kommer från Serbien, som västvärlden har en dålig bild utav.

Skrivet av första noterade de positiva skäl till varför de ska heja på Đoković.

1. Hans livshistoria. Đoković överlevde kriget, han brukade slå bollar in i en vägg som är perforerad med kulor. Nole s tonåren inte var stor. Allt som hittills uppnåtts på grund av hans talang och stark vilja att lyckas.

2. Vänlighet. Đoković är en trevlig kille, många människor känner honom genom imitation, inte bara för sin tennis talang. Efter imitation Sharapova och Nadal, var han inbjuden av många TV-stationer runt om i världen, där det beskrivs som en showman som också vet hur man spelar tennis. Men nu är det annorlunda. När han tillfrågades 2014 för att imitera Nadal, sade han att imitation skada andra.

3. Familj. Đoković är ett exempel på detta. Han är gift med Jelena Ristić, hans longtime flickvän. Han har nu en son, och det är ännu starkare.

4. Livet out of bounds. Đoković var också en vinnare i detta område. Han stöds av UNICEF och utbildning av sina yngre landsmän genom sin stiftelse. Leva ett hälsosamt liv, talar många språk, engelska, italienska, lite franska, förstås … Nästan alla serbiska fans kan prata med honom på hans modersmål.

Dock kvarstår frågan om varför fansen i väst inte gillar Đoković.

Författarna listar fem skäl.

1. Nole är den spelare som bröt dominansen av Nadal och Federer. Många trodde att endast Roger inte kunde slå Rafa Nadal kan slå Federer. De var inte precis glada när deras “historiske fiende” Nole vann. Under perioden mellan 2005 och 2010, har tennisfans som stöds Rafa och Roger, som de gjorde och sponsorer.

2. Đoković kämpar ofta mot publiken. Mest slående var turneringarna i Madrid 2013 och US Open 2015. Du kanske märker att detta är ett specialfall när du spelar mot Nadal och Federer.

3. Đoković är serbisk. Det är ett löjligt skäl, men hans hemland kan vara en av anledningarna till att förklarar varför det inte finns så många supportrar som förtjänar att ha. Serbien har alltid haft ett rykte i Väst som ett upproriskt och våldsamt land.

4. Stilen tennis spel som inte är så “originell”. Människor som vet mycket om tennis vet att det är nästan omöjligt att spela som Novak. Hans bollar har fart, djup och många fördelar … Men han är inte spelar Nadal “banan” shot eller Federer “sabr”.

5. I början av sin karriär. Under 2007 och 2008, har Đoković har beskrivits som “kaxig” och “överskattad”. Dessutom har många människor inte glömma att Federer i Monte Carlo blåste Đoković boxning sitter hans tränare.

Slutligen frågar författaren sig om tennisvärlden väntar på Federers och Nadals pension till Đoković ökade antalet sina fans.

Men inte ett ord om Novak Đokovićs bragder i svenska massmedier, medier som lever sitt eget liv i en bubbla distanserade från verkligheten. I svenska mediers ögon tycks det blott vara Roger Federer som vinner tennismatcher. Oavsett om han vinner eller förlorar matcher är han konstant den store hjälten i svenska nyhetsuppslag. Det är skrattretande så in i Norden, men förklarar till viss del hur det svenska mediesystemet är uppbyggt!

Federer dyker upp med jämna mellanrum som ett oväntat kort och en joker i den svenska TV-rutan. På samma gång som han är med i alla svenska nyhetsuppslag och tennissammanhang nämns han allt mindre i världssammanhang, och det till fördel för hans serbiska rivaler Novak Đoković och Nenad Zimonjić. Detta rimmar inte med verkligheten.

Hur kommer det sig då att Roger Federer ideligen framställs som vinnare och alla hans värdiga motståndare som förlorare? Han är långt ifrån världsbäst idag och inte heller oövervinnerlig likt en Gud inom tennisidrotten, såsom svenska medier försöker få oss enträget att tro. Detta bekräftas bland annat av Zimonjićs seger över Federer.

Man kan rättmätigt fråga sig vem som manipulerar med den svenska idrotten och det svenska folket. I vems intresse ligger det att förringa och underminera de mer kvalificerade idrottsmännens bragder framför andra, mindre förtjänta?

Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *