Beröm: Serbien är en oväntad vän av syriska migranter

TEMA: Migrantkrisen

Serbien kopieras makedonska system för att ge transittillstånd till 72 timmar och flyktingar organiserade fyra transitläger på dess södra och norra gränser, medan den femte förbereder sig för att Belgrad Aleksandar Vučić, invandrare, Preševo, flyktingförläggningen, bild serbiska regeringen.

Serbien har valt att inte reagera på upphävandet av den ungerska väggen stänger sina gränser för människor i behov av internationellt skydd och i stället premiärminister Aleksandar Vučić sade stolt visade medkänsla och effektiv inställning till flyktingar som korsar landets territorium, påstår i sin artikel på portalen “Aspenia” analytikern David Denti.

Serbien kopieras makedonska system för att ge transittillstånd till 72 timmar och flyktingar organiserade fyra transitläger på dess södra och norra gränser, medan den femte förbereder i Belgrad, säger Denti i texten som pekade och svenske diplomaten Carl Bildt på sitt Twitterkonto.

Samtidigt har befolkningen i Serbien visat stor solidaritet gentemot syrier genom att ge dem mat, tak över huvudet och stöd.

Jag Vučić dök bland syriska flyktingar i Belgrad park den 19 augusti, och senare vid mötet i Wien sade att de serbiska flyktingar behandlas bättre än vissa EU-länder och inte att använda tårgas mot dem, som påminner om en italiensk analytiker.

Vučić sade då också att det var ett desperat folk, inte brottslingar eller terrorister, vilket bekräftar att Serbien aldrig kommer att lyfta väggar eller staket för dem, säger Denti.

Han erinrade om att den serbiska premiärministern i början av september på en sammankomst i Bled meddelade att Serbien kommer att acceptera en del av syriska flyktingar inom EU-mekanism för deras omlokalisering, eftersom det är i sig en EU-medlem. Denti tyder på att det finns flera skäl till varför Serbien tillträde till flyktingkrisen i en något försonande sätt.

Det första skälet är dess senaste tiden, och att dess medborgare fortfarande minns väl vad det innebär att söka sin tillflykt gömda sedan kriget för 15 år sedan.

Samtidigt gjorde religion eller etnicitet inte utgöra ett hinder för solidariteten i det land där de bor, men betydande samhällen av albaner i Preševo, bosnier i Sandžak och Vojvodinas ungrare, säger Denti i sin text. En annan orsak till att öppenheten i Serbien mot flyktingar och invandrare i sin internationella position, eftersom Serbien är en kandidat för EU-medlemskap och förväntas starta anslutningsförhandlingar med EU.

På så sätt har det inte gått smidigt: Belgrad hade en neutral inställning till krisen i Ukraina 2014 och inte ansluta sig till sanktionerna i väst gentemot Ryssland, och förbindelser med Bryssel kylda i juli 2015 efter Moskva in sitt veto mot den brittiska resolution i FN i samband med 20˚. årsdagen av brott i Srebrenica, säger Denti.

Men efter händelsen och lämnar ceremoni i Srebrenica den 11 juli, serbiska premiärministern tycktes inse att saker och ting har gått för långt och omedelbart antog maximala försonliga inställning – heter, bland annat medlemmar av ordförandeskapet i Bosnien och Hercegovina och talade vid en konferens i Wien 27 augusti på uppdrag av regeringarna i regionen.

Under tiden fortsatte förhandlingar med Kosovo som ledde till avtalet av den 26 augusti, om inrättandet av den gemensamma rådgivande kommittén. I detta sammanhang är en annan möjlighet för Serbien att visa sin vilja och engagemang för de värderingar som nu kritiskt granskas i andra EU-länder flyktingkrisen, säger Denti.

Han påminner om uttalandet från Serbiens premiärminister Vučić att Serbien gemensamma europeiska värderingar och att EU för Serbien är inte en bankomat, och nu Vučić förväntar sig att Europeiska kommissionen att fastställa ett datum för inledandet av förhandlingar med EU om att öppna kapitel.

Priset kan komma mycket snabbt, vilket bekräftades av EU-kommissionären Johannes Hahn – möjligen vid årets slut, säger Denti.

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published.