Internationell musikparad på Röda torget för tomma svenska öron

//www.youtube.com/embed/6OREky_v7S4?feature=player_detailpage———————————- Festival “Spasskaya 2014”. ———————————-

De bästa militärorkestrarna från all världens hörn skapade en lysande stämning och atmosfär, när de öppnade den militära musikfestivalen “Spasskaya” på Röda torget i Moskva. Årets festival är tillägnad firandet av hundraårsminnet av första världskrigets utbrott.

Hedersgardets enheter välkomnade de ledande militära musikorkestrarna i ett otroligt spektakel – en kombination av militära, klassiska, folkloristiska, pop- och rockaktiga låtar. Och allt detta tillsammans med fantastisk pyroteknisk belysning, enligt Russia Today. (“Spektakl vojnih orkestara na Crvenom trgu”, RTS, nedelja, 31. avgusta 2014.)

Bland deltagarna finns orkestrar från Serbien, Armenien, Bulgarien, Grekland, Irland, Italien, Kazakstan, Kina, Mexiko, Ryssland, Schweiz och Turkiet.

“Årets festival är tillägnad hundraårsminnet av första världskrigets utbrott”, sade chefen för Historiska museet Alexei Levikin, och tillade att arrangörerna var ytterst glada för närvaron av den äldsta militärorkestern – den turkiska Mehterorkestern, som grundades på 1200-talet. (“Spektakl vojnih orkestara na Crvenom trgu”, RTS, nedelja, 31. avgusta 2014.)

Evenemanget kommer att innehålla visuella effekter under invigningen samt över 1 500 musiker och andra konstnärer, till exempel dansare, akrobater, kampsportsutövare och ryttare. Festivalen pågår fram till och med den 7 september 2014, och det förväntas att drygt 50 000 personer ska delta i det veckolånga firandet.

Det är en fantastisk atmosfär på Röda torget dessa dagar, vare sig vi vill medge detta eller inte. Vi borde kunna unna Moskvaborna detta årliga kulturevenemang. Det är bara illvilliga och avundsjuka människor som bara ser sig själva i omvärlden som skulle påstå någonting annat.

Någon sade att Ryssland lever under en diktatur. Jag vågar bestämt hävda att yttrandefriheten i väst krymper än mer. I exempelvis Storbritannien har den brittiska regeringen fått grönt ljus att avskeda individer som bär korshalsband. (“Christians have no right to wear cross at work, says Government”, The Telegraph, 10 March 2012) I USA, Kanada och Storbritannien arresteras personer för att de haft högläsning av Bibeln på allmän plats. Inte ett smack om detta i svenska medier.

Jag förstår inte varför Sveriges Television (SVT) och kompani inte sänt eller åtminstone visat bilder från det magnifika skådespelet med den internationella musikparaden på Röda torget i Moskva. Inte heller kunde man läsa ett skvatt om detta på SVT-Text. Det är skamligt och rena censuren av värsta sorten! Hade det däremot rört sig om Prideparaden, ryska pansarvagnar eller fallskärmsjägare på Röda torget hade SVT propagerat så in i norden.

Så länge vi betalar tv-licensen är SVT sålunda skyldig att betjäna den svenska befolkningen med kontinuerliga, proportionerliga, relevanta och uppdaterade nyheter och reportage från hela världen. SVT får inte ta på sig rollen av ett utrikesdepartement som ska undanröja och hemligstämpla inslag – varhelst de kommer ifrån!

Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published.