Kap. 3: Inok Sankt Sava 1169-1236

Spår efter Sankt Sava i det Heliga landet Palestina

Den första serbiske ärkebiskopen köpte Nattvardens rum av saracenerna, täckte hela golvet med guldmynt, och ikonerna för mjölkjungfrun och trejudarna, som han fick av munkarna i Mar Sab-klostret, finns idag på Berget Athos i Grekland. Fascination är verkligen ett av de mer adekvata uttrycken som kan användas för att beskriva känslan hos en person, och inte bara en troende, när han befinner sig i det heliga landet och den heliga staden Jerusalem. Men den känslan är inte den enda “boven” som pilgrimer och “vanliga” turister från Serbien, såväl som serber i allmänhet, ber framför de största helgedomarna och besöker kristendomens heligaste platser, utan också av judendomen och islam, i allmänhet söker inte efter och följer inte spåren efter sin egen historia på dessa områden. De vet helt enkelt inte, åtminstone inte tillräckligt, om arvet efter prins Rastko Nemanjić, Sankt Sava, som vallfärdade till Kristi grav två gånger, 1229 och 1234. Och de kan inte ens stöta på några vägvisare eller andra synliga tecken på dennes andaktsresor. Varför kan man undra.

Det finns inga i Gamla stan i Jerusalem, på Sions berg och Oljeberget, inte heller i Judeens öken eller på andra platser i det gamla Palestina. Det är till och med glömt att kung Milutin i början av 1300-talet byggde det största klostret i Gamla stan, tillägnat de heliga ärkeänglarna Mikael och Gabriel, på grunden av den förstörda begåvningen av kejsar Konstantin och kejsarinnan Jelena. Och bara de bästa finsmakarna kan visa platsen framför Damaskusporten där dörren till det klostret brukade vara, som den nionde porten till Gamla stan, Bab al Srb – Serbian Gate.

I november vittnade en plakett som placerades på ONO Academic College i Jerusalem, under invigningen av det serbisk-judiska centret “Sveti Sava och Yehuda Alkalaj”, för första gången efter lång tid om närvaron av grundarna av den serbiska kyrkan och skola på heliga kristna platser och till serbers långa historiska band med det heliga landet och Israels folk. “Närheten mellan judar och serber har djupa rötter, och den speciella äran för att stärka den serbiska andligheten och de metafysiska grunderna för statsskap genom strålningen av det heliga landet tillhör Sankt Sava, grundaren av den autocefala serbisk-ortodoxa kyrkan, lagförfattare, utbildare, diplomat och epokgörande förkroppsligande av förebilden för serber och världens människor”.

En kort text på serbiska, hebreiska och engelska om minnestavlan som markerar 790-årsdagen av den första pilgrimsfärden från Saint Sava till Jerusalem har redan intresserat några ONO-studenter för en lite djupare inblick i serbernas historia än vad de redan vet tack vare till kopplingarna mellan den moderna sionistiska statens fäder, Rabbi Alkalaj, Teodor Herzl, David Albala och andra med den serbiska staten och folket. Idag har det nationella intresset för att återställa och stärka diplomatiska, politiska, kulturella och akademiska band med Israel och judarna sammanfallit med behovet av att vitalisera, markera och visa för hela världen spåren efter Sankt Sava och andra Nemanjićs i det heliga landet.

Förutom den otvivelaktiga realpolitiska betydelsen har Serbiens förbindelser med länderna i Mellanöstern också ett avsevärt historiskt djup och civilisatoriska rötter, som inte beaktas tillräckligt inför diktat av utrikespolitisk pragmatism, betingad av förändrade internationella och politiska omständigheter. När det specifikt kommer till det Heliga landet Palestina, så finns det än idag synliga tecken och spår efter serbiska pilgrimsfärder och Sankt Savas andliga och välgörande verksamheter.

“Dessa landmärken bör återställas och göras till en samlingsplats för serber, särskilt unga människor, för att återställa den skakade känslan av att tillhöra den kristna familjen som grundades i en tid då det fanns en överpolitisk och övernationell enhet i en Värdesystem som var universellt, och varför skilde det sig från Serbien. Den serbiska multipelminnesspegeln i det heliga landet, om vi vet hur vi ska ta ut den ur mörkret av försummelse och glömska i ljuset av modern kunskap, kommer att visa vår bild, både för andra och för oss själva, i de dimensioner som vi verkar att ha upphört att vara, och som om ha upphört att vara, medveten. Allt som vårt land gör på internationell nivå blir alltså indirekt mer trovärdigt och effektivt. För vi har varit här länge!”.

Rastko Nemanjićs första pilgrimsfärd, som följde tio år efter förvärvet av den serbiska kyrkans autocefali – som måste stärkas, representerade också en viktig diplomatisk mission för den medeltida serbiska staten. Ärkeprästen Jovan Plamenac skriver att Sankt Sava Serben “första gången hade statliga skäl, och andra gången, genom att lämna, som om han visste – till sitt hemland, i kroppen, skulle han aldrig återvända”. På vägen tillbaka från den andra pilgrimsfärden lade han vila i den bulgariska staden Trnovo (1235 eller 1236, enligt olika källor).

Bortsett från det faktum att han, när han besökte de heliga platserna vid två tillfällen, generöst gav bort allt, eftersom hans söner, härskarna i de serbiska länderna vid den tiden, Radoslav, då Vladislav, försåg honom med guld, silver och andra skatter, Rastko – Sava byggde det heliga korsets kloster inte långt från Jerusalem (på den plats där, enligt traditionen, växte ett trehornigt träd från vilket korset som han korsfästes på gjordes), köpte han kyrkan St. George i Acre av genueserna, köpte mark på berget Sion, byggde Kalamonklostret (idag St. Gerasimo).

Med hans första besök i klostret Sankt Sava den helgade, Mar Sab, i Judeens öken, säger berättelser att profetian om detta helgon från Kappadokien gick i uppfyllelse. När Serben Sava klev in i klosterkyrkan föll den helige Sava den Helligas spira, som inte hade flyttats sedan hans död 532, från piedestalen som den stod på. Dagen efter hände samma sak. “Då kom någon ihåg arvet från den helige Sava den helgade, att hans spira – paterica (‘herdestaven’) överlämnades till den kejserliga familjens ärkebiskop och med samma namn när han en dag kommer från väst”. Denna spira, samt två ikoner som alla serber förmodligen har hört talas om, mjölkjungfrun och Trojeručica, som den första serbiske ärkebiskopen också fick av munkarna i detta kloster, finns idag på berget Athos.

Sankt Sava lämnade kyrkorna och donationerna som han byggde i det heliga landet som en metod till Lavra av Sankt Sava den helgade, ett av de äldsta kontinuerligt “levande” kristna klostren, som förvaltades av serbiska munkar i 130 år och där ett av de Nemanjić-tornen står kvar än idag.

Kanske bara de mest hängivna kommer till detta kloster, som ligger ungefär mitt emellan Betlehem och Döda havet och bevakas av beduiner i månens landskap. Men knappast någon besökare i den heliga staden kommer att missa Sions berg, strax utanför Gamla stadens murar, i den sydvästra delen av Jerusalem. Enligt traditionen hölls den sista måltiden i det “överrummet”, där Jesus Kristus tvättade apostlarnas fötter och instiftade nattvarden, nattvardens heliga sakrament. Under det rummet finns kung Davids grav, det judiska folkets största helgedom efter klagomuren. I dag ägs Sions dölje av staten Israel och har status som museum, och Vatikanen har, sedan upprättandet av ömsesidiga diplomatiska förbindelser för ett kvarts sekel sedan, försökt få det. Idag nämner ingen på den platsen, och det finns inte heller några tecken, på att den serbiske ärkebiskopen Sava köpte Nattvardsrummet av saracenerna – säger legenden – genom att täcka hela golvet med guldmynt.

Där, på Sions kulle, låg Johannes Döparens hus, där Jungfrun somnade – det köptes också av Sankt Sava, tillsammans med den omgivande marken. På den byggde han Johannes Döparens kyrka och grundade ett kloster. Nu, sedan 1910, har den tyska Benediktinerkyrkan funnits på den platsen.

Paret Nemanjić donerade helgedomar i det heliga landet redan före Sankt Savas första resa, men efter hans pilgrimsfärder började härskarna från denna medeltida serbiska linje lämna donationer, kyrkor, kloster och serbiska klosterbrödraskap bildades. Och kung Milutin (idag drivs klostret i Gamla stan av greker, och det fungerar också som bostad för palestinier), och kejsar Dušan, Uroš “den svage”, sedan Jakšićs, Brankovićs och Karađorđevićs och andra lämnade också gåvor. Det är bara det att spåren är ganska trassliga. Varför kan man undra.

Kungafamiljen Karađorđevićs skogar

Det finns inget större erkännande från israelerna än att plantera en skog till er ära. Och den serbiska regerande dynastin Karađorđević har till och med två sådana minnesmärken. Tusentals eukalyptusträd planterades för att hedra kung Peter I av Jugoslavien 1927, på tioårsdagen av Balfourdeklarationen, som Serbien var först med att erkänna. Dušan Mihalek, en turistguide från Israel, ursprungligen från Novi Sad, och hans mamma, hittade en trasig gammal minnestavla för ungefär tio år sedan och på något sätt “limmade” ihop den. Så stod det tills en ny installerades, på den centrala platsen i den där minnesskogen, som togs om hand av ambassadör Zoran Basaraba (2011-2013), påpekar Mihalek.

Mindre är känt om kung Alexander den första Karađorđevićs skog, planterad 1937, efter mordet i Marseille, som ett tecken på tacksamhet för inställningen till judarna i vårt land. “En plan för monumentet gjordes också, en stor bokstav A skulle vara på toppen av berget, men kriget kom, sedan upprättandet av staten Israel och sedan kampen för dess underhåll.” Minnet av israeliska judar, även de som kom från Jugoslavien, började blekna. Nu ligger en av de bästa gymnasieskolorna där. Men de där träden står fortfarande kvar. Det är bara det att det inte finns några tecken, säger Mihalek. De två skogarna ligger nära varandra, i norra delen av Israel. Peters ligger nedanför Nasaret och Alexanders ligger mot Haifa, nedanför Karmelberget, förklarar Michalek. Det är ovanför Jugoslaviens största kibbutz, Sha’ Ar Ha’ Amakin (som betyder Gate of the Valley).Antrfile

Mottagning hos Theophilus den tredje

Sankt Sava på tronen av patriarken av Jerusalem. En intressant scen med ikonen för Sankt Sava spelades in under mottagandet av en delegation av representanter för vetenskapliga och kulturella institutioner i Serbien i Jerusalems patriarkat för två månader sedan, från vilken patriark Theophilus III tillsammans med andra fick denna gåva, noggrant placerad på sin tron. I ett långt samtal där patriarken i den heliga staden Jerusalem och hela Palestina talade om vikten av “alla kyrkors moder”, patriarkatet i Jerusalem, och dess roll i ett evigt rastlöst område där “religionen bestämmer allt” , han påpekade också att han hade varit i Serbien flera gånger. På frågan om ställningen för SPC-templen i Kosovo och Metohija svarade patriarken av Jerusalem att “vi är alla offer för globaliseringen”, att globaliseringen är “främjande av liberala värderingar” och att de kokar ner till frågan om hur man ska förstöra varje typ av identitet – kulturell, religiös, språklig, även biologiskt. Patriarken betonade behovet av att vara optimistisk, eftersom vi i århundraden blivit ålagda att tro på Jesu Kristi uppståndelse.


drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *