Bojkotta det chauvinistiska mediesystemet i Sverige!

A N A L Y S —

Serbien bussar nu flyktingar till gränsen mot Kroatien i stället.

— Så länge Budapest—Belgrad-axeln tynger Kroatien med flyktingar förblir jag övertygad om att de sysselsätter sig med saker bakom vår rygg, säger Kroatiens premiärminister Zoran Milanović.

Kroatien har meddelat att landet inte kan hantera det stora antalet flyktingar.” (”Kroatien stoppar serber vid gränsen”, TT och SDS, Torsdag 24 september 2015)

Här har vi ett förträffligt exempel på hur svenska bilderburgägda medier är kontradiktoriska, hur de trixar och konstlar med nyhetsrapporteringen. De tycks ha som policy och praxis att alltid utelämna det som inte passar dem och krydda till extra mycket där det tjänar deras egenintressen.

Men om man säger A får man också säga B! Varför skriver inte Tidningarnas Telegrambyrå (TT), att medan Serbien svettats och brottats heroiskt med kolonner av migranter under fyra månaders tid har svenska turister semestrat och svalkat sina fötter i Adriatiska havet? Detta är viktigt att nämna, då man ser hur den svenska beredskapen fungerar i ett nötskal. Serbien har visat prov på självständighet, ståndaktighet och god välvilja. Det är inte skyldigt att hjälpa flyktingar, men har tagit på sig rollen av ett ytterst mottagarvänligt land – något i stil med Angela Merkels Tyskland. Serbien har således uttömt all sin arsenal, sina krafter och resurser på att stödja och hjälpa migranterna på vägen till säkrare länder i väst – och det utan några som helst EU-stödda bidrag. Därför kan man inte heller ställa krav på Serbien på samma sätt som på andra flyktingmottagande EU-länder. Serbien är inget avstjälpningsland åt EU!

Kroatiens premiärminister Zoran Milanović har hamnat i rejält blåsväder och därmed självprovocerande kommit i konflikt med alla sina Balkangrannar. Han talar om ‘ondskans axel’, dvs. Serbien, Ungern och det kroatiska högerextrema partiet HDZ, som “konspirerar mot hans regering”. I svenska medier nämns inget om HDZ och man lägger i stället fokus på Serbiens och Ungerns hantering av migranter.

Kroatien är ensamt ansvarigt för sitt imbecillt chauvinistiska beteende och för brott mot alla relevanta konventioner. Att först förbjuda nästintill all lastbilstrafik att passera från Serbien till att senare även inkludera personbilar med serbiska registreringsskyltar och pass in i Kroatien är ett ytterst märkligt regeringsbeslut, som med största kraftfullhet borde åtföljas av lämpliga sanktioner och fördömanden från världssamfundet.

Men EU har efter detta beordrat att “man ska genomföra en brådskande undersökning på grund av stängningen av Kroatiens gränser eftersom våra grannar brutit mot SAA”, meddelade Federica Mogherini. Efter svidande kritik från bland annat EU-kommissionären Johannes Hahn helomvände Zoran Milanović svansen och öppnade gränsövergången till Serbien. Men frågan kvarstår varför utrikesminister Margot Wallström (S) teg sig igenom hela gränsövergångsproblematiken. Om det däremot hade varit Serbien som stängt gränsen mot Kroatien, hade både Margot Wallström, Cecilia Wikström (Fp) och Carl Bildt (M) fördömt händelseutvecklingen i skarpaste ordalag.

Om svenska telegrafbyråer och övriga medier, däribland TT, Sydsvenska Dagbladet med flera, väljer att ställa sig på neofascisters och chauvinisters sida är man således delaktig i samt anhängare av deras politik. Då får man förr eller senare också räkna med att ta konsekvenser och stå till svars för gjorda val. Samma sak gäller svenska mediers godtyckliga och skeva rapporteringar från Balkan. Varför tiger Granskningsnämnden när det är serber i fråga? Att motarbeta, tiga och undanröja fakta är också ett flagrant brott!

Hur vet TT att ”Serbien bussar” flyktingar till Kroatien? Har man tagit del av migrantlistor på plats där nere för att kunna göra ett sådant rättvist uttalande, eller är det bara ryktesspridningar? Så mycket det är känt för allmänheten har det dock inte gjorts några som helst förteckningslistor på migranter från Syrien, Afghanistan och Irak som passerat Makedonien, Kroatien eller Ungern, utan i stället har regeringarna i dessa länder sett mellan fingrarna och behandlat flyktingarna som boskap. Det är minst sagt en vidrig neofascistisk politik och ett utpräglat brott mot mänskligheten att religions- och nationsklassificera flyktingar, tilldela nummer, spruta tårgas och vattenkanoner på desamma, sparka, döda, hota, förnedra och inhägna dem bakom galler.

Serbien i sin tur har gjort mer än gott ifrån sig vad gäller hanteringen av flyktingar och även fått omvärldens bekräftelse på sin humana migrantpolitik, både från politiker, organisationer och institutioner ute i Europa med omnejd – med undantag av besserwisseraktiga Sverige. Men det tycks som om det blott är här som politiker och mediefolk har så svårt att medge när det går bra för andra. Har de någonting emot slaver överlag? Man kan ställa sig den rättmätiga frågan i vems intresse det ligger att konstant utmåla serber och ryssar som dåliga människor, samtidigt som krigsivrare och annat slödder får uppta allt större utrymme i radio, press och TV.

Det behövs med andra ord ett helomsvängande nytänkande i vårt land vad gäller massmediers bevakning av nyheter samt pågående konflikter i världen. Det är magstarka ord, men det tål att sägas, höras och upprepas: Bojkotta det chauvinistiskt raljerande, trixande och konspirerande mediesystemet i Sverige!

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

 

Bastille-cover-with-bleed-5mm-and-cropmarks-3-mm

Svensk omvärldsuppfattning projicerad genom TV-rutan. © Inna Saleem och Bokhuset Dević, 2015.

_______________________________________________________________

Läs Ljubomir T. Devićs bok på samma tema, ‘The Swedish media system – the last Bastille’! Bokens ISBN-nummer är 978-91-637-7860-5 och kan beställas via Vulkan – www.vulkan.se.

The Swedish media system — the last Bastille (2020) by Ljubomir T. Dević.

Leave a Reply

Your email address will not be published.