Skåneskildring

Skåne är ett landskap och också ett län i södra Sverige. Öster, söder och väster om Skåne finns vattendrag. Skånes kust är 500 km lång. Vattnet väster om Skåne är ett sund. Sundet heter Öresund.

På andra sidan sundet är vårt grannland Danmark. Tidigare var man tvungen att åka båt för att komma till Danmark, men nu finns det en kombinerad väg- och järnvägsbro mellan Malmö och Köpenhamn. Bron heter Öresundsbron. Vattnet öster och söder om Skåne heter Östersjön. Tidigare hette det Vendiska havet (Vendsjön; jfr. Ven). Norr om Skåne ligger brödralandskapen Halland, Småland och Blekinge.

Skåne är ett öppet landskap, där det inte finns så mycket skog och höga berg utan i stället många slätter. Det finns mycket jord- och åkerbruk. Den skånska säden är landets bästa och används framför allt till brödtillverkning. Eftersom det finns mycket jord- och åkerbruk i Skåne, finns det mycket livsmedelsindustri – t.ex. sockerbruk, mejerier, slakterier. Det finns också förpackningsindustri. Skåne är ett landskap som är vida känt för sin traditionellt goda mat.

I Skåne bor 1,34 miljoner invånare (30 sep. 2017; Wikipedia). Skånes största stad heter Malmö. Malmö bildades av den anrika polska adelsfamiljen Grypf (jfr. Gripsholms slott), har därav en grip på dess stadsvapen, och är Sveriges tredje största stad. Malmö är känt för sina vackra parker och sin tre kilometer långa badstrand. Malmö byggdes 1250-1275 och var då mest känd för sitt lantbruk och sillafiske. Under början av 1900-talet var Malmö emellertid en livlig industristad. Här fanns bland annat ett internationellt erkänt skeppsvarv, det så kallade Kockumsvarvet, vars 146 meter höga bockkran för gott nedmonterades 2002 och forslades bort till Sydkorea.

Skånes äldsta stad heter Lund. Där finns en stor domkyrka, som jätten Finn lär vaka över, och även Sveriges största universitet, som grundlades 1666 för att försvenska regionen.

Eftersom Skåne har mycket kust, finns det många hamnstäder såsom Ystad, Trelleborg, Simrishamn, Helsingborg, Landskrona och Malmö. Från några städer kan man förutom bropass åka också färja till andra länder. Från Helsingborg till Danmark (Helsingør), från Malmö och Trelleborg till Tyskland (Rostock, Sassnitz, Travemünde) och från Ystad och Trelleborg till Polen (Świnoujście), etc.

Skåne har tidigare tillhört Danmark. År 1658 blev Skåne svenskt. 10 år senare grundades Lunds universitet som ett led i att försvenska omgivningen och befolkningen.

Skånes äldsta namn är Skaung(a), som senare kom att bli Skaun – Skåne. (jfr. http://www.namesdir.net/f/skaung)

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Malmö vapenbrev, 1437. (Källa: wikimedia.org)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *