VÄRLDEN på randen: Storbritannien anklagar Putin för mord, London kallar till sig den ryske ambassadören, Moskva hotar!

PLANET 2016/01/21
Storbritannien kommer att kalla till sig den ryske ambassadören i London för att uttrycka sin protest mot vad de kallar ett bristande samarbete i utredningen av mordet på Alexander Litvinenko.

Moskva svarade britterna: “Det kommer att bli stora påföljder på grund av anklagelserna om Putins inblandning i mordet!”

Dessutom överväger myndigheterna i Storbritannien vidare åtgärder mot Ryssland efter en kontroversiell rapport om att Rysslands president Vladimir Putin förmodligen godkänt förgiftningen av tidigare ryske KGB-agenten Alexander Litvinenko och radioaktivt ämne i London år 2006, meddelades det från Downing Street.

“Slutsatsen att dödandet godkändes på högsta nivå i den ryska staten är mycket oroande. Det är inte ett beteende av någon stat, än mindre permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd”, sade en taleskvinna för den brittiska premiärministern, enligt Reuters. Mot bakgrund av resultaten av undersökningen överväger ytterligare åtgärder, sade hon.

Den brittiska byrån sade att Kreml förnekar all inblandning i Litvinenkos död. Och den brittiska inrikesministern Theresa May, sade också att det var djupt oroande information som den ryska staten är troligen inblandade i mordet på Litvinenko.

Enligt henne, i själva verket Interpols teckningsoptioner för gripandet av två misstänkta för mord. Hon sade att i samband med detta fall tillämpas för att frysa tillgångarna.

May tillade att han skulle bjuda den ryske ambassadören i London för att uttrycka missnöje med bristen på samarbete. Hon sade också att hon hade skickat brev till Natos och EU:s motparter för att vidta åtgärder för att förhindra morden som detta hända igen.

Brittisk polis sade i dag att det fortsatte att söka utlämning av Andrej Lugovoj och Dmitrij Kovtun, två huvudsakliga anklagas för mordet på Litvinenko.

Recall, enligt rapporten från undersökningen av den brittiska regeringen, “är Rysslands president Vladimir Putin sannolikt att ha personligen godkänt mordet spionen Alexander Litvinenko.”

Enligt resultaten av undersökningen, “Ryssland har haft mer motiv att döda Litvinenko,” grönt ljus för mord som han påstås gav första mannen i FSB Nikolai Patrushev.

Som framgår av domarens, Robert Owen, utredning förgiftade Dmitry Kovutin och Andrei Lugovoi Litvinenko med radioaktivt polonium arbetar på grundval av ett kommando. Dessutom betonas att tidigare påståenden om att Litvinenko mördats på order av maffiakretsar inte är osannolika, men de stöds inte av några bevis.

Vissa analytiker har påpekat att rapporten från den brittiska undersökningen bestred att den använder ordet – “. Förmodligen” I själva verket är det som påpekats svårt att föreställa sig att någon kommer ut med allvarliga anklagelser mot någon människa, särskilt på grund av en statschef, och var en av de främsta argumenten – “antagligen”.

Å andra sidan har det officiella Moskva meddelat att det inte accepterar beslutet av den brittiska domstolen om döden av en före detta rysk FSB Alexander Litvinenko, eftersom detta stred mot principen om oskuldspresumtion, som citeras av RIA Novosti.

“Ryssland accepterar inte domstolens beslut eftersom de använder den bevisning, eller bevis som är nödvändiga för att göra fallet där. Med andra ord, åsidosatt principen om oskuldspresumtion som genomfördes på nivån av internationella relationer”, sa källan.

Dessutom hävdar samma källa att denna undersökning leder till “allvarliga konsekvenser i relationerna mellan London och Moskva.” (Tanjug/ ECP)

Hur spioner dödades tillbaka 40-50 år och dessa sparkar upp damm för ryssen. Spion något land när det likvideras genom beslut av den stat som är antingen genom att spionera, är det risk för sådan verksamhet.

Men det som förbryllar mest i sammanhanget är att knappt någon vågar åberopa Alexander Litvinenkos yngre bror, Maxim Litvinenko, som källa för att utröna vad han själv anser i den här prekära frågan. The Daily Mirror är dock ett undantag. (“Britain WANTED Alexander Litvinenko dead NOT the Kremlin says murdered former KBG agent’s brother”, Mirror, 21 Jan 2016)

Varför spekulerar västmedier, däribland svenska, i all oändlighet när man i stället skulle kunna få förstahandsinformationen direkt från Maxim? Denne är helt övertygad om vem som stod bakom beställningsmordet: Alexander dödades av brittiska och amerikanska agenter och nu exploateras en mångfald av olika hypoteser i medierna för att svartmåla Ryssland och Vladimir Putin. Det är en gammal beprövad metod och ett enda stort skämt för mänskligheten!

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published.