Legendariske skådespelaren Velimir “Bata” Živojinović är död – media i väst håller tyst!


Velimir “Bata” Živojinović, 1933-2016, var en serbisk skådespelare samt en av det forna Jugoslaviens mest populära aktörer. Men även internationellt slog han igenom genom sina huvudroller i många krigsfilmer som dubbats till flera världsspråk, bland annat engelska, tyska och kinesiska. Exempelvis i Kina är han nästintill helgonförklarad tack vare en av hans mest kända roller i krigsfilmen “Valter brani Sarajevo” (eng. Walter defends Sarajevo).

Svenska medier håller knäpp tyst om Živojinovićs bortgång, trots att han mångt om mycket med åren blivit internationellt erkänd för sina teatraliska filmroller och tolkningar och erhållit ett otal prestigefyllda utmärkelser. Så även bland svenskserberna är han en oförglömlig ikon, vars filmer repriseras på löpande band via parabolantenner.

Texten med titeln “F.d. stor jugoslavisk filmstjärna Bata Živojinović dog i 82-års åldern” publicerades av AP som senare förmedlades av de amerikanska tidningarna “Washington Post”, “New York Times” och den lokala ABC News och Fox, den kanadensiska tidningen “Winnipeg Free press” samt brittiska “Daily mail”.

AP kallar Živojinović i texten “den serbiska teaterns legend” och påminner om att han också var populär i Kina.

Nyheten om dödsfallet av den mest populäre filmstjärnan i det forna Jugoslavien ekade i andra före detta jugoslaviska republiker, enligt rapporter i media. Under sin skådespelarkarriär medverkade Živojinović i ett större antal filmroller än någon annan aktör i det forna Jugoslavien. Mestadels var han en partisan som kämpade mot de tyska ockupanterna under andra världskriget.

AP sade att tack vare hans mest kända film “Walter försvarar Sarajevo” var Bata Živojinović en stjärna i Kina. Den amerikanska nyhetsbyrån påminner om att Živojinović var ​​en av kandidaterna i presidentvalet i Serbien 2002, men blev utslagen i första omgången efter att ha vunnit endast 3,3 procent av rösterna. (“Svetski mediji: Umrla je velika filmska zvezda Bata Živojinović”, b92 – BETA, TANJUG, Ponedeljak, 23.05.2016.)

Må torvan vara honom lätt.

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

_______________________________________________________
Mer om Velimir “Bata” Živojinović:

https://en.wikipedia.org/wiki/Bata_%C5%BDivojinovi%C4%87
http://www.balkaninsight.com/en/article/yugoslav-film-legend-bata-zivojinovic-dies-in-belgrade-05-23-2016
http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=1087&yyyy=2016&mm=05&dd=23&nav_id=1134764
http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2016&mm=05&dd=23&nav_id=1134929

Leave a Reply

Your email address will not be published.