Vaclav Klaus: “Ryssland inte skulden till konflikten i Ukraina!”

Tjeckiens förre president Vaclav Klaus har markerat konflikten i Ukraina för den största destabilisering av utrikespolitiken sedan hösten järnridån, men han påpekade också att det inte är Rysslands fel.

Klaus är en föreläsning om alleuropeiska gymnasiet i Bratislava sade att situationen i Ukraina är mycket deprimerande och det är den största utrikespolitiska destabiliseringen i det sista kvartsseklet, rapporterar Beta.

“För mig är debatten om situationen öster om oss inte en debatt om Ryssland, utan en debatt om Ukraina”, säger Klaus.

Skulden till den nuvarande krisen och konflikten i Ukraina är, enligt en bedömning av Tjeckiens förre president, Ukraina självt, eller det var inte framgångsrik i övergången till skillnad från andra postkommunistiska länder.

“Bland de postkommunistiska länderna är förmodligen den minst behärskar nödvändiga massiva steg -. Politisk, ekonomisk och social omvandling Det fanns ingenting åstad framgångsrikt”, säger Klaus.

Enligt Klaus uppfattning är Ukraina helt uppdelat land.

“Där lever två etniska grupper som inte umgås mycket. Landet är skört och fungerar inte. När man trycker lite så skört land från norr eller från söder, kommer hela falla sönder”, säger Klaus.

Tjeckiens president i Bratislava kritiserade EU, vilket, förutsatt nationalstaterna och överföra dem till Bryssel i processen för byråkratisering, kom till en återvändsgränd från vilken det tar bara en gång – tillbaka till traditionella värderingar.

“Jag förväntade mig inte en sådan nedgång i vikt idag men halvsuveräna länder som Tjeckien eller Slovakien, och jag förväntade mig inte en sådan dominerande ställning i Tyskland försökte tyskarna utan framgång att vinna två världskrig”, säger Vaclav Klaus.

Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published.