En kalldusch för svenska massmedia: TIME: “Vladimir Putin världens inflytelserikaste ledare”

TEMA: Vladimir Putin

NEW YORK – Rysslands president Vladimir Putin befann sig i första hand bland de världsledande i listan över mest inflytelserika personer, som släpptes i morse store Time, baserat på online-undersökningar av läsare. Veckotidningen Time har publicerat sedan 1923 en lista över de 100 mest inflytelserika personer publicerats sedan 1999.

I november 2014 var Putin för andra gången i rad att befinna sig i toppen av listan över mest inflytelserika personer, utgiven av den amerikanska tidskriften Forbes.

Putin toppar år efter år rankinglistorna både på hemmaplan och världen runt, men hans popularitet tycks dalna och falna i Skandinavien. Här är det något som inte stämmer, antingen är det så att skandinaverna har en genetisk predisposition för att se rött mot allt som är ryskt eller så har deras medier microchippat dem med lögner och farsägelser ända från barnsbenen. Varifrån detta hat gentemot ryska ledare och allt som är ryskt?

Fredspristagaren Barack Obama dalnar i popularitet på grund av sin krigsföring i världen, men dennes publicitet gör sig dock alltid påmind i svenska media. Av fem nyheter från USA är således tre av dem om Obamas så kallade “krig mot terrorismen”.

På samma gång har vi den nitlottlöse Vladimir Putin som tagit oproportionerligt mer initiativ för att bringa fred i världens alla hörn, bland annat genom att stärka Rysslands vacklande ekonomi, militära maktapparat och struktur, samhällspolitiska klimat, Trans-Ural-asiatiska samarbete, ryska naturgasledning Turkish Stream (till Balkan) bland övriga områden.

Rysslands fredsmedlande i många oroshärdar ute i världen har alltid tagits med en nypa salt och västerländsk skepsis, medan USA:s cyniska “fredsmedlande” gjort mer skada än nytta genom uppviglingar i Mellanöstern och Nordafrika, blodspillan och förstörelse av länders infrastruktur och ekonomier för flera decennier framåt.

Ryska fredsansträngningar globalt och ryskt initierat samarbete i Europa, såsom rysk-serbisk-grekiska-ungerska samarbetet, skapar välfärd och inte. USA:s militära upptrappning och uppsättning av militärbaser och missilsköldar i Östeuropa är en krigsförklaring till Ryssland. Ryska militära förband håller sig på ryskt territorium, medan Natos pansarvagnar skickas på godståg via Österrike till Ukraina. USA skapar sålunda en europeisk oreda och kaos världen över.

Varhelst där USA upprättar sina militära baser skapar man osämja folken emellan och otrygghet för flera generationer framåt. Och när amerikanska plan långt hemifrån signalspanar över Östersjön, är det ryssarna som svenska massmedier anklagar i stället. Detta förfarande är ytterst fegt. Man är en sorts förlängd arm till CIA, NSA och Pentagon. Då ryska plan, som till och med är på hemmaplan, flyger i internationellt luftrum kallar medierna det för “incidenter” och “ett hot mot världsfreden”.

Tyska, men även franska, underrättelsetjänster har gjort uttalanden om att de inte ser adekvat rysk närvaro i Ukraina såsom USA:s – som dominerar Natos styrkor i området. USA har de facto startat ett ekonomiskt krig, vilket i sig är en krigshandling mot Ryssland samt att det skapar en oöverskådlig militär upptrappning i Europa. Det är minst sagt ett hyckleri av oproportionerliga proportioner!

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published.