Ryssland måste upprätthålla den strategiska maktbalansen i Europa!

ANALYS —

“Ryssland hotar att placera ut missiler som kan laddas med kärnvapen – 30 mil från svenska gränsen.

– Det innebär en ökad utsatthet för Sydsverige. Bland annat är baserna i Karlskrona, Ronneby, Hagshult och Hästveda intressanta för Ryssland, säger Jacob Westberg, expert vid Försvarshögskolan.” (“Så hotas Sydsverige av Rysslands vapen”, Expressen, Torsdag 24 september 2015)

“Kärnvapen är ett fasansfullt vapen, och att börja hota med sådana saker är inte konstruktivt alls, säger statsminister Stefan Löfven i en intervju för Expressen.” (“Löfven om kärnvapenhotet från Ryssland”, Expressen, Torsdag 24 september 2015)

Om nu Westberg och Löfven önskar uttala sig i ämnet i fråga borde de tala till punkt och inte fälla fragmentariska kommentarer utan tyngd. Varför förklarar de inte för Sveriges befolkning varför Ryssland anser sig vara tvunget att upprusta i Östersjöområdet!? Det ryska kärnvapenhotet är ett adekvat svar på den amerikanska militärens planer att placera ut kärnvapenbomber i Tyskland under hösten 2015.

Det är väl klart att Ryssland måste upprätthålla den strategiska maktbalansen i Europa, må så vara 30, 20 eller 10 mil från den svenska gränsen, även om det skulle betyda att man med maktmedel vidtog motåtgärder i form av Iskander-missiler vid Kaliningrad. Allt annat vore befängt!

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Rysslands upprätthållande av den strategiska maktbalansen i Europa. © Inna Saalem och Bokhuset Dević, 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published.