Jeremy Corbyn kallar Labour Partys ex-partiledare, Tony Blair, ‘krigsförbrytare’: “Serber föll offer för kriget i Kosovo!”

TEMA: Engelsk politik

Till skillnad från de flesta brittiska politiker förnekar Jeremy Corbyn och hans vänsteranhängare helt att den f.d. jugoslaviske presidenten Slobodan Milošević skulle ha genomfört etnisk rensning, och anser honom vara “ett offer för USA:s imperialistiska politik”.

Engelsman försvarar serber: Ledaren för Labour Party under press på grund av Kosovo

Jeremy Corbyn, som är den nye ledaren för det engelska Labour Party (=Arbetarpartiet), det näst största partiet i Storbritannien, inte på något sätt inte passar profilen för många århundraden av lokala politiker. Corbyn, som är pacifist och vänsterorienterad av övertygelse, irriterar många människor, särskilt den förre detta premiärministern och Labour Partys ex-partiledare, Tony Blair, som han öppet kallar för “krigsförbrytare”. Ytterligare press från sina politiska fiender och motståndare Corbyn lider nu på grund av kommentarer han fällt om kriget i Kosovo och Metohija.

Corbyn har i brittiska attityder, mycket ovanligt syn på utrikespolitiken. Den förespråkar för kärnvapennedrustning och tillbakadragande av utländska arméer från territoriet. Corbyn Blair och hans anhängare anfalla och eftersom det sägs vara “Hamas och Hizbollah kan vara en vän,” på grund av det öppna stöd av Palestina i konflikten med Israel och därför, till skillnad från de flesta amerikaner och brittiska politiker försvarar Venezuela.

Hans kritiker “grävde” uttalanden i det förflutna, och dagordningen står bland annat en fråga om inställning till Kosovo, vilket Corbyn sade var “falska och påhittade folkmord på teater”.

I själva verket, Jeremy Corbyn var 2004 helt förnekade de påstådda “serbiska brott i Kosovo.” Dessutom är det framför parlamentet offentligt prisade texten från journalisten John Pilger. Pilger i sin artikel “påminde läsarna av det enorma, oersättliga antal förlorade liv, som hävdade” humanitära “uppdrag i Kosovo, under överinseende av Nato och USA, med hjälp av Storbritannien.”

“De har inga rättigheter och FN:s godkännande invaderade territorium ett suveränt land, för att försvara dem som landet försökte slita och förstöra. Efter det var de skyldiga deklarerade offer och serberna, som är de verkliga offren för detta brott, som kallas folkmord.”

Denna del av Pilgers text läste Corbyn från talarstolen i parlamentet av Storbritannien, och tillade att: “det rimliga och moraliska man måste göra det klart att folkmord aldrig skett i Kosovo, och att USA och Nato har motiverat sitt handlande ökända lögner.”

Till skillnad från de allra flesta brittiska politiker, däribland medlemmar av hans eget parti, Corbyn och hans vänster förnekar helt att den f.d. jugoslaviske presidenten Slobodan Milošević genomförde etnisk rensning, och ansåg honom som “ett offer för USA:s imperialistiska politik”. Och hans motståndare honom just på grund av denna inställning är för närvarande den mest kritiserade. Vad blir Corbyn besvara dem vi kommer att se i ett par dagar, eftersom han förväntade ett svar från honom.

Utöver dessa lägen, är Jeremy Corbyn kanske mest högljudda motståndare till kriget i Irak, som enligt honom, enligt serbiska Blic, var ett “meningslöst dödande av civila och plundring av resurser i regi av George Bush och Tony Blair”.

Corbyn är socialist av politisk övertygelse. Det är en stor kämpe mot fattigdom och söka hög beskattning av de rika, men också kraftfulla företag. Motståndaren akademier och privata finansiella initiativ. Stöder åternationalisering av järnvägarna och införandet av miljöinstitutioner betala så minimiinkomst som är nödvändig för att uppfylla alla grundläggande behov i vad som ingår endast självbevarelsedrift, men också skydd, kläder, hälsovård, rekreation, transport … motsätter sig segregeringen av barn baserat på deras inlärningsförmåga.

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published.