Ansvaret för migrationskrisen bär EU självt och dess medlemsländer, men trots det överförs mediernas kritik på Serbien!

ANALYS —

Ansvaret för att lösa migrationskrisen i Europa ligger främst hos grundarna av Europeiska unionen, men mediernas kritik för katastroftillståndet överförs nästan uteslutande på EU-aspiranten Serbien – vilket varken är moraliskt rätt eller rimligt. Detta förfarande kommer inte bli hållbart i längden, eftersom situationen snart blir helt utom kontroll.

“Om någon i Europa tänker på allvar om säkerhet och trygghet, men också överlevnaden av kontinenten, är det dags att äntligen säga vad som kommer att hända och att genomföra alla EU:s medlemsstater”, säger Serbiens president Tomislav Nikolić, rapporterar nyhetsbyrån Tanjug.

Grannlandet kastade tårgas på människorna i vårt territorium, men om de börjar, och lindas, det kan orsaka dåliga relationer med dessa länder.

“Oberoende av det faktum att dessa inte är våra medborgare, är de på vårt territorium”

det är uppenbart att föreföll själviskhet bland vissa medlemsländer som är “förmodligen uppmuntras”.

Serbiska folket är inte själviskt och så mycket som han kan får utstå, sade Nikolić.

“Så länge som det var för oss, och kommer att vara för invandrare som tvingas tillbringa mer tid i Serbien än vad de hade planerat och än normalt”.

Nikolić sa att det är absurt att dessa normer respekteras mer av land som inte är medlem i EU, men medlemmarna som är “utom kontroll” och inte får några råd, instruktioner eller tillrättavisning från Bryssel.

Hos oss pekade Nikolić bistå icke-statliga organisationer, internationella organisationer och alla av dem, säger han, klädd i kostym, vilket tyder på att det finns hjälp, och inte bära vapen.

“Vissa grannar beväpna sig mot människor som av olika anledningar lämnar sitt land, och en av dem är naturligtvis krig” Nikolić och tillade att “kan bara föreställa mig om en ny stat införs krig, hur många människor skulle kunna söka frälsning i EU.

“Vi visste inte om de kommer att kunna passera eller inte, och Serbien öppnade allt det. Det fungerar inte ingen i lag och ordning, vi redan arbetar på en känsla av att vi drar från våra förfäder, vi är gästvänliga människor”, sade Nikolić.

Han sa också att det serbiska folket gick igenom samma prövning och hade inget stöd från någon “och sedan även från Serbien.”

“Den som flyttade till Serbien har inte haft ett adekvat och tillräckligt stöd och det är på något sätt försonings för synder som vi hade gentemot sina folk och jag är glad att vi kan göra det”, sa presidenten.

“Europa är ett stort test för att visa om det var bara en grip resurser och territorium eller att tänka på alla på jorden som människor”, sade Nikolić.

På frågan om han var nöjd med reaktionen av våra institutioner, men även beteendet hos grannar, som stängt gränsen, Nikolić sade att han var nöjd med svaret, men det är inte moraliskt, mänskliga naturen är inte vad de gör grannländerna, som bör överväga om det kan ta oss.

Att påstå att meddelandet om en man lätt kan förstöra relationerna mellan stater, Nikolić sade han noterade att företrädare för andra länder, som han sade, lätt att nå för argumentet att invadera Serbien “på grund av småsaker, eller utan anledning.”

“Lämna kommentarer om vi bestämmer tillsammans ger statsministern och jag, eftersom det blir en gemensam ståndpunkt i Serbien. Det skulle vara lätt att spilla parole, och att ta ansvar efter att regeringen, som skulle behöva korrigera diplomatiska förbindelser”, menade Nikolić.

Den serbiske presidenten tillade att frågan om huruvida EU är redo att skjuta på människor som skulle krossa staketet på jakt efter ett bättre liv.

Och sedan kan man ställa sig frågan varför det är ett sådant problem för Kroatien att hjälpa flyktingar.

Serbien samarbetar välvilligt med alla i fråga om flyktingkrisen, det är sålunda berett att fortsätta och stödja, men jag kan inte förstå varför det är ett så stort problem för Kroatien att ge nödvändig hjälp och bistånd till flyktingarna.

“Vi samarbetar med alla, men vet ni att i vårt land dessa människor går omkring 600 kilometer och bo mycket längre än de andra i Kroatien som har detta problem två dagar, och vi har fått fyra månader”, sade den serbiske premiärministern Aleksandar Vučić i Washington under sitt tredagarsbesök där.

Serbien är berett att fortsätta att samarbeta och är redo för att emottaga flyktingar.

“Vi var redo, vi har mottagningscentrum, vi vet hur man handskas med dessa människor. Vi är inte alltför mycket av ett problem. Alla dessa flyktingar har passerat genom vårt land. Och vi har dem på ett trevligt sätt emot och kommer att fortsätta att göra”, sade Vučić.

Han tillade att han inte förstår vad problemet är “alla andra runt omkring.”

“Speciellt de som har en rutt 35 kilometer, och stänga vägar till Serbien. Inte för att förstå vad det handlar om. Vi kanske inte vet hur man ska gnälla, gråta, be om pengar, kanske någon annan skulle vara bättre för mig att arbeta. Jag vet verkligen inte vad det handlar om”, sade premiärministern.

“Vår uppgift är att undersöka flyktingarna, för att hjälpa vad vi kan mata, erbjuder logi. Vad är det som är så hemskt?”, pläderade Vučić.

Kroatiens president, Kolinda Grabar Kitarović, efterlyser hårdare kontroll av gränserna, eftersom hon menar att under den första dagen av okontrollerad in allt för många flyktingar i landet.

Statschefen anser att gränsen inte fungerar korrekt och har hävdat att den är övertygad om att den sista natten i Kroatien, som tillade hon, “visade ett mänskligt ansikte”.

Hon poängterade att hon inte ville se scener i Kroatien som tidigare “kunde betraktas i Makedonien, Serbien eller Ungern”.

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *