Svenska massmediers huvuduppgift: att felcitera, förvränga och manipulera

TEMA: Massmediers nyhetsbevakning

Svenska massmediers lågbudgeterade nyhetsbevakning av skeenden i Ryssland är russofobisk, utpekande, drivande, raljerande, ironiserande och förlöjligande. Detta är under all kritik – som bara förvärrar de svensk-ryska relationerna. Vid ett ryskt anfall mot svenska intressen är det inte Ryssland och ryssarna man ska gå med kritiken och protestnoten utan till massmedia. Det är dessa besserwissrar och falska profeter som hädar i Guds namn och sår split mellan människor.

Inkompetenta nyhetsrapportörer och journalister felciterar, förvränger ord och manipulerar med verkligheten på löpande band. Den svenska befolkningen tycks vara så naiv och sväljer allt den ser och hör, något som f.d. finansminister (S) Kjell Olof Feldt uppmärksammade oss om redan på 1990-talet. Enligt honom räcker det att viska i öronen på svenskarna för att de ska tro på det som en sanning. Likaså media bastunerar ut sitt meddelande: “Ryssland är det största hotet i Europa”, “Putins erövringskrig”, “Putin är Hitler”, “Putin mot HBTQ-rörelsen”, “Putins samröre med den ryska maffian och undre världen”, och så vidare.

Svenska mediers lögner och avsiktliga felciteringar skapar missämja mellan folken, vilket i sin tur kan eskalera i ett regelrätt inbördeskrig på hemmaplan. Ryssland följer dock allting som skrivs och sägs i Sverige och vid eventuella framtida kärnvapenkrig mellan USA och Ryssland skulle inte ryska missiler frångå svenska mål såsom tv- och tidningshusen samt radiomaster. Man kan fråga sig å vems vägnar svenska massmedia arbetar. Media ska vara granskande, opartiska och ojäviga, men istället väljer de allt oftare sida och den enkla vägen istället för att ta sitt ansvar.

“Fyra länder har avskaffat sanktionerna Ryssland

Ryssland eu stjärnor 788U växande missnöje med EU-sanktioner mot Moskva och piren är ett slags uppror som skulle ha varit i Grekland, Cypern, Ungern och Slovakien, enligt den brittiska tidningen Telegraph.

Den stela attityd Europa mot Grekland är ett strategiskt gåva som EU har beviljat Rysslands president Vladimir Putin på ett fat, och att han inte kommer att vägra, britt dagligen.

Bryssel med deras beteende, sköt jag den grekiska premiärministern Alexis Tsipras att omfamna Putin och Rysslands president själv sa att hans besök i Moskva “inte kunde ha kommit vid ett bättre tillfälle.”

Cipras från Moskva sade att Grekland är ett suveränt land med obestridlig rätt att använda sin geopolitiska roll.

EU:s sanktioner mot Ryssland går ut i juni månad 2015, det vill säga om dess 28 länder inte accepterar att förnya desamma.

Cipras har dock redan angett sitt motstånd mot detta, en möjlig grekisk veto mot sanktioner kommer att uppmuntra den ungerske premiärministern Viktor Orbán att ansluta sig till upproret.

Slovakien också långsamt lämnar det som en gång unikt (även disharmonisk) front i EU för att avskräcka Kreml från nya steg i Ukraina.

Bryssel skulle kunna leda in vända en ledamot, men inte mer motsträviga länder. EU blir maktlös inför sin egen interna “femte kolonn”, skriver den brittiska tidningen.

Onödigt att säga att det inte förnyas sanktioner vid en tidpunkt då Donbas fortfarande under kontroll av proryska styrkor satte iren av de amerikanska europeiska förbindelser, ytterligare försvagar Nato och vad som återstår av västerländska säkerhetsstrukturer. Allt fler störningar av ryskt militärflyg.

Passagerarflygplan vid södra och sydöstra Sveriges farvattenled varnas allt oftare för ryskt militärflyg i svenska massmedia. Men varför varnar man inte på samma sätt när amerikanska militärflyg kör där ? Hur kommer det sig att i det ena stunden är det helt i sin ordning att se mellan fingrarna på USA:s allt intensivare flygaktiviteter i Östersjön, men å andra sidan skylta med FN och ? “Det ryska flyget syns inte på de civila piloternas instrument”, men så är det väl också när amerikanska flyg kör utan transpondrarna påslagna. Väst använder tvåaktiga standarder för Ryssland och Serbien, men hur länge till ska detta få försiggå?

“Vi ser ett allvarligt flygsäkerhetsproblem som man måste göra något åt”, säger Lars-Eric Blad, som kallar sig “sakkunnig” vid Transportstyrelsen. Antingen är han okunnig eller dum på riktigt. Sverige behöver kompetenta människor på rätt plats, men som det är nu är det tvärtom. Just i orostider är det mer än nödvändigt att svenska myndigheter håller igen på brödluckan och uttalar sig neutralt i frågor som är av vikt för nationell säkerhet.

Dumdristiga människor har ingenting att göra i så kallade transportstyrelser, säkerhetspoliser, gränspoliser, underjordsverksamheter, bland övriga viktiga samhällsområden. Fel och uppsåt citera Putin! Ryssland kommer att svara med fulla mått!

Zabilaženje gemensamma rapporteringsregler i västerländska medier, i beskrivningen av Ryssland, som gränsar med öppnandet av jaktsäsongen. Med lite hjälp från västerländska tjänstemän, kan de citera Rysslands president Putin, med angivande av hans tal som aggressiv, men i själva verket han inte säga något liknande.

Under de senaste månaderna har observerats två “olyckor” när president Putin felciterad. Den första var när han “påstås” om Ukraina talade med en ton av erövring. Journalist från La Repubblica sade att Putin berättade då den dåvarande EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso att “kan hålla Kiev i veckor.” “Skryt”, upptäcktes av europeiska tjänstemän vid ett möte i rådet, föll han snart i vattnet, efter Moskva sade att det skulle publicera en utskrift av hela intervjun att européerna medgav att orden ur sitt sammanhang.

EU erkänner att Putins kommentar om anstormningen på Maidan-torget i Kiev togs ur sitt sammanhang, när ska de svenska massmedierna göra samma sak?

Förmodligen ännu mer skandalöst Händelsen orsakade en före Polens utrikesminister Radoslaw Sikorski, som sade en politisk tidning som han hörde Putin föreslog 2008. Polens premiärminister Donald Tusk, att de två länderna dela Ukraina. Officiella organ, efter negativa reaktioner, både ryska och polska partiet, uppgav att Putin faktiskt aldrig gjort en sådan Hitlers plan tillade att de två tjänstemän inte är uppfyllda vid tidpunkten för de påstådda uttalandena.

Moskva tvivlar på att båda incidenterna dolda del av kampanjen mot Ryssland. “Jag tvivlar inte på att hela situationen är uppblåst och att detta i själva verket är en avsiktlig handling mot Ryssland”, sade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov för Channel Life sniffar.

Var det någon illvilja skriftligen några av våra västerländska kolleger, som översatt en del av innehållet i konfidentiella samtal vände feltolkning? Kanske en del människor har beslutat att visa sin lojalitet till sina utländska vänner, kör som föl framför oss själva och så förstärker den antiryska känslor i Europa, sade Lavrov.

Moskva kommer att fortsätta att svara på liknande händelser, som har avslöjat Barrosos beteende. “Jag tror att vi har hittat det bästa motgiftet – vi kommer omedelbart att berätta att vi är redo att tillkännage en fullständig utskrift av samtalet, eftersom det var med Barroso och andra personligheter,” sade Lavrov. “Vi har inget att dölja. Vissa saker är konfidentiella, men vi vill inte lägga oss i någons inre angelägenheter, och om detta ämne hänvisar vi filosofiskt”, tillade Lavrov.

Rysslands minister tillrättavisning följde några dagar efter en viktig tal av president Putin, när han anklagade USA för att destabilisera det globala politiska systemet, markera dess själviska och hycklande politik efter Sovjetunionen.

Lavrov har också varit ett offer för felaktiga citeringar under 2008, då Ryssland svarade på Georgiens attack mot Sydossetien, där de dödades där statione ryska fredsbevarare. Sedan den brittiska tidningen The Telegraph rapporterade att Lavrov svor i samtal med en massa yngre brittiska motsvarighet David Miliband, och påstås sa till honom: “Vem är du att hålla dina j …. lektioner”? Svära nekades både ministerier, och ryska och brittiska.

Finland har aktivt deltagit i Andra världskriget mot Ryssland och Sverige fram till slutet av kriget, och om neutral generöst levereras Namacku med järnmalm. Finland och Rumänien som dras från de sanktioner som följde henne som en förlorare länder. Samlingen ser vägen!

Vladimir Putins ”personliga sändebud” Sergej Markov säger något betänkningsvärt i Svenska Dagbladet, från den 8 juni 2014, att: “Fem, sex länder ligger i täten när det gäller russofobin i Europa: Sverige, Polen de baltiska länderna och Finland. I Sveriges och Polens fall kan rysshatet förklaras med gamla stormaktskomplex, i Lettlands och Estlands med att det har blivit ett politiskt instrument. Russofobin i Finland är däremot oförklarlig, Finland har ju bara vunnit ekonomiskt på handeln med Ryssland. Av allt att döma är det Sverige och de baltiska länderna som har påverkat Finland […]

Sergej Markov varnar för konsekvenserna om Ryssland trängs in i ett hörn, genom att konstatera: “Antisemitismen startade andra världskriget, russofobin kan starta det tredje!”

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *