“Döda serben! (…) Häng serberna i videträd!” – Och med dem ska vi samexistera i EU!?

(VIDEO) I S NJIMA MI TREBA DA BUDEMO U EU! Ubi Srbina, Srbe na vrbe i Za dom spremni grmelo u Splitu! Navijači “Torcide”, pristalice kroatiska fotbollsklubben Hajduk Split, skanderade “Döda serben!”, “Häng serberna i videträd!”, “Vukovar, Vukovar!” och “Redo för Fosterland” på derbyt med Dinamo Zagreb. (Informer.rs, 18.12.2016.)

Och med dem ska vi samexistera i EU! Döda serben, häng serberna i videträd och Redo för grmelo i Split supportrar “Torcida”, anhängare av fotbollsklubben Hajduk Split skanderade “Döda serben!”, “Häng serberna i videträd!”, “Vukovar, Vukovar” och “Redo för Fosterland” under derbyt mot Dinamo Zagreb. (Informer.rs, 18.12.2016.)

Kroatiska medier uppskattar att anhängarna av Hajduk – medlemmar i “Torcida”, beställt av vad de tycker om ett enat de starkaste fotbollsklubbar i Jugoslavien i den gemensamma ligan, men på grundval av den här videon verkar det vara något mer än så! (Informer.rs, 18.12.2016.)

Kroatiska fans är kända för sin betoning på nazistiska och Ustasja simbola.Izmedju annat i juni 2015 fans av representation drog en svastika på fältet innan spelet med Italien i Split, och läktarna är ofta hört Ustashe slogan “Ready”.

De viftade med flaggor kroatiska försvarsmakten (HOS), och har höjt banderoll där det stod “Twinning är inte ett alternativ.” Torcida “mot Jugolige”. Eftersom diskriminerande svängar och samtal till våld hotar Hajduku ny mening, den kroatiska medier. Tidigare i går, utanför lokaler serbiska nationella rådet i Zagreb höll en protest organiserad av Indigenous Kroatiska rättspartiet (AHSP), under vilken den sammansatta ropade Ustasja rop “Redo för Fosterland”.

Protesten hölls på grund av slutförandet av Kroatiens Parlamentets utskott för avskaffande av minnesmärken för avlidna medlemmar av HOS, som läser, “Ready”, har nyligen placerades i Jasenovac, rapporterade kroatiska Jutarnji list. (Informer.rs, 18.12.2016.)

Ustaša bestod av soldater och svartskjortor som hade samma åsikter som Adolf Hitler och Benito Mussolini. Nu frodas samma fascistoida ideologi i det nya EU-landet Kroatien. Och med dem ska vi samexistera i EU!? Må gudarna vara nådiga!

Men var är massmedia i Väst och Sverige när det gäller kroatisk fascism och neonazism? De lyser med sin frånvaro som så många gånger förr.

På samma sätt gjorde de när uppemot 750 000 serber, romer och judar arkebuserades på löpande band i dödslägret Jasenovac under andra världskriget (ingen svensk journalist bemödade sig ens om att skriva om det), det kroatiska blixtkriget “Oluja”:s framfart 1995, där uppemot 250 000 krajinaserber tvingades lämna sina hus och hem och fly till Serbien (serberna ‘fick stå sitt eget kast’, enligt många svenska journalister), och nu senast när kroaterna reste minnesmonumentet över den så kallade ‘kroatiske nationalhjälten’ Miro Barešić. Att denne var en ökänd terrorist som 1971 likviderade den jugoslaviske Sverigeambassadören i Stockholm, Vladimir Rolović, saknar relevans och nyhetsvärde i svensk press. Svensk geschäft!

Att tiga är sålunda ett sorts brott. Om massmedia i Sverige inte inser konsekvenserna av sitt handlande, kan de räkna med att bli uppläxade, tillrättavisade och bemästrade förr eller senare – om så i domstolen!

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Hajduk Split – Dinamo Zagreb. Genljud av höga fascistrop: “DÖDA SERBEN! (…) HÄNG SERBERNA I VIDETRÄD! (…) REDO FÖR FOSTERLAND!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *