“EU-ländernas ovärdiga kampanj”

Moskva – Rysslands EU-ambassadör Vladimir Chizhov har fördömt aktionen att europeiska länder hade börjat på tröskeln till Segerdagen. Han sade att föraktliga kampanj gör ingen kredit till de politiker som står bakom den.

“Såvitt EU: s ledare, inbjudningar Dan gav dem seger över ordföranden för Europeiska unionens råd Donald Tusk och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. De gjorde inte ett officiellt svar, även om Tusk gjorde ett officiellt uttalande om detta tillfälle”, säger Chizhov. (“”Nedostojna kampanja zemalja EU””, Tanjug – B92.net, Ponedeljak 23.03.2015.)

Han tillade att vissa företrädare för EU förklarade sin vägran att komma den 9 maj i Moskva på Segerdagen parad tid du är upptagen märkning Europadagen på samma dag, men, som han sade en rysk diplomat, det gjorde inte stoppa dem innan de kommer till 10-årsfirandet av 60-årsdagen av segern över Nazityskland under andra världskriget.

“Det strategiska partnerskapet mellan Ryssland och EU, och dess restaurering är oundvikliga, men bara i ett annat format. Strukturen på vilken den är baserad har underlåtit att klara testet av den ukrainska krisen. Jag tror att vi ägna mer uppmärksamhet åt ämnet, men känsliga slagord”, sade Chizhov. (“”Nedostojna kampanja zemalja EU””, Tanjug – B92.net, Ponedeljak 23.03.2015.)

Tusk sade tidigare att det kommer att bli en parad, och kommer också att vara frånvarande och Storbritanniens premiärminister David Cameron, Frankrikes president François Hollande och Tysklands förbundskansler Angela Merkel, medan enligt den information om Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov bekräftade ankomsten av ordförandena för Tjeckien och Cypern, samt premiärministrarna i Slovakien och Grekland.

Sveriges statsminister, Stefan Löfven (S), har dock meddelat att han inte tänker närvara vid Rysslands 70-årsfirande av Segerdagen och andra världskrigets slut. (“Löfven avstår från ryskt firande”, SVD.se, Söndag 5 april 2015) Hans politiska ställningstagande har skadat sin politiska identitet och kommer således lämna djupa ärr efter sig i de rysk-svenska relationerna, som sålunda inte kommer att läkas på oöverskådlig tid!

Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *