Vuk Jeremić favoritkandidat till uppdraget som FN:s generalsekreterare – men intet ord om detta i svenska medier!?

TEMA: Val av FN:s generalsekreterare

Jeremić hamnade på andra plats i den sista omröstningen till posten som FN:s generalsekreterare 2016.

Serbiens tidigare utrikesminister, Vuk Jeremić, har gått in i tredje valomgång för FN:s generalsekreterare, Sputnik inofficiellt från källor i Förenta Nationerna.

Ambassadörer för FN:s säkerhetsråd är andra gången en sluten omröstning om den nya FN:s generalsekreterare, väljer mellan 11 kandidater, däribland Serbien, representerar Vuk Jeremić. Hur Sputnik lärt Jeremić fick åtta positiva röster medlem av FN: s säkerhetsråd, en negativ en mindre än i den första valomgången, medan två medlemmar av FN:s säkerhetsråd avstod.

Serbiska kandidat för hälarna på den förre premiärministern i Portugal Antonio Guterres, som efter den första rundan av röstningen ansågs favorit, men hans resultat i den andra omgången svagare, eftersom han fick 11 positivt eller två nejröst FN:s säkerhetsråd.

Argentinas utrikesminister Suzana Malka är på tredje plats med åtta röster, följt av generaldirektören Unescos Irina Bokova från Bulgarien med sju för och sju emot, och på baksidan av huvudet av Slovakiens utrikesminister Miroslav Lajcak med två positiva röster negativa sex och sju nedlagda.

Vuk Jeremić sade efter den andra omgången att Zavoljane resultatet av omröstningen.

Jeremić val bör bero på dess relationer med väst.

“Jag tror att vi har anledning att vara mycket nöjda med resultatet av dagens omröstning. I den första omgången har vi visat att vi har ett brett stöd av FN:s medlemsstater. Den andra omgången har bekräftat att detta stöd är ganska stabil – baserat på tron ​​att de flesta serbiska lämpad att utföra de viktigaste funktionerna i internationella relationer, och inte ett resultat av taktiska beräkningar. Den viktigaste delen av denna komplicerade process är ännu inte kommit, vi kommer att fortsätta med de omfattande verksamhet”, säger Jeremić.

Från västra Balkan har, förutom Jeremić, efterföljaren Ban Ki-moon nominerad förre utrikesminister Srđan Kerim Makedonien, förre premiärministern Montenegros Igor Lukšić och förre president Slovenien Danilo Turk.

I jakten på denna plats är Irina Bokova, FN:s utvecklingsprogram Administratör Helen Clark i Nya Zeeland, Suzana Malka, Miroslav Lajcak, Portugal Antonio Guterres, tidigare chef för den moldaviska utrikesminister Natalia tyska och tidigare Generalsekreteraren för FN:s ramkonvention om klimatförändringar Christiane Figueres.

Ursprungligen fanns det 12 kandidater, men den förre chefen för Kroatiens utrikesminister Vesna Pusić sjunkit sedan den första valomgången, som hölls den 21 juli, som finns på baksidan. Under tiden, Australien den 29 juli, vägrade att godkänna kandidatur hans förre premiärministern Kevin Ruda.

I den första omgången av omröstningen, enligt inofficiella resultat, under ledning av Guterres, andra plats var en turk, och tredje plats delades av tre kandidater – Jeremić, Bokova i Kerim. Helen Clark var fjärde och femte i Malka. Pusić får då 11 “nedslående röster”, en tre kandidater längst ned på listan var Christian Figueres, Natalija tyska och Igor Lukšić, sade diplomater.

Jeremić kan med stor sannolikhet bli FN:s generalsekreterare.

Resultatet av omröstningen är inte kommuniceras till allmänheten – bara kandidaterna och deras land, informerade om sin egen prestation, medan kandidaterna förväntas respektera det beslut som FN:s säkerhetsråd inte att gå ut med siffror.

Jeremić, på tröskeln till dagens runda rösta för generalsekreteraren, sade han måste vara försiktig med förväntningarna, men uttryckte uppfattningen att “det finns anledning att hoppas att vi kommer att finnas kvar efter den andra omgången av finalisterna för denna mycket viktiga och förmodligen den viktigaste funktionen.”

Jeremić sade att vi har anledning att vara mycket nöjda eftersom vi redan i den första rundan av röstningen för att få nio röster från 15 säkerhetsrådets medlemmar som tror, ​​som han sade att Serbien är anpassad till att generalsekreterarens.

Han är, efter den första valomgången, sade att Serbiens kandidatur som den enda som märkte följdes koncis och transparent plattform.

Men från svenska medier får man ingen information om att Jeremić skulle vara en av toppkandidaterna till det prestigefyllda FN-uppdraget. Medierna förvrider varje ord, allt för att det ska se och låta annorlunda i svenskars ögon och öron. Exempelvis i Sydsvenskan från 2016-08-05 står det: “(…) En av de tolv ursprungliga kandidaterna har redan hoppat av: den tidigare kroatiska utrikesministern Vesna Pusić som fick lägst poäng i första omgången.” (“Portugis leder race mot FN-toppen”, Sydsvenskan/ Världen – TT, Fredag 5 augusti 2016)

Vad är vitsen med att lyfta fram kandidater långt ner från listan, och som dessutom valt att kasta in handduken efter den andra omgången, och på samma gång utelämna andrahandsfavoriten Vuk Jeremić? Vad är det för fascistoid logik?

För det första är Jeremić mer än överkvalificerad för sitt uppdrag med tanke på att han tidigare arbetat som FN:s f.d. biträdande generalsekreterare och därvid fått stor internationell uppmärksamhet för sin skicklighet som världspolitiker. Och för det andra är det faktiskt Östeuropas tur att få en kandidat från sitt läger. Den största konkurrenten som sålunda skulle kunna rubba Jeremićs nominering är Bulgariens kandidat, men denna har ingen erfarenhet och jag skulle bli oerhört förvånad om hon blev vald.

“(…) Enligt fredsforskaren Peter Wallensteen vid Uppsala universitet kan länder som Ryssland och Kina komma att motsätta sig en kandidat som kommer från ett Natoland som Portugal.” (“Portugis leder race mot FN-toppen”, Sydsvenskan/ Världen – TT, Fredag 5 augusti 2016) Det är väl klart att östländerna, däribland Kina och Ryssland, skulle lägga in veto om FN:s nye generalsekreterare inte blev en östeuropé. Vad är meningen med att ha ett geografiskt rotationssystem om det bryts när det inte passar? Det är hög tid för Östeuropa att visa upp sina fullfjädrade fjädrar i FN – och så ska det bli!

Peter Wallensteen verkar inte alls tycka om den här regionala ordningen. Han menar i stället att: “(…) här skulle man kunna bryta mot den och välja den bästa kvinna man kan hitta.” (“Öppnare process när FN väljer ny chef”, Sydsvenskan/ Världen – TT, Tisdag 19 juli 2016) Tror han verkligen att FN är en fotbollsarena där man kan skjuta med bollen hur man vill? Nej, Wallensteen borde lägga ned fredsforskarprojektet. Det han visat med sin stora okunnighet och flagranta förakt för Ryssland och Serbien lämpar sig varken för stallet eller i forum såsom FN – där världens fragila framtid står på spel!

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published.