Svenska kungaparet besökte Sankt Savas tempel och utställningen om huset Romanov

Kungaparet fotograferade i Lovisa Ulrikas matsal, Kungliga slottet. 2013. Copyright: Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna. https://pressbilder.kungahuset.se/portals/categories

2015-07-19/ EXKLUSIVT BESÖK I SERBIEN — Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia besökte Sankt Savas tempel och utställningen “Fyra århundraden med huset Romanov – minnenas uppvaknande” i Belgrad.

Serbiens president Tomislav Nikolić och den serbisk-ortodoxa kyrkans patriark Irinej öppnade utställningen “Fyra århundraden med huset Romanov – minnenas uppvaknande” i minneskryptan under Sankt Savas tempel i Belgrad.

Utställningen öppnades på “Martyrskapets dag till firande av den helige tsar Nikolaj II Romanov och hans familjs och följeslagares lidande”, som uppmärksammades i Serbien för första gången 2015. Vid det tillfället höll patriark Irinej hierarkisk liturgi på morgonen i Sankt Savas tempel.

Besökare i Sankt Savas tempel hade en exklusiv möjlighet att se personliga originalfotografier av den ryska tsarfamiljen Romanov. En del av tsarfotografens samling avslöjade den ryska familjens speciella band med de serbiska och montenegrinska kungafamiljerna.

Utställningen “Fyra århundraden med huset Romanov – minnenas uppvaknande” öppnades i minneskryptan under Sankt Savas tempel med anledning av den kyrkliga högtiden som är tillägnad den siste ryske tsarens tragiskt dödade familj.

Det behövdes två år att med hjälp av stiftelsen “Karl Bulla”, tsarfotografen från Nikolaj II Aleksandrovitj Romanovs regenttid, iordningställa en utställning av dennes verk, som är exklusiva för både Serbien och Ryssland. Det är tal om 500 originalfotografier som är en historisk överblick av händelser i Ryssland under 400 år av den renommerade familjens regeringstid. Det finns också reproduktioner av målningar skapade innan fotografiets uppkomst. Utställningen kommer att vara särskilt intressant för fotograferna själva, säger Sankt Sava-templets protoneimar, dr Vojislav Milovanović, tillika utställningens initiativtagare, till ryska Sputnik. (“Poslednji ruski car među Srbima”, IN4S, 17/07/2015)

“Fototekniken vid den tiden i Ryssland var femtio år eller mer före fotografin i resten av världen. Dessa är exceptionella fotografier, inte bara klassiska, utan också, som vi skulle säga idag, “livs”-fotografier, från Nikolaj II Romanovs familjs liv. Rysk teknologi vid den tiden var exceptionell. Det är intressant att färgfotografin också utvecklades på den tiden. I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet fanns det färgfotografi i Ryssland, som dök upp i Europa först långt senare. Det är en speciell teknik som inte har något att göra med den nuvarande”, påpekar dr Vojislav Milovanović. (“Poslednji ruski car među Srbima”, IN4S, 17/07/2015)

Under Romanovs styre förbands det serbiska folket med Ryssland genom många band, särskilt under befrielse- och självständighetskriget, alltså det stora kriget, då Nikolaj II stod upp för Serbien, vid en tidpunkt då det hotades av förstörelse. Utställningen är tänkt som en påminnelse och en uppsättning av visuella anteckningar som indikerar det faktum att Romanovtidens styre lämnade ett djupt spår i historien och inte bara på det ryska imperiet utan också på resten av världen.

Historikerna säger att tsar Nikolaj hade en särdeles tillgivenhet för Serbien och det serbiska folket. Under hans regeringstid bodde ett otal serber vid hovet, bland övriga Jelena Karađorđević som var dotter till Serbiens kung Petar Karađorđević och gift med en av Romanoverna. Montenegros kung Nikitas två döttrar Stana och Milica var även de ingifta i Romanovfamiljen.

“Utställningen ger en rad intressanta ting som jag väljer att kalla pikanta. Förhållandet mellan Serbien och Ryssland från den tiden, som också är relaterat, är särskilt intressant. Många som inte visste vad det ryska imperiet var och vem den ryske tsaren var, kommer att kunna lära sig en hel del. De fick möjlighet att beskåda de serbiska och montenegrinska delegationerna under tsarens bröllop. Vi kommer också att presentera ett foto på en Pirotmatta som anlände till Ryssland från Pirot som en bröllopspresent”, säger protoneimaren. (“Poslednji ruski car među Srbima”, IN4S, 17/07/2015)

Tsardynastin Romanov styrde Ryssland i hela 300 år, från 1613 fram till oktoberrevolutionen den 7-8 november 1917. Kring midnatt den 16 juli 1918 blev tsarfamiljens sista dag då 17 familjemedlemmar av huset Romanov kallblodigt blev avrättade av bolsjevikerna, och det utan någon som helst rättegång.

År 2000 helgonförklarade den rysk-ortodoxa kyrkan tsar Nikolaj II och familjemedlemmarna av huset Romanov som kallblodigt avrättades av bolsjevikerna, den 17 juli 1918 i Ekaterinburg. Helg- och åminnelsedagen har således ett spikat datum, som är den 17 juli då invigningen av utställningen kom att föregås av den heliga hierarkiska liturgin – som hölls i kyrkan av den serbiske patriarken Irinej.

Kronprins Aleksandar Karađorđević var också med vid invigningen av utställningen, som menade att “vi är skyldiga tsar Nikolaj evig tacksamhet för dennes hjälp under första världskriget.” (“Otvorena izložba ‘Četiri veka doma Romanovih'”, B92 – Beta.rs, 17.07.2015.)

Sveriges kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia besökte utställningen “Fyra århundraden med huset Romanov – minnenas uppvaknande” två dagar senare, den 19 juli. Med i följet fanns också Dragomir Acović, författare till utställningen, chefsarkitekt för interiören av Sankt Savas minnestempel och tillika medlem av kungahuset Karađorđevićs rådgivande organ, liksom templets byggmästare Vojislav Milovanović.

Utställningen “Fyra århundraden med huset Romanov – minnenas uppvaknande” var en åminnelse av huset Romanovs långa regenttid då Ryssland utvecklades till en mäktig stat byggandes många institutioner som avsevärt påverkade Europas historia och dåtidens värld.

Utställningen byggde på ett stort antal fotografier och reproduktioner, vars betydande del av utställningen kommer från stiftelsen “Carl Bulla”. Carl Oswald Bulla eller Karl Karlovich Bulla var en tysk-rysk fotograf, ofta kallad “den ryska fotoreporteringens fader” (Wikipedia), liksom det ryska hovets officielle fotograf och en av de första stora fotograferna genom tiderna.

Arkitekten Acović påminner om att det ryska imperiet var större än Sovjetunionen och att det 1866, före försäljningen av Alaska, täckte 22 miljoner 800 tusen kvadratkilometer – det var nästan 225 gånger större än dagens Serbien. Den hade också en juridiskt definierad tydlig inflytandezon, som omfattade bland annat Moldavien, Valakiet, Mongoliet, Manchuriet, samt ön Kauai på Hawaii, Fort Ross i Kalifornien, Alaska, Kotor och Joniska öarna. Den ryske tsarens kompletta titel, i vilken listas alla länder han styrde över, var av imponerande längd.”

Utställningen “Fyra århundraden med huset Romanov – minnenas uppvaknande” arrangerades av Föreningen för uppförande av Sankt Savas tempel och var öppen för besökare till den 30 juli 2015.

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

КУЋА КЊИГА ДЕВИЋ/ BOKHUSET DEVIĆ
ПРАВО НА РЕЧ/ RÄTT ATT ORDA

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Mer om samma tema:

Leave a Reply

Your email address will not be published.