Musikfestivalen EXIT i Novi Sad, Serbien, dånade genom Europa – i Sverige inte ett ljud om denna världsmanifestation!

 

ANALYS —

“En ganska lugn hästvecka som avslutades med en rejäl festhelg. Totalt har 28 brott anmälts på Falsterbo Horse Show.” (“Hästvecka avslutades med rejäl festhelg”, Sydsvenskan, Måndag 11 juli 2016)

Svenska ATG (Aktiebolaget Trav & Galopp) kör med sina hästtävlingar dagligen och tjänar miljontals kronor på naiva svenskars hopp om att vinna stora pengar. Men de som har varit med länge och spelat kan intyga att det hela bara är ett spel för gallerierna. Den största vinnaren är och förblir blott allena dess ägare själv – d.v.s. den svenska staten.

Samma sak gäller för Falsterbo Horse Show. För vem anordnas denna intetsägande tillställning, och det mitt under sommarlovet då de flesta svenskar redan begett sig ut i vida Europa, om inte för just kommunpolitiker som sitter på flera stolar samtidigt. Vilket dåligt napp! Parodiernas parodi är att flera av dessa utrikes semestrande svenskar, både yngre och äldre, hittar vägen till den prisbelönta årliga sommarmusikfestivalen EXIT på Petrovaradinfortet i Novi Sad (så även till andra tillställningar runt om i Serbien, såsom anrika trumpetfestivalen i Guča) i egen regi utan svenska mediers hjälpande hand.

Ett bättre napp hade varit om Sveriges Television (SVT) för en gångs skull hade lämnat prestigen och stoltheten åt sidan och satsat skattepengarna på bättre sätt. Musikfestivalen EXIT ägde rum under fyra dagar och nätter i juli. Det skulle inte ha kostat Sverige så värst mycket mer att visa livesändningar från Novi Sad och Serbien. I stället lade man all vikt på monoton svensk hästshow från Falsterbo by, vilket är rena absurdum. Statliga ATG har tidigare satsat på live-sändningar av internationella och inhemska häst- och travevenemang. SVT hade kunnat göra något liknande med EXIT-festivalen i Serbien.

Som regelbunden skattebetalare och radio- och tv-avgiftsbetalare (från och med den 1 juli 2015 är avgiften 2 216 kronor per år) har jag således mer rätt än andra soffliggare som inte betalar att kritisera utbudet på svensk tv. Fram för ett bredare utbud i medierna samt en mer välnyanserad omvärldsanalys från både väst och öst!

Leve EXIT-festivalen i Novi Sad och Serbien!

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

______________________________________________

DAVID GUETTA: “BEST EXIT EVER!”

Already during the second night EXIT Festival was visited by no less than 49,000 visitors, who together with numerous performers made Friday night resonate with this year’s slogan – Magic! The title of first among equals went, as was expected, to the greatest contemporary producer David Guetta, who prepared an audio-visual marvel rarely seen in the world! Exit’s main stage looked like a great big dance machine spinning out mix after mix of the greatest pop and dance hits “Hey Mama (ft. Nicky Minaj)”, “Titanium”, “whose That Chick (ft. Rihanna), “Love Takes Over”, “Without You” and numerous other which echoed throughout the jam-packed main stage! The French hit maker, who traveled straight back to Paris for the final rehearsal before his closing ceremony performance for EURO 2016, but not before he thanked the audience with “Thank you Exit, I enjoyed my stay here before, but I think this year the festival is better than ever! (exitfest.org)

Här kan Du läsa fler recensioner om EXIT-festivalen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.