Massmedia lobbar för Hillary Clinton och HBTQ. Men vad tycker svenskserberna om de amerikanska presidentkandidaterna Clinton och Trump?

ANALYS —

– “Starkt hbtq-stöd för Clinton i valet” (Sydsvenska Dagbladet/ VÄRLDEN, Måndag 7 november 2016)
– “Olle Lönnaeus: Donald Trump – en svensk mardröm” (Sydsvenska Dagbladet/ SVERIGE, Tisdag 8 november 2016)

Efter ett 100-tal slumpmässiga uppringningar till serbiska hushåll i Sverige har jag fått en något sålunda samlad bild över vad svenskserberna tycker om de amerikanska presidentkandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump. I flera fall var min uppringning välkommen och sålunda ett startskott för svenskserberna att börja tänka kring både inrikes- och utrikespolitik.

Här följer vad de anser om Hillary Clinton och Donald Trump…

På grund av kriget i Bosnien, som även bortom gränserna blev ihågkommen som Europas mest förödande konflikt sedan andra världskriget, där, enligt officiella siffror, dödades mer än 100 000 människor och fördrevs nästan 2,2 miljoner, ringde Hillary, enligt egen utsago, sin make och tillika USA:s tidigare president ända från Afrika där hon var på besök 1999, insisterandes på att han skulle bomba Serbien, även om situationen på Balkan inte på något sätt utgjorde ett hot mot Förenta staternas säkerhet.

Natos upphörande av bombningarna av Serbien innebar inte adekvat ett upphävande av Clintonadministrationens – och än mindre fruns – inblandning i den serbiska provinsens förhållanden, utan tvärt om fortsatte det till den grad att Hillary Clinton började uppleva Kosovos status, som hon själv menade, personligen.

Efter uttalandet att Kosovofrågan inte bara en fråga om utrikespolitik, utan också en personlig fråga för henne, hennes familj och supportrar, sina känslor gentemot denna avlägsna del av världen och i den en stat med diskutabel suveränitet, är Hillary kanaliseras i form av flera prijateljstkih möte med ordföranden för det självutnämnda Kosovo medlems~~POS=TRUNC Hashim Thaci, vars roll i spetsen för den albanska terroristorganisationen, och de avgifter som han deltagit i ett antal mord, narkotikahandel, kidnappning och mänskliga organ, tidigare första dam i USA och en potentiell framtida ordförande i samma land, har uppenbarligen ingen personliga åsikt.

Men det bästa argumentet på temat vad Clinton tänker på serb är på lokal nivå “Hillary” i Priština, boutique öppen i hennes ära, och avsikten med ägaren att “hennes stil populärt bland unga professionella kvinnor Pristina”.

Vad gäller Donald Trump Baserat på alla ovanstående, är det svårt att hitta någon som de serber mrskija nationerna, även om frågan var den näst mest populära kandidat för president i USA.

Med undantag av nyheten om Trump berömda uttalande om att serber inte borde ha bombats, som visade sig vara halv sant, eftersom det är platsen för bomberna hade i åtanke något mer praktiskt, såsom de väpnade styrkorna, som inte skulle ha orsakat en stor del av trender och kaos som en bomb, nästan ingen hans uttalanden om oss direkt.

Det som skulle kunna vara av betydelse för svenskserberna, är Trumps officiella opposition till de flesta amerikanska militära åtgärder, och den öppna stöd av Putin (och som är ömsesidigt), du kanske tala till stöd för sina strävanden för harmoniska internationella relationer, och de som tror i den rysk-serbiska vänskap och att vi kunde dra nytta av deras ömsesidiga välvilja.

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *