Förtegna fallet ‘Oliver Ivanović’

SDP ledare för Civic Initiative Oliver Ivanović fördes i eftermiddags till sjukhuset i Kosovska Mitrovica, efter en åtta dagar lång hungerstrejk i fängelset. Appellationsdomstolen i Priština fastställde beslutet om förlängning av kvarhållandet av Ivanović. (RTS, Fredag ​​14 augusti, 2015)

Chef för Health Center i Kosovska Mitrovica, Milan Ivanović, sade att Oliver Ivanović upptagna till 17:35.

Uttalande av Dr. Milan Ivanović

Bekräftat beslut om att utvidga förvar

Appellationsdomstolen i Pristina avslog överklagandet Försvarsadvokat Oliver Ivanović och bekräftat ett beslut om att utvidga vårdnaden.

Domstolens beslut kommer att presenteras i morgon, bekräftade för TV De flesta i zveçan advokat Nebojša Vlajić.

Dr Ivanović sade att ledaren för medborgarinitiativet SDP förde till en intern avdelning på sjukhuset i Kosovska Mitrovica, inspekteras och antagen till intensivvårdsavdelning, där den är ansluten till en monitor för att övervaka alla vitala parametrar.

“Diagnos kommer att fortsätta under de kommande dagarna och den första detaljerad rapport om vårt konsultteam, som kommer att övervaka hälsostatus och införa åtgärder för diagnos och behandling, kommer att vara kända i morgon. Vid middagstid kommer att hållas för allmänheten”, säger Dr Ivanović RTS.

Han tillade att SDP ledare fortfarande inte ta mat.

Kardiolog Dr Milan Jakovljević berättade Tanjug att Ivanović granskas och att den första slutsatsen att hans hälsotillstånd försämrades och behövde sjukhusvård.

“Under den diagnostiska proceduren han fick och ansluten till bildskärmen, är hans tillstånd övervakas av minut och den första riktiga uppgifter om omfattningen av dålig hälsa, kommer vi att ha i morgon, när vi kommer att hålla en presskonferens”, säger Jakovljević.

Ivanović fru Milena Popović Ivanović berättade för Tanjug att hon var glad över att Oliver Ivanović förts till sjukhuset, eftersom de kommer att vara under ständig medicinsk övervakning eftersom hans tillstånd är dåligt.

Hon tillade att hennes man vägrade att acceptera infusionen, vägrar han att ta mat som har kvarstår i det han började.

Oliver Ivanović, en hungerstrejk i fängelset i Kosovska Mitrovica började den 7 augusti med en begäran om att få borgen i en process mot honom inför en internationell rättsinstans i grund domstolen i den staden. Han startade en hungerstrejk efter Eulex domare panelen fattat ett beslut att förlänga hans internering i ytterligare två månader, tills 6 oktober.

Ivanović greps den 27 januari förra året och detta är andra gången som det beslutas att ta detta steg. Tidigare hungerstrejk en vecka i Priština, kräver flytt av Priština i Mitrovica fängelse, vilket i slutändan beviljades.

Direktör för regeringens kontor för Kosovo och Metohija Marko Đurić träffade i dag med laget för att försvara Oliver Ivanović i Kosovska Mitrovica, och tillade att de statliga ledare med topptjänstemän inom EU under den kommande perioden att köra “fallet Ivanović”.

Ivanović är laddade att den 14 april 1999 och 3 februari 2000 begick krigsförbrytelser mot civilbefolkningen och uppmanade allvarligare mordet på albaner i Kosovska Mitrovica. Hans fall är kopplat till ytterligare fyra serber – serbiska polisen överste Dragoljub Delibašić, som Eulex på onsdagen förlängdes också kvarhållandet i ytterligare två månader. Fallet är kopplat till både far och son, Elia och Nebojša Vujačić och Aleksandar Lazović, som är åtalad för mord och mordförsök, och att Eulex fick försvara sig.

Hur är det möjligt att EU-politiker, såsom Anna Maria Corraza Bildt, Cecilia Wikström och Marita Ulvskog, medier, såsom SVT och SR, och människorättsorganisationer, såsom Amnesty International och Human Rights Watch, tiger sig igenom Kosovos korrupta rättssystem? Oliver Ivanovićs mänskliga rättigheter är sålunda äventyrade, närmare precist från februari 2014 sitter han i fängsligt förvar i Kosovo – och det bara för att han är serb.

Ingen i Väst verkar överhuvudtaget bry sig. Det spelar tydligen roll vem man är och vad man är; hade det rört sig om den svensk-eritreanske journalisten och författaren Dawit Isaak hade medier arbetat dag och natt för att värna om hans medborgerliga rättigheter! Vilken cynism och dubbelmoral!

Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published.