USA och Storbritannien frammanar naturkatastrofer och revolutioner

ANALYS —

USA och Storbritannien frammanar naturkatastrofer och revolutioner på löpande band samtidigt som de spelar världens frälsare och beskyddare.

Den serbiske fysikern och uppfinnaren Nikola Tesla (1856-1943) vänder sig förmodligen nu i graven, när han ser hur hans uppfinningar missbrukas allt mer. Nikola Tesla uppfann radion och radiostyrningen. Nobelprisäran gick i stället felaktigt till italienaren Guglielmo Marconi. ”Tesla är en stor uppfinnare som ligger bakom allt från växelströmsgeneratorer till röntgenkällor, vakuumrör och högspänningsutrustning men han står ofta i det fördolda på grund av sin stora motvilja mot priser och företagsdrift.” (Mikael Höök, UHDSG, 2007-11-03)

Jordbävningarna i Haiti 2010 och Japan 2011 samt Libyens inbördeskrig är bara början på vad som komma skall. Man behöver inte vara speciellt begåvad och insiktsfull för att förstå att skeendena och förfarandena har ett nära samband.

En serbisk webbtidskrift vid namn Njuz skriver att Serbiens delegation fått preliminärt reseförbud med anledning av misstankar om att den frammanat naturkatastrofer i de länder den besökt. (www.njuz.net, Lördag 12 mars 2011) Artikeln är naturligtvis ett påhitt, men i bakgrunden florerar ett kusligt allvar.

I skuggan av kärnkraftsolyckorna i Japan bombar och terroriserar väst och Nato Libyen och dess befolkning. Nato påstår sig vilja skydda civilbefolkningen, men det är ett spel för gallerierna. Natos talesmän ger sken av att de värnar om civilrätten, demokratin och freden i Europa samt bredare. I själva verket framkallar de naturkatastrofer och revolutioner. Var fanns de när Srebrenica i Bosnien genomlevde en massaker, där mer än 8000 bosnienmuslimska män och pojkar dödades, och när över 250000 serber flydde från Kroatiens blixtkrig och etniska rensning? Libyen valdes in i FN:s råd för mänskliga rättigheter i maj 2010. Nu fördömer världen Libyens ledare Muammar Khadaffi och utesluter hans land från rådet. Var finns logiken och empatin?

Under Irakkriget dog över 4000 spädbarn varje månad som ett direkt resultat av de angloamerikanska sanktionerna 1990-2003. USA:s tidigare utrikesminister Madeleine Albright blev frågad om det här: ”Detta är ett mycket svårt val, men vi tycker att priset är värt det”, svarade hon.

Muammar Khadaffi är långt ifrån ett helgon. Samma sak gäller för västs nuvarande och äldre ledare. Nicolas Sarkozy påstås vara schizofren och mytomanisk, Tony Blair en hypokondrisk katolsk konvertit och George W. Bush sektmedlem i det hemliga sällskapet ”Skull and Bones”.

Sverige spelar demokrati- och fredskämpe ute i världen samtidigt som den svenska försvarsmakten erbjuder sig att skicka åtta Jas Gripen-plan för att ”hjälpa till” med flygförbudszonen över Libyen (Ekot, Fredag 18 mars 2011). Utrikesminister Carl Bildt kallar det ”alldeles utmärkt”, att franska flygattacker slagit ut ett antal av Khaddafis stridsfordon i östra Libyen. ”Min förhoppning är nu att dessa operationer har en sådan inledande styrka att de på ett avgörande sätt förändrar den politiska situationen i landet. Och i det avseendet tror jag att de närmaste dygnen är de viktigaste.” (TT – Sydsvenskan, Lördag 19 mars 2011) I stället för att mana till lugn och besinning tänder Bildt en ny brasa i infernot.

USA, Storbritannien och Frankrike vill till varje pris undanröja Muammar Khadaffi. Genom att avlägsna honom från den politiska arenan stoppas också den gigantiska vapenaffären med ryssarna: ”FN:s sanktioner mot Libyen slår hårt mot den ryska vapenexporten. Ryssland kan förlora mångmiljardbelopp på grund av uteblivna vapenleveranser till Libyen.” (Ekot, Tisdag 1 mars 2011)

Västmakterna och deras allierade sätter således dagliga krokben och käppar i hjulen för Rysslands, Kinas, Irans, Brasiliens, Venezuelas, Libyens, Zimbabwes, Serbiens med flera andra obekväma länders framfarter. Men det finns ett ordspråk som säger: ”Den som gräver en grop åt andra faller ofta själv däri!”

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *