Tjeckiens president Miloš Zeman bojkottar amerikanske ambassadören

Den amerikanske ambassadören i Prag, Andrew Schapiro, retade upp Tjeckiens president Miloš Zeman, eftersom han kritiserat honom för att han som en av få EU-ledare åker till Moskva och deltar i militärparaden den 9 maj.

“Jag är rädd att Hradčans slottsdörrar (presidentens residens) är stängda för ambassadören Schapiro efter den förklaringen”, sade Zeman i en intervju som publicerats av den tjeckiska onlinetidningen Parlamentní listy, rapporterar Beta. (“Zeman bojkotuje američkog ambasadora”, RTS.rs, Nedelja, 5. april 2015.)

USA:s ambassadör kritiserade nyligen Zeman i ett uttalande i den tjeckiska televisionen, eftersom denne, till skillnad från majoriteten av EU:s ledare, hade accepterat Rysslands president Vladimir Putins inbjudan att, på Segerdagen den 9 maj i Moskva , fira 70-årsdagen av andra världskrigets slut.

“Jag kan inte tänka mig att den tjeckiske ambassadören i Washington skulle råda en amerikansk president vart hen ska resa. Ingen ambassadör kommer jag sålunda låta lägga sig i mina planer för utlandsresor,” sa Zeman till Schapiro.

På grund av konflikten i Ukraina avböjde grannländernas statschefer, däribland Polens president Bronislaw Komorowski och Slovakiens president Andrej Kiska, inbjudan att delta i firandet av Segerdagen. 

På alla kritiska röster mot deltagandet i militärparaden svarar Zeman med att han åker till åminnelsefirandet i Moskva för att inte förolämpa minnet av de 150 000 soldater i sovjetiska Röda armén som dog i befrielsen av Tjeckoslovakien i slutet av andra världskriget.

“Jag åker inte dit på grund av militärparaden. Jag åker för att visa aktning för 150 000 dödade soldater — som ett uttryck för tacksamhet för att vi i det här landet inte behöver tala tyska som dess lydiga kollaboratörer, att vi inte behöver ropa ‘heil Hitler’,’heil Himmler’, ‘heil Göring’…”, framhävde Tjeckiens president i en reguljär intervju för radiostationen Frekvence 1. (“Zeman bojkotuje američkog ambasadora”, RTS.rs, Nedelja, 5. april 2015.)

Tjeckiens president erinrade då, att priset för segern över Hitlertyskland blev 20 miljoner människor — så några enstaka tanks på Röda torget i Moskva skulle inte störa honom nämnvärt.

För Parlamentní listy avböjde Zeman att kommentera den tjeckiska utrikespolitikens nya idékoncept som betecknar Ryssland som “en viktig destabilisator av säkerhetsuppbyggnaden i Europa”. (“Zeman bojkotuje američkog ambasadora”, RTS.rs, Nedelja, 5. april 2015.)

“Jag skulle framför allt vilja tillägga att i det idékonceptet också finns meningen att med Ryssland bör man upprätthålla och utveckla relationer, inte bara på kommersiell basis, utan också ett strategiskt partnerskap, i kampen mot den internationella terrorismen. Den idén lyfte annars även president Obama”, betonade Zeman. (“Zeman bojkotuje američkog ambasadora”, RTS.rs, Nedelja, 5. april 2015.)

Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published.