“JE SUIS RADOVAN/ JAG ÄR RADOVAN”

“Och jag är Radovan!” – är illustrationens budskap som Facebook-användare lägger upp som sin profilbild.

Stödmeddelanden, såsom “Je suis Charlie Hebdo” och “Je suis Paris” efter terroristattackerna i Paris 2015 och 2016 i Bryssel: “Je suis Bruxellois”, översvämmar sociala medier och nätverk. Men nu har de fått en följegångare: “JE SUIS RADOVAN/ JAG ÄR RADOVAN”.

Trots den serbiska regeringens uteblivna kommentarer ger serberna runt om i världen sitt fulla stöd till Radovan Karadžić, ledare för bosnienserberna under Bosnienkriget och för den serbiska utbrytarregionen Republiken Srpska, på en rad olika sociala nätverk såsom Facebook, Skype, Twitter, Viber med flera ställen. Karadžićs dom till 40 års fängelse, för påstått folkmord i Srebrenica samt belägringen av Sarajevo, upplevde många människor som personlig och orättvis.

Även om Serbien i sig inte var mål för ISIS upplevde flera det som just ett sådant angrepp i samband med Haagtribunalens förkunnande av domen på 40 år. Hillary Clinton medgav själv att ISIS bildats av USA:s regering. (“Hillary Clinton Admits ISIS Was Created By U.S. Government”, YourNewsWire.com, June 6, 2016)

“Bill Clinton är skyldig till brotten i Srebrenica, inte Radovan Karadžić!”, hävdar å sin sida Biljana Plavšić, f.d. Republiken Srpskas ledare. Ändå får Karadžić 40 år medan hans respektive Ante Gotovina, Naser Orić, Ramusj Haradinaj och Hashim Thaçi går fria. Kroatiens f.d. president Franjo Tuđman och Bosnien-Hercegovinas politiske ledare Alija Izetbegović dog innan de ens hann bli rättsförföljda. Haagtribunalen är obeveklig mot serber, men å andra sidan väldigt förstående beveklig när det är andra i fråga. Var ligger rättvisan? Och finns den överhuvudtaget?

Kan besserwissrarna och förståsigpåarna Carl Bildt (M), Margot Wallström (S), Per Svensson (Bosnien-kännare och journalist på Sydsvenskans kulturredaktion), Balkankännaren Bo Pellnäs, Lisbeth Palme, Maria Leissner (Community of democracies med säte i Warszawa), representanter från Bilderberggruppen med flera renommerade personer och lobbyister i Sverige tala om för mig och andra hur de tänker när de ger sitt fulla stöd åt Haagtribunalens partiska arbete utan minsta lilla strimma av saklighet och uthålligt sökande efter lösningar på verkliga samhällsproblem! Denna uppmaning är av relevans med tanke på deras långa erfarenhet av så kallat internationellt fredsbevarande arbete och samhällspåverkan (dessvärre i fel riktning).

Haagtribunalen har de facto misslyckats med sitt huvuduppdrag – att skapa försoning mellan brödrafolken på Balkan. Miljarder dollar, euro, pund, yuan – eller vad det nu månde vara för valuta – har satsats på att skapa försoning, samlevnad och förståelse folken emellan. Men i själva verket har det blivit det motsatta, folken på Balkan har aldrig varit så långt ifrån varandra som de är nu.

Det är inte heller rätt att blott Serbien ska använda sin dyrbara tid och energi på att skapa uppriktig fred och försoning med sina grannar på Balkan, grannar som inte ens för en dag är intresserade av att upprätthålla någon dialog och hållbar fred. Vad ska man då med falska grannar till, när de ändå lyssnar med döva öron och konstant gör sig skyldiga till flagranta hatbrott, uppviglingar och upprustningsskrammel?

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published.