Massmedias skamliga tystnad om över en miljon ukrainska flyktingar som sökt sin tillflykt till Ryssland

ANALYS —

Gissa vilket tema kommer att dominera alla tv-nyheter, oavsett om det är ett offentligt eller privat programföretag? Nästan säkert flyktingkrisen och en våg av migranter från Mellanöstern och Afrika kommer in i Europeiska unionen.

Naturligtvis ukrainska flyktingar ränte ingen. Även när man talar om lidande civilbefolkningen i Ukraina, åtminstone i Kroatien, rapporterade media på följande sätt: “I konflikten mellan den ukrainska armén och proryska separat dödade så många civila …” Var är de döda? I vilka städer? Från vars vapen? Ingen nämner det visar sig att nu “armén av Donetsk och Luhansk Folkrepubliken” själv skalade civila bostadsområden i Donetsk, Lugansk, Gorlovka och andra städer och byar där de bor kvinnor barn, vänner och släktingar. Även en interaktiv karta som visar Kiev inte nämna att beskjutningen av städer och byar under kontroll i Kiev juntan.

Det är likartad för flyktingar och media orubbligt tysta om det faktum att om den sorgliga förteckningen över länder från vilka människor flyr Ukraina intar första platsen och överstiger även det av Syrien och Isil.

Enligt FN:s höge Commisioner för flyktingar 2014 av människor som ville fly från sitt land Ukraina översteg Syrien. Ungefär en femtedel av den totala 1,47 miljoner asylansökningar som lämnats in av ukrainare, men 94 procent av dessa ansökningar riktade till Ryssland, vilket kanske förklarar den skamliga tystnad västerländska medier och vår representant vid FN, dr. Ivana Simonović, som är generalsekreterare Ban Ki-moon valde som hans assistent på området för mänskliga rättigheter och inte för Ukraina.

Uppgifter från världsorganisationen lämnas Migrationsverket i Moskva bekräftar detta fenomen: mer än en miljon människor från sydöstra Ukraina på grund av den väpnade konflikten har flyttat till Ryssland, och omkring 600 000 beslutade att de inte vill gå hem. Chef för den federala service, Konstantin Romodanovsky, sade att omkring 114 000 ukrainska flyktingar som omfattas av regeringens vidarebosättningsprogram och erhöll ekonomiskt bistånd, och snart kommer att få ryskt medborgarskap.

Enligt Romodanovsky har tillströmningen av flyktingar från Ukraina har lett till förbättringar i Rysslands inställning till invandrare i allmänhet. Enligt en undersökning som nyligen genomförts av Levada Center trodde 41 procent av ryssarna att det bästa sättet att ta itu med illegala invandringen hjälper flyktingar att hitta arbete och att ge dem juridisk status. Detta är dubbelt så många 19 procent av medborgarna i Ryska federationen som har gett samma svar från ett år sedan.

Konstantin Romodanovsky tillade att hans byrå har varit aktivt kämpa mot illegal invandring och de sista 2,5 åren har lyckats stoppa och skicka tillbaka cirka 1,5 miljoner människor som förbi normer FN försöker ta sig in på ryskt territorium.

Naturligtvis lika bekräftar att en militär konflikt i Donbass-regionen är den främsta orsaken till ökningen av asylansökningar. Mer än 271 000 ansökningar lämnats in av ukrainska medborgare, eller 99 procent av det totala antalet asylsökande, enligt en rapport i juni i år. Det konstaterar också att de ryska myndigheterna har visat en mycket mer tolerans i sitt förhållningssätt gentemot ukrainska flyktingar än västländerna.

Ryssland och Vitryssland har hittills godkänt 90 procent av asylansökningar, medan länder som Storbritannien, Frankrike, Polen och Finland inte har antagit mer än 10 procent av Ukrainas totala behov. USA, Kanada och Tyskland angav att de visat sig vara den mest gästvänliga, och godkändes mellan 35 och 65 procent av det totala antalet ansökningar.

Med ny turbulens i Ukraina, särskilt i Kiev, är larm sprider sig till grannländerna. Till exempel Polen, fruktar att enligt dess gränser kan kvitta en ny våg av ukrainska flyktingar och därför meddelat att man förbereder nödåtgärder, avslutar Globalist.*

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

______________________________________________________________

*Källa: www.altermainstreaminfo

Leave a Reply

Your email address will not be published.