Massmedia i väst ironiserar, förnedrar, degraderar och skriver glåpord om serbiska bedrifter

ANALYS —

Serbiens president Aleksandar Vučićs många fredsinitiativ och dialogansträngningar på Balkan har inte nämnvärt uppskattats av västmedierna. Inte ett enda upplyftande ord om detta. När han emellertid höll på att mista sitt huvud vid minnesceremonin i Srebrenica, bastunerade massmedierna ut om detta attentatsförsök på honom. Vad hade han där att göra? kommenterade journalisterna och reportrarna i väst. Vilken ironisk förnedring!

Så länge filmskaparen Emir Kusturica var en lojal jugoslav och måttlig bosnier, var han en ofta repriserad personlighet i svenska tv-rutan. Under Balkankriget gjorde han emellertid “proserbiska” uttalanden som kostade honom skjortan. Allt sedan dess är han persona non grata i svenska medier och tv-rutan. Tack vare svenska medier har han sålunda degraderats och omstöpts från en briljant regissör och filmskapare till en medioker serbisk četnikanhängare. På samma gång åtnjuter han stor respekt bland italienska och ryska filmskapare. Varför denna svenska censur?

Den brittiske fysikern och matematikern Isaac Newton (1642-1727) trodde sig veta svaret på gravitationskraftens alla gåtor. Men han hade helt fel i sina ståndpunkter och teorier. Om hans teser är vetenskapligt beprövade och tillitsfulla, hur kommer det sig då att vi sålunda fortfarande inte vet vad tyngdkraft är, och än mindre att den är transcendental samt påverkar alla kroppars rörelser både i mikro- och makrokosmoserna? Gravitationen som den serbiske fysikern Nikola Tesla (1856-1943) myntade först av alla samverkar med planeterna, liksom solen och jorden håller månen i sin bana. Samma lagar gäller i mikrokosmosens värld.

Newton kände sålunda inte till gravitationens mysterier, utan den kunskap han förvärvat inhämtade han från Michel Nostredame, som redan på sin tid visste hur man räknar ut himlavalvets enigmor. Det var inte heller Newton som myntade begreppen mikro- och makrokosmos, som i stället kom till senare under Petar II Petrović-Njegošs regenttid 1830-1851. Denne sistnämnde, som verkade som serbisk biskop och härskare över Montenegro, lämnade efter sig flera mastodontverk samt skapade historia i all världens hörn. För svenska folket och svenska medier blev han dessvärre helt okänd. Varför denna historiska diskrepans?

Mihajlo Idvorski Pupin (1858-1935) var en serbisk fysiker, kemist och elektrotekniker. Han var verksam vid Columbia University från 1890 och uppfann pupinspolen, som användes i telefonkablar för långdistanskommunikation. Användandet av en pupinspole kallades för pupinisering (att pupinisera). Han låg även bakom många andra uppfinningar, och registrerade 34 patent. Han fick Pulitzerpriset för sin självbiografi From Immigrant to Inventor (Från invandrare till uppfinnare) 1924. (Wikipedia) Hur många svenska skolungdomar känner till Mihajlo Pupins uppfinningar och verk? Inte en kotte. Varför är Pupin censurerad i svenska massmedier?

Mileva Marić (1875-1948) var gift med fysikern Albert Einstein. Då Einstein var grav dyslektiker, fick hon göra alla matematiska uträkningar – något som hon gjorde välvilligt och av stor kärlek för sin make. Men Mileva fick dessvärre inte den uppskattning och credit hon förtjänade, varken av Einstein själv, patriarkatet, etablissemanget eller massmedierna i väst. Jag vågar påstå att det är den första kvinnomisshandeln och diskrimineringen som skett i västs moderna historia utan straffrättsliga påföljder och ME TOO-kampanjernas stöd.

Novak Đoković är en av världens, om inte världens, bästa tennisspelare som vunnit många matcher på löpande band. I svenska massmedier omnämns han dock knappt, så lite att till och med pensionerade tennisspelare, såsom McEnroe, Willander och Borg, får mer utrymme. De enda gånger media belyser och bjuder på utrymme är när det går dåligt för Đoković. Blott då är det stora rubriker med menliga glåpord om honom!

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *