Tjurkin och Lukasjevitj om Pussy Riots “uppvigling och landsomstörtande verksamhet”

Rysslands sändebud vid FN, Vitalij Tjurkin, sade i skarpa ordalag att: “Jag blir besviken om USA inte organiserar Pussy Riots föreställning även i Vatikanen, Mecka och vid Klagomuren i Jerusalem.”

Vitalij Tjurkin utbytte hårda ordväxlingar och kommentarer med sin kollega och tillika USA:s ständige representant vid FN, Samantha Power, om hennes möte med medlemmar ur den kontroversiella konst- och musikgruppen Pussy Riot.

Som en påminnelse, den 21 februari 2012 begick medlemmar av denna grupp iförda i masker hädelse i Kristus Frälsarens tempel i Moskva, genom att utföra en låt med hädiskt innehåll och en osedlig dans på ambonen.

De var sedan dömdes på grundval av artikel 213 Punkt 2 RF strafflagen (“Huliganism”), och i december förra året, medlemmar i punkgruppen Nadezhda Tolokonjikova och Mary Aljohina undantas från amnestin proklamerat med anledning av 20-årsdagen av konstitutionen av Ryssland.

Power å sin sida kommenterade på Twitter mötet med tills nyligen cellfångarna, att USA kom till en konsert anordnad av organisationen för de mänskliga rättigheterna, “Amnesty International” och med deltagande och sångerskan Madonna.

Vitalij Tjurkin, som på presskonferensen ombads att kommentera det mötet, frågade om Power inte hade anslutit sig till punkbandet.

“Jag väntar på den dagen när hon bjuder in tjejerna att framträda i Washington-katedralen. De kanske ordnar en världsturné åt dem: till Peterskyrkan i Rom, och sedan eventuellt till Mecka i Saudiarabien, och, slutligen, en galakonsert vid Klagomuren i Jerusalem (…) Om Samantha Power inte lyckas med det, kommer jag att bli oerhört besviken.” – tillade den ryske diplomaten. (Fakti, 07.02.2014.)

Men enligt talesmannen för det ryska Utrikesministeriet, Alexander Lukasjevitj, är Pussy Riot bara en ursäkt för en ny våg av fördomsfulla uttalanden om Ryssland. “Man kan säga att fallet med punkgruppen bara tjänade som en förevändning för en ny våg av förhastade, partiska och politiskt motiverade poäng.” (Itar-Tass)

Han tillade att en del människorättsaktivister och medieföretag är mer intresserade av att skapa en långsam och rör upp antiryska känslor, men för framtiden för de tre punkare dessa grupper, som är 17 augusti dömdes till två års fängelse, som i Moskva kyrka i februari härleda prestation mot president Vladimir Putin.

Domen orsakade en hel del kontroverser, både i Ryssland och utomlands, samt blev starkt fördömt av ett antal tjänstemän, inklusive företrädare för EU och OSSE, liksom kändisar.

Exempelvis i den bulgariska staden Varna, onsdagen den 22 augusti 2012, uppstod en incident i samband med Pussy Riot-fallet då vandaler skändade monumentet över den bulgarisk-ryska vänskapen, genom att placera färgglada hattar på skulpturernas huvuden dolt över ansiktena, liknande dem som bars av punktjejerna under genomförandet av “punkbönen” i Kristus Frälsarens tempel i Moskva.

Detta är den andra incidenten i Bulgarien, vilket tolkas som en protest mot domen ryska punkare, som sägs vara organiserad av lokala feminister.

Den första incidenten inträffade den 17 augusti i Sofia, där den vanhelgande av ett monument till sovjetiska soldater, som skulpturerna dras nylonstrumpor. (Akter; Tanjug, sreda, 22.08.2012.)

Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published.