En av världens mest inflytelserika tänkare, Noam Chomsky: “Serber, se upp! Ni kommer inte in i EU, även om ni erkänner Kosovo! Europa vill inte ha er!”

ANALYS —

Kontrakt “Kosovo för Europa” är inte bra eftersom EU inte är nöjda med idén att ansluta sig till serberna, säger Noam Chomsky. (Dnevne.rs, 5. februar 2016.)

“Anslutning till EU är Serbien just nu ganska tvivelaktiga drag. Även under förutsättning att du accepterar Europa, som i vilket fall som helst är inte klart. Vet ni, Europa är mycket rasistiskt motsättning till tanken att unionen ange serberna, så det kommer inte att vara så lätt”, hävdar Chomsky.

Även om han var, enligt Chomsky, skulle detta inte vara rätt väg att gå, eftersom EU för närvarande rusar mot självmord, särskilt på grund av sin ekonomiska politik som undergräver de fattigare medlemsländerna. “Jämfört med henne, verkar det amerikanska finansiella policy vara mycket progressiv. Idén att åtstramningsåtgärder länder införa en ekonomisk katastrof, och nu ser vi vad som händer. Varje normala ekonomer att se, och även Internationella valutafonden för att se”, menar Chomsky.

Noam Chomsky, säger den viktigaste politiska tänkare han är inte förvånad förhandlingar mellan Belgrad och Priština, och att de förstår under vilket tryck Serbien är. Enligt honom var det bara en tidsfråga när Belgrad skulle relent.

Han varnar för att Europa i grunden är ett rasistiskt samhälle som inte tolererar mångfalden: “Ingen regering i Europa, sade han Dobrica Ćosić, bara Serbophobia. Fobier är överallt. Nyfascistiska partier blir allt starkare – särskilt i Ungern och Österrike, men även i andra länder. Europa är ett mycket rasistiskt samhälle. De vill inte ha mångfald, de vill ha ett homogent samhälle”, poängterar Chomsky.

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published.