Tvivel: Serbisk-ortodoxa kyrkan kräver att FBI undersöker om Madison Equities initierade kyrkobranden i New York

SERBISKA HELGEDOMEN I NEW YORK uppslukas i lågor. Var det en olycka eller var branden anlagd?

“Brandmän hävdar att branden i St Sava-kyrkan på Manhattan är av tvivelaktigt ursprung”. (Kurir)

Missnöjd med den version som branden i Katedralen i New York orsakade ljusen, kommer att försöka undersöka medverkan av “Madison Equities” i händelsen.

Östra amerikanska stift den serbiska ortodoxa kyrkan officiellt begära från FBI att utreda branden som bröt ut vid påsk vid Domkyrkan kyrkan St Sava i New York, eftersom de är övertygade om att branden var anlagd, rapporterar Kurir.

Även om den ursprungliga versionen av de amerikanska brandmän visade att branden orsakats odämpat ljus, SPC i Amerika tydligen inte tror på den här versionen.

– New York myndigheter arbetar fortfarande på forskning om orsakerna till brand där vi förlorade vår dyrbara att bygga katedralen. Men det finns många osäkerheter i allt detta. Allt vi är helt övertygad om att branden var anlagd, och nästa dag vi kommer att skicka ett officiellt brev till den amerikanska FBI så de gick med i undersökningen och undersöka orsakerna till branden – inofficiellt det sägs Kurir i en av kyrkorna i östra eparki.

En av prästerna, som ville förbli anonym, sade att det finns spekulationer om att branden planterades av företaget “Madison Equities”, som handlar om byggandet av lyxlägenheter.

– Congregational Church var redan i tvist med dem, och så många att det är möjligt att företaget är involverat i allt. Jag vill inte spekulera, och därför ber vi att FBI genomför en grundlig undersökning – sade han.

Det officiella svaret av den episkopala kyrkan St Sava i New York avböjt att kommentera medverkan av “Madison Equities”.

– Även om vi förlorade byggnaden, har vi vår levande kyrka – våra församlingsmedlemmar och det serbiska samfundet i New York. Med Guds hjälp kommer vi åter kyrkan på samma plats för framtida generationer Serbisk-ortodoxa och alla New York-bor – sade Lidija Nikolić.

Den serbiske patriarken Irinej sade nyligen att “åtminstone möjligt att ljusen var orsaken till branden.” FBI dagar inte svara på frågor Kurir.

Svenska medier arbetar på sparlågeenergi, som alltid när det handlar om serber och Serbien. 2016-05-02 citerade medierna CBS och AP om den kraftiga branden vars lågor slog ut den historiska Sankt Sava-kyrkan från 1850-talet, som ligger i närheten av Madison Square Park, i centrala New York.

Men vad hände sedan? Och vilka låg bakom? Det här frågor av vikt som kräver svar. Lugnet har lagt sig som ett töcken, efter blott några dagar, och det tycks inte som om SVT och andra medier i Sverige är intresserade av att gå vidare med en uppföljning av nyheten. Det är väldigt märkligt med tanke på att det handlar om en ansenlig 160 år gammal kyrka och många New York-bor som har kopplingar till densamma.

Om det i stället hade handlat om en brandattack mot en synagoga eller moské mitt i New York, hade det utlöst ett rena ramaskri i samhället och i svenska massmedier. Jag kan bara föreställa mig vilka lamslående rubriker det skulle skapa både i press och TV. Och för att inte nämna den fabricerade masshysterin som skulle råda i flera veckors tid på alla offentliga platser, allt från skola, sjukhus och flygplats till militära och polisiära objekt. Så patetiskt ironiskt, men sant!

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published.