Stefan Löfvens (S) statsbesök i Serbien tegs bort av svenska massmedia (!?)

From: R.N.
Date: 2016-10-13
Subject: Löfvens statsbesök i Serbien
To: Ljubomir T Devic

 

Hej Ljubomir!


Hur viktigt var mötet för serbiska politiker?

Hur värderas mötet av Serbien – när svenska massmedia tiger?

Skriv en insändare – SDS?

 

Med vänlig hälsning R.

__________________________________________________

ANALYS–

Jag fick en mejlfråga från en undrande kollega, som undervisar i samhällskunskap, om statsminister Stefan Löfvens besök i Serbien i mitten av augusti 2016. Hen var förvånad över att hen inte visste någonting om detta unika besök. Andra kollegor som hen konsulterat hade förvisso sett en notis om det i tidningen, men mer än så framgick inte. Hen föreslog härvid att jag skulle skriva en insändare till pressen och påtala om denna miss…

Efter mer än 40 år var Sveriges statsminister åter på besök i Belgrad. Stefan Löfven (S), som anlände till Serbien under måndagen 15 augusti 2016, är den förste statsminister som besökt Belgrad på mer än fyra decennier. (B92 – Tanjug, Nedelja, 14.08.2016.) Olof Palme (1927-1986) var den senaste svenske statsminister som besökte Belgrad, vilket ägde rum i mars 1975.

Löfven var på ett bilateralt besök i Serbien, som inte var en del av en bredare regional turné. Dagen därpå, under tisdagsförmiddagen, diskuterade han med sin värd, premiärminister Aleksandar Vučić (SNS). Ett stort ämne blev Serbiens europeiska integration och framför allt det ekonomiska samarbetet de två länderna emellan.

Aleksandar Vučić besökte Sverige i februari 2015, då han från det Serbisk-svenska företagsforumet efterlyste potentiella investerare bland Sveriges lokala företag, då Serbien behöver deras erfarenhet och stöd för stärkande av ekonomins konkurrenskraft samt förbättring av företagsklimatet.

Vid detta tillfälle skrevs ett samförståndsavtal på, med vilket en ram är satt för samarbete och gemensamma aktiviteter för att främja kvinnligt företagande, entreprenörskap inom branschen för grön teknik och energi för att utveckla en hållbar industriell produktion, stärka den privata sektorn, särskilt inom handeln, liksom att stödja utvecklingen av skiljedomslösningar inom näringslivstvister.

Från 2014 till slutet av mars 2016 strömmade direktinvesteringar in från Sverige till Serbien till ett belopp av 36,9 miljoner euro, och redan i april 2016 la även svenska Ikea en hörnsten för sitt första möbelhus och därmed verkställde man också planer för att investera 70 miljoner euro och därigenom sysselsätta 300 personer. I Serbien är mer än 70 bolag registrerade med svenskt kapital. (B92 – Tanjug, Nedelja, 14. Avgust 2016.)

I mars 2014 grundades The Serbian Swedish Business Council (SSBC), med huvudkontor i Stockholm, med målet att skapa ett nätverk av affärsfolk från Sverige-Serbien, att ha ett mer effektivt utbyte av information och en mer framgångsrik marknadsföring av Serbien i svenskt näringsliv och media.

När det gäller den europeiska integrationen av Serbien stöder Sverige, som det mest befolkade bland de nordiska länderna och det tredje till ytan största landet i EU, sedan början av förra decenniet avsevärt anslutningsprocessen till EU – och det inte deklarativt utan i form av konkreta projekt.

Det är tal om projekt som syftar till att förbättra området inom demokratisk samhällsstyrning, mänskliga rättigheter och jämställdhet, samt bevarande av miljöskydd och hållbar utveckling. Fram till 2015 nådde svenskt bistånd till Serbien, enligt officiella siffror, drygt nio miljoner euro. (B92 – Tanjug, Nedelja, 14. Avgust 2016.)

Men det mest ironiska och destruktiva i ironins medievärld är att när Stefan Löfven dessa dagar besöker Saudiarabien, slår media på stort och strålkastarna med största möjliga effekt: “För första gången sedan 1990-talet besöker en svensk statsminister diktaturen Saudiarabien. Och det efter en diplomatisk kris så sent som förra året. (…)” (“Besvärlig balansgång för Löfven”, Sydsvenska Dagbladet, Lördag 22 oktober 2016)

Löfvens Saudibesök exponeras och repriseras i flera omgångar, både i tv, radio och press. Det är således stora sensationsrubriker hit och dit, som det svenska näringslivet med Bilderberggruppen i spetsen betalar multum för.

Detta om något visar hur flagrant media bryter mot sina egna bolagsordningar genom konstanta förunnanden och beskäranden efter eget tycke och smak!

Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *