EXKLUSIVT: Serbisk pilot räddade passagerare efter explosion på plan – svenska medier lägger på locket!

Piloten Vladimir Vodopivec (64) från Belgrad lyckades under tisdagsmorgonen 2016-02-02 att säkert landa ett plan med 74 passagerare och besättning på flygplatsen i Mogadishu i Somalia efter en explosion blåst av en del av kroppen i högerkanten av flygplanet, “Blic” lär. Internationella medier bedömer att piloten “inte fungerade”, eftersom händelsen passerade utan offer.

– En halvtimme efter att vi lyfte från flygplatsen i Somalia, på 3300 meters höjd det var en fruktansvärd explosion. Passagerare började gråta, och jag återvände omedelbart till flygplatsen. Lyckligtvis var ingen allvarligt skadad – berättelsen om Vladimir Vodopivec. (“EKSKLUZIVNO Srpski pilot spasao putnike posle eksplozije u avionu”, Blic, 02.02.2016.)

Vodopivec berättade det för sin vän från Belgrad, och att situationen var inte naiv och visar bilder av skadade flygplan som skrovet, i högerkanten, explosionen blåste ett hål storleken på de tre fönstren.

Del av skrovet på den högra sidan var helt förstörd efter explosionen

Klämma fast den på pinterestshare

Flyg av “Gav flygbolag” med 74 passagerare, varav 70 turkiska medborgare, en nödlandning på flygplatsen bara några minuter efter start från Aden Ade i morse i Mogadishu till air port i Džubutiju, som sänds av somaliska medier.

Somaliska transportministern Ali Ahmed sylt Zhang hävdade att händelsen var inte livshotande, eftersom alla passagerare räddades av planet jordad och att utredningen kommer att avslöja orsaken till explosionen.

Planet efter landning på flygplatsen i Mogadishu

Klämma fast den på pinterestshare

– Vi vill inte föregripa vem som ligger bakom explosionen. För nu vet vi inte om det handlar om ett tekniskt problem eller en självmordsattack. Den största oron var att rädda passagerarna och undvika ett scenario att förbli instängd i ett brinnande plan – sade den somaliska ministern.

Men har media spekulerat i att det fortfarande är en självmordsattack som sprängämnen förs förmodligen några av passagerarna, eftersom det vid denna tidpunkt spåren av det plan som var skadad och medborgare Balkada, by nära Mogadishu sade att de såg en explosion och att den här gången, “himlen faller brända kropp.” Som CNN rapporterade, med hänvisning till källor nära utredningen, förstörde analysen planet visade “explosiv rest” vilket indikerar att ett problem med bomberna.

Liknande tankar upplevdes pilot.

– Jag tror att det är en bomb, men lyckligtvis inte skadat styrsystemet, så jag kunde gå tillbaka och jag landa på flygplatsen. Detta hade jag aldrig hänt. Vi förlorade kabintrycket. Tack och lov allt slutade väl – sade Vodopivec omedelbart efter händelsen till sin vän. (“EKSKLUZIVNO Srpski pilot spasao putnike posle eksplozije u avionu”, Blic, 02.02.2016.)

Klämma fast den på pinterestshare

Vodopivec föddes i Belgrad, är en erfaren pilot som arbetade i JAT och “Montenegro Airlines”, och under de senaste åren som flyger i Afrika, efter att ha anställda i “Det gav Erlanjsu”. Snart säger hans vän, att gå i pension.

Piloten, skriver brittiska medier, utfört en fantastisk bedrift att han lyckats att under sådana förhållanden vända planet runt och landa säkert på flygplatsen. Flygplanet välkomnades av räddningspersonal. Räddningsmanskapet blev dock chockade när de såg ett stort hål på den högra sidan av flygplanskroppen, strax bakom R2 dörren.

Tjänstemän på flygplatsen betonade att alla passagerare och besättningsmedlemmar överlevt händelsen, men att minst tre passagerare skadats. Passagerarna ombeds också om vad som hade hänt.

Detta är inte första gången som ett plan gör nödlandning på flygplatsen i Aden Ade. I mitten av 2013, planet med Somalias president Hassan Mohamed, som reste till Sydafrika, nödlandning en halvtimme efter starten på grund av motorhaveri.

De fortsatte att arbeta efter inbördeskriget

“Det gav flygbolag” är en somalisk företag med huvudkontor i den tullfria zonen i Dubai, och erbjuder spel på Afrikas horn och Mellanöstern. Officiell kommentar från bolaget än. (“EKSKLUZIVNO Srpski pilot spasao putnike posle eksplozije u avionu”, Blic, 02.02.2016.)

Det här är sålunda en viktig utrikesnyhet som borde ha fått större genomslagskraft i det svenska medieflödet än blott ett formellt fragmentariskt rapporterande. Och inte heller är det första gången som våra medier väljer att filtrera bort serbiska nyheter av dignitet, vare sig det handlar om Nikola Tesla (fysik), Vlade Divac (basket), Novak Đoković (tennis), Emir Kusturica (film), Matija Bećković (litteratur) eller Milla Jovovich (mode). Men så länge västmedierna går andras ärenden, manipulerar, raljerar, konspirerar, censurerar och väljer bort det som inte gynnar dem kan det inte mynna ut i något positivt – utan tvärtom i avund och missunnsamhet som till syvende och sist kommer att förgöra det till synes oförstörbara!

Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

________________________________________________________

TYPEXEMPEL:

TT/ Sydsvenska Dagbladet om flygplansexplosionen, Onsdag 3 februari 2016

The Daily Telegraph om flygplansexplosionen, 03 Feb 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *