U20: Serbien världsmästare – svenska medier tiger sig till tystnad!


ANALYS —

Massmedierna på Balkan är minst sagt hysteriskt euforiska kring de serbiska U20-fotbollsspelarnas historiskt viktiga framgång. Alla kommentatorer är samstämmiga, vare sig det är slovenska, kroatiska eller montenegrinska: Serbien vann rättvist den blytunga VM-matchen mot Brasilien. Men svenska medier vilseleder och tiger ihjäl sig till tystnad, som så många gånger förr när Serbien och serber är i fråga.

(RTS, “Mediji u regionu o istorijskom uspehu srpskih fudbalera”, Lördag 20 juni, 2015)

Känslan, befogenhet att avgörande ögonblick, den största framgången i historien om serbiska fotboll … Dessa och liknande rubriker medier i regionen rapporterade om att vinna titlar serbiska spelare ålder till 20 år. Serberna har vunnit populära “Mundijalito” och så slutade den flera veckor i Nya Zeeland.

Zagrebs Večernji list påpekade att Brasilien föll efter extra tid, vilket gör landslaget Serbien organiserade en sensation som knappast någon kunde hoppas på innan turneringen.

Som nämnts, valt Veljko Punović visade några nonclassical för serbiska mentalitet, men mentaliteten i denna region – befogenhet att avgörande ögonblick.

“Brasilien dominerade, men inte för mycket, serberna stor stående på marken och väntade på sin chans …”, den Večernji list. (RTS, “Mediji u regionu o istorijskom uspehu srpskih fudbalera”, Lördag 20 juni, 2015)

Portal säger index.hr att serbiska spelare i det svåraste sättet att bli mästare i världen i tio dagar, fyra gånger de vunnit på extra tid eller på straffar.

Framför Uruguay, Mali och Mexiko, serberna vann första plats, och deras otroliga marsch varade från början till slutet av knockout etapper, skriver index.hr, erinrar den otroliga straffserie som antogs i kvartsfinalen seger över USA.

Radio-TV Republiken Srpska skriver att den serbiska ungdomar till den största framgång i historien om serbiska fotbollsmål kom Staniša Mandić i 70:e minuten och Nemanja Maksimović i 118:e.

Matchen sågs både bra spelutbud, enligt Radio Television Montenegro, med många möjligheter framför båda målen, men nyanserna och lite tur är överviktiga undan Paunovićs “örnfåglar” som välförtjänt ockuperade tronen i världen.

Slovenska Delo skriver att detta är den största framgången för serbiska landslaget sedan Serbien är ett självständigt land. (RTS, “Mediji u regionu o istorijskom uspehu srpskih fudbalera”, Lördag 20 juni, 2015)

Men vad rapporterade svenska medier då om den här serbiska fotbollsframgången? Ytterst lite eller ingenting alls, kan man, tyvärr, konstatera. Det är ytterst bedrövligt med tanke på att drygt 120 000 svenskserber bor i Sverige, och att utelämna en sådan världseuropeisk nyhet är att visa vanvördnad och skymf mot ens egen befolkning!

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published.