Rysslands sändebud vid FN, Vitalij Tjurkin, sade i skarpa ordalag att: “Jag blir besviken om USA inte organiserar Pussy Riots föreställning även i Vatikanen, Mecka och vid Klagomuren i Jerusalem.”
Vitalij Tjurkin utbytte hårda ordväxlingar och kommentarer med sin kollega och tillika USA:s ständige representant vid FN, Samantha Power, om hennes möte med medlemmar ur den kontroversiella konst- och musikgruppen Pussy Riot.
Som en påminnelse, den 21 februari 2012 begick medlemmar av denna grupp, iförda masker, hädelse i Kristus Frälsarens katedral i Moskva genom att framföra en låt med hädiskt innehåll och utföra en osedlig dans på ambon. De dömdes sedan på grundval av artikel 213 punkt 2 i den ryska strafflagen (”huliganism”), och i december förra året frigavs medlemmarna i punkgruppen Nadezhda Tolokonnikova och Maria Aljochina genom en amnesti proklamerad med anledning av 20-årsdagen av Rysslands konstitution.
Power å sin sida kommenterade på Twitter mötet med de nyligen frisläppta fångarna. USA deltog i en konsert anordnad av Amnesty International för mänskliga rättigheter, där sångerskan Madonna också medverkade.
Vitalij Tjurkin, som på presskonferensen ombads att kommentera det mötet, frågade om Power inte hade anslutit sig till punkbandet: “Jag väntar på den dagen när hon bjuder in tjejerna att framträda i Washington-katedralen. De kanske ordnar en världsturné åt dem: till Peterskyrkan i Rom, och sedan eventuellt till Mecka i Saudiarabien, och, slutligen, en galakonsert vid Klagomuren i Jerusalem (…) Om Samantha Power inte lyckas med det, kommer jag att bli oerhört besviken” – tillade den ryske diplomaten. (Fakti, 07.02.2014.)
Men enligt talesmannen för det ryska utrikesministeriet, Alexander Lukasjevitj, är Pussy Riot bara en ursäkt för en ny våg av fördomsfulla uttalanden om Ryssland. “Man kan säga att fallet med punkgruppen bara tjänade som en förevändning för en ny våg av förhastade, partiska och politiskt motiverade poäng.” (Itar-Tass)
Domen orsakade en hel del kontroverser, både i Ryssland och utomlands, och blev starkt fördömd av ett antal tjänstemän, inklusive företrädare för EU och OSSE, samt av kändisar. Exempelvis uppstod i den bulgariska staden Varna onsdagen den 22 augusti 2012 en incident i samband med Pussy Riot-fallet då vandaler skändade monumentet över den bulgarisk-ryska vänskapen genom att placera färgglada hattar på skulpturernas huvuden, dolt över ansiktena, liknande dem som bars av punktjejerna under genomförandet av “punkbönen” i Kristus Frälsarens tempel i Moskva.
Detta är den andra incidenten i Bulgarien, vilken tolkas som en protest mot domen mot ryska punkare, som sägs vara organiserad av lokala feminister. Den första incidenten inträffade den 17 augusti i Sofia, där vanhelgandet av ett monument till sovjetiska soldater innebar att skulpturerna fick nylonstrumpor på sig. (Akter – Tanjug, sreda, 22.08.2012.)
drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA