EU-länderna bedriver “ovärdig kampanj”

TEMA: Åminnelse av ryska Segerdagen 9 maj

Moskva – Rysslands EU-ambassadör Vladimir Chizhov fördömde de europeiska ländernas kampanjande inför Segerdagen. Han konstaterade att den ovärdiga kampanjen inte tjänar till ära för politikerna bakom densamma.

“Vad gäller EU-ledarna så har jag överlämnat inbjudningarna till Segerdagsparaden genom EU-rådets ordförande Donald Tusk och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. De har inte skickat något officiellt svar, trots att Tusk gav ett officiellt uttalande vid det tillfället”, sa Chizhov. (“”Nedostojna kampanja zemalja EU””, B92.net – Tanjug, Ponedeljak 23.03.2015.)

Han tillade att några EU-representanter hade förklarat sitt avböjande att komma till Moskva den 9 maj med anledning av Segerparaden, eftersom de skulle bli upptagna med att markera Europadagen samma dag, men som den ryske diplomaten sade, hindrade det dem inte att närvara för 10 år sedan vid firandet av 60-årsdagen av segern över Nazityskland under andra världskriget.

“Det strategiska partnerskapet mellan Ryssland och EU, såväl som dess återställande, är oundvikliga, men bara i ett annat format. Konstruktionen som det bygger på klarade inte testet av den ukrainska krisen. Jag tror att vi kommer ägna mer uppmärksamhet åt essensen än mot mottagliga paroller”, påpekade Chizhov. (“”Nedostojna kampanja zemalja EU””, B92.net – Tanjug, Ponedeljak 23.03.2015.)

Tusk lämnade tidigare besked om att han inte skulle närvara vid paraden, liksom Storbritanniens premiärminister David Cameron, Frankrikes president François Hollande och Tysklands förbundskansler Angela Merkel, medan Tjeckiens och Cyperns presidenter samt premiärministrar från Slovakien och Grekland bekräftade sin ankomst, enligt uppgifter från den ryske utrikesministern Sergej Lavrov.

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) meddelade även han att han inte skulle närvara vid Rysslands 70-årsfirande av Segerdagen och andra världskrigets slut. (“Löfven avstår från ryskt firande”, SVD.se, Söndag 5 april 2015) Löfvens politiska ställningstagande har skadat Sveriges politiska identitet och kommer följaktligen att lämna bestående spår i de rysk-svenska relationerna, som inte kommer att läkas på oöverskådlig tid!

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

“Flaggans hissande över riksdagshuset i Berlin är ett historiskt foto från andra världskriget taget under slaget vid Berlin den 2 maj 1945. Bilden visar Röda arméns soldater som hissar den sovjetiska flaggan högst upp på det tyska riksdagshuset. Fotografiet representerar ett symboliskt fredsögonblick över det fascistiska Tyskland.”
https://palankadanas.com/wp-content/uploads/2016/05/DAN-POBEDE.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.