Media konspirerar och blåljuger: SvD tagna på bar gärning!

“När familjen skulle ta en båt från Turkiet till Grekland hade de tur: båten precis framför dem sjönk och flera människor dog. Räddast under hela resan var de dock i Serbien.

Polisen är väldigt hård där, säger skräddaren.

Historierna om serbiska poliser som tagit migranternas pengar, ibland under gevärshot, är otaliga, både på nätet och i berättelserna som utbyts av de resande själva på hela Västra Balkan. Andra berättelser handlar om makedonsk maffia som styr flyktingsmugglingen: landet kallas ibland för ‘Mafiadonien’.” (”Nya vägen till EU-länderna: Via Balkan”, Svenska Dagbladet/ Världen-Reportage, Teresa Küchler, Linus Sundahl-Djerf, Måndag 3 augusti 2015)

Citatet ovan är hämtat från Svenska Dagbladet från den 3 augusti 2015 och är ett klassiskt skolexempel på hur medierna i Sverige konspirerar och blåljuger allmänheten rakt upp i ansiktet – och det på skattebetalarnas bekostnad!

Att migranter från Syrien och Afghanistan skulle vara “räddast” i Serbien stämmer inte alls. Detta är, om något, hets mot folkgrupp och nation, geschäft och en illvillig sammansvärjning mot det serbiska folket. Reportrarna Teresa Küchler och Linus Sundahl-Djerf raljerar och insinuerar friskt utan minsta strimma av verklig förankring och opartiskhet. Tvärt om är migranterna oerhört tacksamma för den serbiska gästvänlighet och innerliga värme som de möts med dagligen, vilket man inte precis kan hävda på samma sätt om många av EU:s medlemsländer, såsom Grekland och Ungern, som satt in både militären och poliser för att slå och skingra bort dem. Naturligtvis finns det alltid rötägg och idioter som plundrar och skor sig på andras olyckor, men detta är väl inget samhällsproblem som blott Serbien brottas med!?

Inte heller har mottagande EU-länder och framtida kandidatländer (såsom Makedonien) bemödats att registrera migranterna, vilket Dublinförordningen om registrering föreskriver. Det är ironiskt nog inte förrän de ankommit till Serbien som de omfamnats med vida armar och upptagits på rättssäkra förteckningslistor – allt för att överhuvudtaget komma på tal vid en asylansökningsprövning. Vilken parodi! Serbien som inte ens fått kandidatstatus till EU har fått slita och stå i en hel del, men på samma gång fått beröm från olika håll i väst, framför allt från USA, Österrike och Tyskland, för sin ovanligt migrantvänliga politik. Serbiens premiärminister Aleksandar Vučić är således ett föredöme för Europa.

Uttalandet från självaste högkommissionären för UNHCR talar sitt tydliga språk: “Migrationsproblemet är ett europeiskt, och inte ett serbiskt, problem och kräver en gemensam europeisk åtgärd, medan den serbiska regeringens praktexempel, som generöst bistår och humant behandlar flyktingar, är ett exempel som bör följas av alla andra – sade António Manuel de Oliveira Guterres, högkommissionär för UNHCR.” (”DRAMA NA GRANICI: Makedonija digla vojsku, migranti hrle ka Srbiji!”, Kurir, 21.08.2015.)

Michael Davenport, f.d. Storbritanniens ambassadör i Serbien och för närvarande chef för EU:s delegation i Belgrad, uttalade sig exklusivt till serbiska RTS att: “Europeiska kommissionen redan har anslagit stora belopp, främst genom Röda Korset”, och han tillade: “Vi är imponerade av Röda Korsets arbete. I förra veckan la vi ut 150 000 euro, och den här veckan ytterligare 1,5 miljoner euro för Serbien och andra länder i regionen (…) och Bryssel komma nu att utvärdera sin yrkesmässiga bedömning av dessa behov”, säger Davenport. (“Devenport: Impresionirani smo radom Crvenog krsta, Srbiji veća pomoć Brisela”, Agencija TANJUG – Kurir, 29.08.2015.)

Davenports positiva omdöme om serbiska Röda Korsets arbete tycks emellertid ha hamnat mellan stolarna i svenska medier. Hans viktiga iakttagande är förbisett och lika med noll efter svenska mått, medan skräddarens godtyckliga ord och antiserbiska iakttagelser lyfts till skyarna. Det anstår inte en renommerad tidning som Svenska Dagbladet att bete sig så oprofessionellt. Det är under all kritik och kan inte betraktas som “journalistik av god sed”. SvD:s propagandister borde ta sig i kragen och skämmas!

Den serbiske försvarsministern Bratislav Gašić meddelade även han att: “Serbien fått beröm från EU för att behandla migranter på ett korrekt sätt, och att det därav inte finns några incidenter på serbiskt territorium samt att det ännu inte visats att någon av migranterna fört in någonting vilket nästa dag skulle kunna vara en del av terroristhandlingar.” (”Gašić: Srbija korektna prema migrantima, nema incidenata”, Tanjug – Kurir, 27.08.2015.)

Serbiens premiärminister Aleksandar Vučić har också han helt rätt när han säger: “Vi kommer att arbeta allt som Serbien vara säker på ditt eget hem och du är alltid välkommen i vårt land, premiärminister Aleksandar Vučić migranter och meddelade att, med tanke på att komma kalla dagar, för dem som ska uppföras ett tillfälligt mottagningscentrum, troligen bakom hotellet “Nacional” i Belgrad. Vučić uppgav att flyktingar från Syrien och Afghanistan, Serbien under förutsättning gästfrihet och värme som inte är uppfyllda någonstans och att detta land inte kommer att höja murar och lägga ut taggtråd för att hindra flyktingar från att komma in. Han påpekade att EU inte får blunda för sådana fall i andra länder.

– Jag tror att EU från början inte vågade blunda för tråd och stängsel, och medvetet blundade, sade statsministern, och noterade att EU bör reagera, liksom en del andra saker.
– För vår del kan vi inte blunda, men vi kommer att hjälpa till så mycket vi kan, och om EU skulle hjälpa Serbien – så tackar vi dem om de hjälper, och om inte, så återigen tack – sade Vučić, sade som svar på frågor från journalister att ställa strängar för honom obegripligt och fel att vara “bara någon att låta nuvarande och” avsluta jobbet “.””

Men där är också ett otal vittnesmål från helt vanliga människor som berättar om sin vistelse i Serbien. Exempelvis den syriske flyktingen Nadeem Ghanom säger att hans barn gråter, men att han skämtade en hel del och uppfann spel för att trösta dem: “Vi brukade komma till Serbien som turister förr, och nu är vi flyktingar. Åtminstone här har vi en bra behandling”, sade Ghanom.

Rula, flykting från Syrien, sade att hon talar sanning till barnen: “Vi hörde bomber, såg vapen på gatan. De vet att vi gick på jakt efter ett bättre liv”, säger Rula.

Bilden på en treårig pojke från Syrien som drunknade i Egeiska havet varnade Europa att skynda med lösningen. Fram till dess drömmer flyktingarna om att återvända hem när kriget är över: “Vi hade ett fint hus, men ingen frihet. Nu är vi flyktingar. I Grekland beskrev de oss som om vi inte vore människor, här påminns vi om att vi existerar”, säger Rula.

Här har jag försökt motbevisa SvD med minst fem skottsäkra argument, av resterande hundratals, att migranterna visst känner sig välkomna i Serbien och inte något annat. I stället för att syssla med satanisering, skvaller och ryktesspridning på heltid borde svenska medier granska och säkerställa sina källor först innan de går ut i etern och på webben. Jag menar, det kan väl inte vara så att en enkel skräddares ord som SvD:s reportrar på måfå valt ut att intervjua ska väga tyngre än alla andra tunga politikers. Men sanningen ska fram, hur illvillig och lömsk den än må vara, vare sig vi önskar det eller inte!

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published.