Kroatiske historikern Jakovina: “Om serberna inte hade räddat kroaterna 1918, skulle Kroatien inte ha existerat idag!”

Den ledande kroatiske historikern dr. Tvrtko Jakovina konstaterar att serberna räddade kroaterna 1918 och att om Kroatien inte hade anslutit sig till det första Jugoslavien, skulle det inte ha existerat idag.

Om Serbien 1915 hade gått med på att ta Slavonien, Bosnien och Hercegovina, Lika och en del av Dalmatien, som det erbjöds, skulle de så kallade kroaterna från Zagreb och Zagorje vara en ungersk provins idag, och resten av den katolska befolkningen från Dalmatien, Slavonien , Lika och Bosnien och Hercegovina det de egentligen är – serbiska katoliker. Detta konstaterade den ledande kroatiske historikern, Tvrtko Jakovina, i programmet “Nedeljom u 2” på kroatisk tv. (Källa: Index.hr, 20.10.2014.)

Dr. Tvrtko Jakovina medgav att serberna räddade kroaterna 1918. Han hävdar att om Kroatien inte hade gått in i det första Jugoslavien, skulle det inte existera idag. Jakovina säger att redan 1915 erbjöds serberna att ta Slavonien, Bosnien och Hercegovina, Lika och en del av Dalmatien och bilda en serbisk stat.

– Istrien och andra delen av Dalmatien hade lovats till Italien. Det lilla som blev kvar av Kroatien, den så kallade regionen Kroatien (Zagorje och runt Zagreb) skulle ha förblivit en del av Ungern – säger Jakovina. (Källa: Index.hr, 20.10.2014.)

Om Serbien hade gått med på det då, skulle de så kallade kroaterna från Zagreb och Zagorje vara en ungersk provins och blott en kvarleva från det förflutna. Resten av den katolska befolkningen från Dalmatien, Slavonien, Lika och Bosnien och Hercegovina skulle vara det de egentligen är – serbiska katoliker. 

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

———————————————————————

MER OM SAMMA TEMA/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *