3:e världskriget är igång: Syrien som Sarajevo 1914: Ryssland står redo, men önskar Erdogan verkligen detta krig!?

ANALYS —

Västvärlden är väl medveten om de enorma krafter som Ryssland kan inleda när gränsen orsakat någon som Erdogan.

Ingen har att läsa “The Grand Chessboard” Zbigniew Brzezinski att inse att utrikespolitiken i väst kretsar kring en enda övergripande mål: att förhindra något sätt förekomsten av våld som kan begränsa kraften i väst, inte bara i Eurasien utan i hela världen.

Men händelserna i Syrien leder till globala maktpolitik kraschar som ett korthus. Syrien är nu centrum för olika koalitioner, och minst fyra av dem: Alliance 4 + 1 (Ryssland, Syrien, Iran, Irak, plus Hizbollah), en allians ledd av USA, som är en slags mini-NATO, direkt militärt samarbete mellan Ryssland och Frankrike, och en ny “islamisk allians” som leds av Saudiarabien. Och sedan finns det Turkiet, som står under “Sultan” Erdogan, som spelade ett dubbelspel.

Nuvarande geopolitiska spänningar mellan Ryssland och Turkiet visar inga tecken på avkoppling, gynnar “imperium av kaos” som en privilegierad observatör; medan spänningen fortsätter utsikterna för eurasiska integration är svåra.

Den ryska underrättelsetjänsten måste ha alla möjliga scenarier som inbegriper ingrepp i den turkiska Nato armén på den turkisk-syriska gränsen, liksom möjligheten att Ankara stängde Bosporen och Dardanellerna för ryska “uttryck i Syrien.” Erdogan får inte vara dum nog att erbjuda Ryssland ett tillfälle för krig, men Moskva kommer inte att spela med.

Ryssland har utplacerade fartyg och ubåtar som kan kärnvapenanfall i händelse av att Turkiet inom ramen för Nato beslutar att flytta mot ryska intressen. President Putin klargjorde; Ryssland kommer att använda kärnvapen om det behövs, och hotas konventionella styrkor.

Om Ankara bestämmer sig för att ens ett självmordsuppdrag som störtandet av en annan Su-24 eller Su-34, Ryssland S-400 ren enkelt luftrummet längs gränsen. Om Ankara inom ramen för Nato att svara på en militär attack mot ryska trupper, kommer Ryssland använda kärnvapenmissiler, teckning Nato i krig, inte bara i Syrien, men också potentiellt i Europa. Detta skulle omfatta användning av kärnvapenmissiler till Ryssland höll en strategiskt viktig Bosporen öppen.

Vi kan dra en parallell: Syrien idag till Sarajevo 1914.

Sedan mitten av 2014, har Pentagon provat alla typer av militära övningar – så många som 16 gånger, under olika scenarier – med temat Nato mot Ryssland. Alla scenarier var gynnsamma för Nato, medan alla simuleringar visade att Ryssland skulle dra det vassaste strået.

Och på grund av Erdogans ombytliga beteende är faktiskt ganska rädd för de stora aktörerna från Washington till Bryssel.

Västvärlden är väl medveten om de enorma krafter som Ryssland kan inleda när gränsen orsakat någon som Erdogan.

Ryssland kan använda den kraftfulla SS-18 – som Nato kallar “Satan”. Varje Satan bär 10 stridsspetsar, ström från 750 till 1000 kiloton, vilket är tillräckligt för att förstöra ett område stort som New York state.

Topol M raket är den snabbaste i världen med en hastighet 21 tid (16.000 miles per timme); mot honom, det finns inget försvar. Lanserat från Moskva till New York slog i den 18:e minuten, och Los Angeles under 22,8 minuter.

Ryska ubåtar – och kinesiska – kan nå kusten i USA, och att attackera kust mål inom en minut. Kinesiska ubåtar har uppstått obemärkt bredvid hangarfartyget amerikanska och ryska ubåtar kan göra samma sak.

Missil system S-500, intill vilken missilsystemet amerikanska Patriot fungerar som den tyska V-2 från andra världskriget, är i stånd att skydda Ryssland från interkontinentala ballistiska och kryssningsmissiler. (Moskva erkänner att S-500 kommer att vara i bruk år 2016, men det faktum att S-400 systemet snart kommer att levereras till Kina innebär att S-500 redan kan vara i bruk).

Här, en tidigare rådgivare till den amerikanska chefen av sjö- funktioner, sade att hela anordningen av missilförsvaret i USA är värdelös.

Ryssland har en flotta av överljudsbomb Tu-160S; De kan flyga från flygbaser djupt i hjärtat av Ryssland, att flyga över nordpolen, över Atlanten för att lansera kryssningsrobot med en kärnstridsspetsar från ett säkert avstånd, och återvända hem till alla titta på TV.

Ryssland kan oskadliggöra nästan alla avancerade Natobasen med taktiska – eller bekämpa – kärnvapenstyrka. Det är ingen slump att Ryssland har under de senaste månaderna upprepade gånger testa svarstid Nato.

Iskander missiler färdas i sju gånger ljudets hastighet, med en räckvidd på 400 km. Det är dödligt för flygplatser, logistikpunkt stationär och annan infrastruktur längs en bred front, till exempel, i södra Turkiet.

Nato måste förstöra alla Iskander. Men då ska han möta S-400S – eller, ännu värre, S-500s – att Ryssland kan inrätta defensiva zoner. Genom att placera S-400S i Kaliningrad, till exempel, kan Ryssland lamslå alla Natos flygvapen djupt inne i Europa.

Vid militära beslut, använder Ryssland teorin om återkopplingsstyrning. Det är en taktik som är avsedda att ge särskild information till fienden som tvingade honom att fatta beslut som leder honom att besegra; en typ av virus som påverkar och styr beslutsfattandet. Ryssland använde det taktiskt, strategiskt och geopolitiskt. Young Vladimir Putin på återkopplingsstyrning lärt sig allt som finns att veta i 401. KGB skolan, och fortsätter under hela sin karriär KGB/ FSB officer.

Frågan står öppen: Önskar Erdogan och Nato fortfarande att gå med i krig?*

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

*KÄLLA: “You Want War? Russia is Ready for War”, Pepe Escobar, Sputnik international. Sammanställning på svenska: Lj.T. Dević.

Leave a Reply

Your email address will not be published.