Allan Lichtman, professorn som under de senaste 30 åren exakt förutspått valresultaten om vem som ska bli USA:s nye president, nonchaleras av svenska medier!

Allan Lichtman, professor i historia vid American University i Washington, har under de senaste 30 åren exakt förutspått valresultaten om vem som ska bli USA:s nye president. Han nonchaleras emellertid och citeras knapphändigt av svenska medier idag. Medierna var dock snabba med att gå ut med förhandsprognosticeringen när det handlade om Al Gore 2000 och Barack Obama 2008, då alla valindikationer pekade på att just dessa två skulle ta hem valen. Detta är ett av många ypperliga exemplifieringar, där medierna trixar och jonglerar med fakta samt väljer att exkludera och lyfta fram det som passar dem för dagen.

Lichtman har förutsagt resultaten från presidentvalen med stor exakthet sedan 1984. Han säger att det aldrig varit så svårt att i förväg förutspå vem som ska vinna ända tills nu. Hur som helst, tack vare hans system har han kommit till slutsatsen att vinnaren är den republikanske kandidaten Donald Trump. (“Profesor koji ‘ZNA’ ko će biti novi predsednik SAD”, Business Insider | Blic.rs, 24.09.2016)

Allan Lichtman har skrivit en bok om hur man kan förutspå valresultat. Han har således konstruerat något han kallar ‘nycklar’ till presidentvalen: tretton olika variabler – politiska, ekonomiska, sociala – som bygger på data från 1860 och framåt. Med hjälp av dessa ‘nycklar’ har Lichtman i förväg utsett valvinnaren i samtliga presidentval sedan 1984.

Enkelt uttryckt handlar det om en serie av 13 nyckelfrågor och svar som kan vara “sanna” eller “falska”. Frågorna handlar om huruvida partiet som för närvarande sitter vid rodret i Vita huset klarat av vissa problem i landet. Om fler än sju svar är “rätta”, kommer USA:s nästa president att vara från samma parti som sin föregångare. “Svaret ‘rätt’ är i det här fallet till fördel för demokraterna”, enligt Lichtman. (“Profesor koji ‘ZNA’ ko će biti novi predsednik SAD”, Business Insider | Blic.rs, 24.09.2016)

Enligt hans system skulle Trump kunna vinna, men enligt professorn är den republikanske kandidaten så pass ovanlig till sitt sätt att vara att han rent av kunde vara ett undantag från den här schablonen, som gällt under årtionden i USA.

“Vi har aldrig sett en kandidat som tillbringat sitt liv genom att berika sig på andras bekostnad. Han är den förste kandidaten i historien att uppfinna så många historier”, säger Lichtman. (“Profesor koji ‘ZNA’ ko će biti novi predsednik SAD”, Business Insider | Blic.rs, 24.09.2016)

Han hänvisade till fakta om att Trump haft många kontroversiella uttalanden i vilka han praktiskt taget försökt anstifta till mord på rivaliserande Hillary Clinton, men också att han uppmanat ryska hackare att attackera Demokratiska partiets webbplatser och e-post samt att han har en vänskaplig relation med Rysslands president Vladimir Putin. Emellertid, även om det verkar vara väldigt tätt går den historiska statistiken till fördel för Trump, vilken till slut ändå kommer att uppnå seger – tror Lichtman. (“Profesor koji ‘ZNA’ ko će biti novi predsednik SAD”, Business Insider | Blic.rs, 24.09.2016)

Men det är inte bara Allan Lichtman som exkluderas i svenska medier utan också hans kollega Alan I. Abramowitz, en judisk-amerikansk statsvetare och författare känd för sin forskning och skrifter om amerikansk politik, val och politiska partier i politisk vetenskap.

“Using several standards to make his prediction, Alan Abramowitz’s “Time for Change” model done for the University of Virginia’s Center for Politics “Crystal Ball” shows Trump winning 51.4 percent to 48.6 percent for Hillary Clinton (…) Based on a predicted vote share of 48.6 percent for the incumbent party, these results indicate that Trump should be a clear but not overwhelming favorite to defeat Clinton”, rapporterar Washington Examiner. (“Always correct election forecast model predicts Trump win, 51%-48%”, Paul Bedard, WashingtonExaminer.com, 8/12/16)

Naturligtvis är det av förståelse varför ovannämnda valprognoserare inte omnämns i större grad av svenska medier: det ligger helt enkelt inte i mediernas intresse att lyfta fram Donald Trump som en potentiell vinnare av det amerikanska presidentvalet trots alla valförutsägelser om just detta. I stället skönmålar man Hillary Clinton i medierna i lyriska epitet och framhåller hennes prekära ställning som den första kvinnliga presidentkandidaten i USA:s historia, men även som den liberala kvinna som haft väsentlig betydelse för att flytta fram positionerna för jämställdheten i sitt hemland med omnejd. Detta vill de svenska journalisterna så ivrigt berätta om.

Men att Hillary Clinton, som av många slavofiler betraktas som ‘häxa’, är i stånd att starta ett tredje världskrig mot den islamiska världen och Ryssland, är det inte så många som vill känna sig vid. Vladimir Putin klandras av massmedia i Väst för hans samröre med den undre världens kriminella nätverk – men inte ett ord om Clintons hemlighetsmakerier och förehavanden med Rotchildfamiljen, bankirerna och skuggans härskare.

“I slutet av 1990-talet var Clintonregeringen i själva verket inte intresserad av att lösa Kosovoproblemet. Den ville lösa sitt eget Natoproblem. Dess Natoproblem var följande: Till vilken nytta är denna militärallians, nu då kommunistblocket, som den skapades för att avskräcka, inte längre existerar? För att bevara Nato var man tvungen att finna ett raison d’être.” (“Nästa Kosovokrig”; www.tffr.org) Men vem säger att Clinton inte skulle hitta på något exceptionellt världshyss, ett nytt infernaliskt krigsscenario av värsta sorten, allt för att avskräcka omvärlden och på så sätt finna sitt raison d’être!

Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

____________________________________
Mer att läsa om samma tema:
– The Keys to the White House (Rowman and Littlefield) av Allan Lichtman;
– Ninety Days and Counting (www.centerforpolitics.org) av Alan Abramowitz;
– “Always correct election forecast model predicts Trump win, 51%-48%”, Paul Bedard (@SECRETSBEDARD), WashingtonExaminer.com, 8/12/16.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *