EU-parlamentariker: “Ett historiskt misstag av Paris att erkänna Kosovo”

Den franske EU-parlamentarikern Aymeric Chauprade menar att Paris gjort ett historiskt misstag genom att erkänna Kosovo, att Natos krigföring mot Serbien bekräftat albaners separatism samt att EU följt den amerikanska politiken.

Aymeric Chauprade, fransk författare, statsvetare och politiker för Front National, var nyligen i Europaparlamentets utrikespolitiska utskott där han offentligt talade om serbernas lidande i Kosovo. Han sade till dagstidningen Novosti att Kosovo aldrig kan komma att bli medlem i EU, eftersom det är en “grogrund för kriminalitet och bärandes ansvaret för den etniska rensningen av serber och andra individer av den icke-albanska befolkningen”.

“Allt är, tyvärr, en fortsättning på vad som försiggick 1999 vid tidpunkten för Natos illegala krigföring mot Serbien, vars syfte var att bekräfta albaners separatism från Kosovo och som nu, på grund av demografiska skäl, blivit en majoritet i detta område. Och EU har anammat den amerikanska politiken”, sade Front Nationals funktionär. (“Evropski parlamentarac: Istorijska greška Pariza – priznanje Kosova”, Blic/ Tanjug 2.3.2015.)

Enligt honom gynnas främst USA av allt detta, eftersom Serbien, ett ortodoxt land som historiskt ligger nära Ryssland, är en regional makt.

“Jugoslaviens sönderfall syftade till att försvaga det serbiska folket till förmån för andra nationer. Bakom minoriteternas rättigheter dolde sig amerikanska, men även tyska, strategiska intressen”, sade Chauprade. (“Evropski parlamentarac: Istorijska greška Pariza – priznanje Kosova”, Blic/ Tanjug 2.3.2015.)

Han sade att det finns många olika modeller för att kunna lösa frågan om Kosovos status, såsom, till exempel, Västsaharas starka autonomi i det suveräna Marocko.

I vilket fall, poängterade ledamoten, bör Kosovo och Metohija med sina särdrag förbli en provins och en del av Serbien.

“Självständighetens logik leder till en återvändsgränd. Icke desto mindre för att albaner från Kosovo har en maffiaekonomi, som i huvudsak sker genom smuggling, något som jag blev övertygad om under ett besök där för några år sedan. Och det är oerhört farligt, både för lokalbefolkningen och EU, om man önskar integrera denna region”, tillade Aymeric Chauprade. (“Evropski parlamentarac: Istorijska greška Pariza – priznanje Kosova”, Blic/ Tanjug 2.3.2015.)

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published.