Reaktion på Heidi Avellans artikel: “När ryska björnen sover räv”, publicerad i Sydsvenska Dagbladet från den 17 april 2015

Journalisten Heidi Avellan börjar sin raljerande artikel om Rysslands starke man, Vladimir Putin, med följande ord: “Han är inte en tung författare, men han har skrivit en viktig berättelse. Inte stor litteratur, men väl en beskrivning av en verklighet som är ohyggligare än dikten:
Bill Browder är Chicagosonen som ville göra skillnad och göra pengar. Han såg chansen när östblocket föll samman. (…) Om detta berättar Browder i Mitt krig mot Putin – den sanna historien om stora pengar, mord och en mans kamp för rättvisa.” (“När ryska björnen sover räv”, Sydsvenska Dagbladet, Fredag 17 april 2015)

Heidi Avellan och kompani på Sydsvenska Dagbladet glorifierar och prisar utländska massproducenter av lågbudgeterade författare och deras verk, på samma gång som de degraderar, ironiserar, stigmatiserar, raljerar och dumförklarar den inhemska kulturelitens författare och dess vänner av det skrivna och tryckta ordet – alla de som vågar emotstå mainstream-mediers endimensionella lögner och propaganda.

Journalister gör sig ofta lustiga på andras bekostnad samt missbrukar sin ställning och makt för att manipulera med den allmänna opinionen. Ett otal samhällsindivider av olika de slag, såsom journalisten Annika Hamrud, författarna Christian Palme och Jens Lapidus, politikerna Lars Adaktusson (Kd) och Maria Leissner (Fp), freds- och konfliktforskarna Wilhelm Agrell och Örjan Sturesjö, reportageförfattaren Åsne Seierstad, Balkanhistorikern Sanimir Resić bland övriga, ser sin chans att leva och berika sig på andras olyckor.

I stället för att lägga allt för stor vikt vid världens kända och okända söner vore det mer fördelaktigt att lyfta fram våra egna söner och döttrar – som även de arbetar febrilt för att “göra skillnad”. Exempelvis jag själv ser mig som en enkel Malmöson som “vill göra skillnad” framför att göra egen vinning. Jag såg chansen när västs moral och värderingar började rasa samman likt Pandoras ask. Om detta berättar jag i min bok Vladimir Putin – “the Tsar of the East”. (Vulkan, 2017/10/26. ISBN: 9789163765735)

Bill Browder är “Chicagosonen” vars “krig mot Putin” Sydsvenska Dagbladets Heidi Avellan och likasinnade varmt ställer sig bakom. Men inte ett enda dyft om vad den andra sidan tycker och tänker i frågan. Exempelvis CNN:s grundare, Reese Schonfeld, som är 100 gånger mer känd än vad Browder är totalt okänd för Sydsvenska Dagbladets läsarskara. Vad denne Schonfeld säger om Putin omkullkastar och nakengör svenska massmediers antiryska hållning:

“Det förefaller mig som att väst än en gång kämpar för att skilja Ryssland från sina östra grannar, vilket sätter ökad press på Putin när han kämpar för att behålla Rysslands inflytande i det området. Väst utnyttjar en prorysk ukrainsk ledares nederlag för att driva bort de före detta sovjeterna från sina tidigare proryska allierade. Putin agerar som vilken politisk ledare som helst, när han försöker bevara och skydda sitt land. Han kanske inte är en trevlig man, men han är definitivt inte den djävulen som vi försöker göra honom till.” (“The Russians Are Not Coming II”, Reese Schonfeld, HUFF POST POLITICS/ THE BLOG, April 17, 2015 – www.huffingtonpost.com/)

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

__________________________________________________

Läs Reese Schonfelds läsvärda artikel i sin helhet på HUFF POST POLITICS/ THE BLOG (April 17, 2015):
http://www.huffingtonpost.com/reese-schonfeld/the-russians-are-not-comi_1_b_7072900.html

Leave a Reply

Your email address will not be published.