Serbisk ambassadpersonal dödad i USA-räd – Wallström, Bildt och massmedia “tiger som vaginor”! Hur länge till?

Två serbiska ambassadtjänstemän som kidnappats dödades i samband med att USA:s militär flygbombat mål tillhörande den extrema jihadgruppen Islamiska staten (IS) i Libyen.

Svenska medier rapporterade om händelsen i en första omgång, både i radio, press och tv, och med detta är allt i sin ordning. Det ska de ha en eloge för, men ska inte denna nyhet också vidareutvecklas? Så gör man i flera andra nyhetssammanhang; man granskar och följer upp saker och ting från scratch samt viktiga och mindre viktiga nyheter, både inrikes- och utrikes-, får nyhetsslingor i under- och överkant på nyhetssändningarna.

I det här fallet har både uppdateringarna och slingorna uteblivit. Hade det emellertid handlat om skolskjutningar eller primära val i USA skulle medierna i Sverige översköljas av rubriker därifrån, men nu när det handlar om serbiska offer är det ingen som bryr sig. Men hur länge till ska den här skymfen mot serber fortgå? Att man inte skäms! Svenska medier och svenska politiker tiger sig till döds. På serbiska skulle man ironiskt säga: “Ћуте као пизде/ Ćute kao pizde!”, vilket på svenska kan översättas med: “De tiger som vaginor!”

Vučić uppmanade Pentagon att ge bevis för att Jovica och Slađana inte dödats av explosionen. “Pentagons hållning att den serbiska ambassaden inte dödades i bombningarna kommer att utgöra en del av den globala kampen mellan stormakterna, om vi Pentagon underlåter att lämna bevis för att deras påståenden är sanna”, meddelade premiärministern Aleksandar Vučić.

Vučić sade att han kunde tala om andra teorier som vi har endast resultaten av obduktionen libyska experter, men att efter resultaten av obduktionen av våra läkare inte längre är möjlig.

“När odbuktionen genomfört våra läkare, har vi inga tvivel om att dessa människor dödats. När man har 12 sår på kroppen samtidigt som erhållits entydigt från explosionen, då de (Pentagon) måste visa oss några bevis för oss i någon annan historia” – svarade Vučić på journalisters frågor om Pentagons uttalande. (“VUČIĆ PENTAGONU: Dajte dokaze da Jovica i Slađana nisu stradali od eksplozije!”, Tanjug/ Informer, 25.02.2016.)

Stefanović: “Pentagon att presentera bevis för att det var inblandat i mordet på Serbiens diplomater!”

Vid slutet av journalister till Pentagon hävdar att kroppen av Jovica Stepić och Slađana Stanković var ​​i sämre skick ha dödats i explosionen, Vučić sade att han inte vet hur amerikaner vet hur tillståndet i kroppen, men att det såg illa ut, och att de dessförinnan inte hade blåmärken.

– Det är uppenbart att skadorna inträffade samtidigt, men de ger några satellitbilder, låt oss demonstrera och tillhandahålla bevis på någonting – sade Vučić.

FARVÄL FRÅN Slađana och Jovica: “Serbien söker förklaring – det sanna lidande vårt folk måste fastställas!”

– Alltså, jag tror att attityden hos Pentagon att de serbiska ambassadtjänstemännen inte dödades i bombningen av anläggningen islamiska staten i Libyen, är en del av en global uppgörelse mellan stormakterna som Serbien inte vill delta i – sade Vučić.

Han tillade att de inte kan komma tillbaka till livet Stanković, inte Stepić som är olika berättelser ytterligare förolämpning mot dem båda, och för alla medborgare i Serbien.

Pentagon erkänner inte mordet på Jovica och Slađana: “Vi är inte ansvariga för serbiska medborgares död i Libyen!”

– Jag var trevligare som de säger – “ursäkta serber och familjer Stepić och Stanković ”, men det är nu – sade Vučić. (“VUČIĆ PENTAGONU: Dajte dokaze da Jovica i Slađana nisu stradali od eksplozije!”, Tanjug/ Informer, 25.02.2016.)

Pentagon ifrågasatte 2016-02-24 påståendet att de två kidnappade anställda vid Serbiens ambassad i Libyen dödats i en flygräd av amerikanska styrkor på att bygga en islamisk stat i landet.

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published.