Putin slår tillbaka, inför sanktioner mot väst!

ANALYS —

Det är helt normalt att Ryssland svarar med motåtgärder i syfte att skydda sin egen ekonomi och befolkning. Därför slår nu Vladimir Putin tillbaka och inför sanktioner mot väst. EU:s och USA:s kontraproduktiva antiryska hållning kommer att omkullkasta hela Europa till stenåldern. Den ryska vintern närmar sig dessutom med stora steg och de länder som vänder kappan efter vinden kommer att svinfrysa. Det enda landet som kommer att gå vinnande ur krisen är faktiskt Serbien med omnejd.

Rysslands president Vladimir Putin ber den ryska regeringen att överväga att införa sanktioner mot västländer. Ryssland överväger en begränsning eller till och med en fullständig blockering av europeiska flygningar till Asien via Sibirien.

Rysslands president ber regeringen att överväga att införa sanktioner mot väst, som svar på deras sanktioner mot Ryssland med anledning av krisen i Ukraina, rapporterar Russia USA Today. (“Putin uzvraća udarac, uvodi sankcije Zapadu!”, RTS, utorak, 05. avgust 2014.)

Ryssland hotar även att blockera webbplatsen för rysk tjänst av det brittiska BBC eftersom det förmedlas en offentlig inbjudan aktivist vid en sammankomst av människor som gör narr av Moskvas politik gentemot Ukraina samt förespråkar större rättigheter för Sibirien i Ryssland.

Putin sade att motåtgärderna måste vara exakta för att stödja inhemska producenter och att konsumenterna inte far illa. “De politiska instrumenten för trycket på ekonomin är oacceptabla och strider mot alla normer och regler. I detta avseende har Rysslands regering redan föreslagit en rad motåtgärder i den sk. Sanktioner vissa länder”, sade Putin under ett arbetsmöte med den tillförordnade guvernören Chuvash Republic Alexei Gordejevom finns Itartas, rapporterar Tanjug.

Putin sade att tillverkare i olika länder ska vara lika med den konkurrenssituation, vilket motsvarar hänsyn till den nationella säkerheten och Världshandelsorganisationen.

Under mötet Gordejev den ryske presidenten förmedlas rädsla voronjeških affärsmän i samband med de protektionistiska åtgärder som tillämpas inom EU.

“Företrädare för industrin och jordbruket börjar att fråga om våra handelsförbindelser och ekonomiska förbindelser, såsom EU”, förklarar Gordejev.

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev säger att Moskva har att överväga möjligheten att införa en repressalie som skulle svara på sanktioner i Europeiska unionen, de ryska flygbolagen, på grund av krisen i Ukraina.

“Temat som jag skulle vilja diskutera oro konsekvenserna av det beslut som flera regeringar som utfärdas i samband med våra transportörer. Behov att tala om eventuella ömsesidiga åtgärder”, sade Medvedev vid ett möte med transportministern Maxim Sokolov eller biträdande direktör för “Aeroflot” Vadim Zingmanom.

Ryska affärstidningen “Vedomosti”, meddelade att Ryssland anser att begränsade eller till och med fullständig blockering av europeiska flyg till Asien, genom Sibirien som svar på EU: s sanktioner mot Moskva för Ukraina, vilket skulle öka kostnaderna för flygbolaget flygningar från Europa till Asien.

Ryska lågprisbolag “Dobrolet” statskontrollerad “Aeroflot”, förra veckan fick avbryta alla flygningar eftersom dess hyresavtal avtal om köp av flygplan “Boeing 737-800” stoppas på grund av det faktum att Europeiska unionen har expanderat sanktioner och flygbolaget efter flyg till Krim, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Itartas.

RIA Novosti påminner om att USA och EU inte erkänner Krims anslutning till Ryssland och anklagade Moskva för inblandning i Ukrainas inre angelägenheter, som Ryssland förnekar anklagelsen är oacceptabelt.

Västländer som i mars upprepade gånger infört sanktioner mot ryska politiker, affärsmän och företag, hotar att dessa åtgärder kommer att öka.

EU och den 30 juli publicerade en lista med sanktioner som inkluderade åtta personer och tre enheter, förbjöd regeringen i unionen, bland annat investerare att sälja och leverera viktig utrustning och teknik för att skapa, förvärv eller utveckling av infrastrukturprojekt inom flera sektorer av ekonomin på Krim och i Sevastopol.

Finansdepartementet i USA en dag tidigare meddelat att införa sanktioner, “Bank of Moscow”, VTB-in samt den ryska Consolidated brodogradilišnoj corporation. Ryssland kontrar med att förbjuda import av livsmedel från EU, USA, Kanada, Norge samt Australien.

Rysslands premiärminister Dimitrij Medvedev sade att Ryssland väntat länge med att reagera på västländernas sanktioner, men att de nu tvingats till motaktioner genom att förbjuda all nötkött, griskött, frukt och grönsaker från länderna, men även mejeriprodukter, ost och fisk. (Privata Affärer.se, 2014-08-07) Ryssland meddelar också att man är redo att se över utländska flygbolags användning av det transsibiriska flygrummet samt förbjuda ukrainska flygbolag att använda Rysslands luftrum.

Den ryska vintern närmar sig dessutom med stora steg och de länder som vänder kappan efter vinden kommer att svinfrysa. Det enda landet som kommer att gå vinnande ur den här krisen är faktiskt Serbien med omnejd!

Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published.