Putin hotar Danmark med kärnvapen: “Ni blir ett legitimt mål om ni medverkar i Natos missilförsvarssköld!”

Jag är inte säker på att danskarna till fullo förstår konsekvenserna, men du kan gå med Danmark defensiv sköld under USA ledarskap, gör det, kommer de danska krigsfartygen vara legitima mål för ryska kärnvapenmissiler, sade Rysslands ambassadör Vladimir Putin Reuters.

Ryssland har återigen lett till en rad reaktioner på grund av sin retorik på Östersjön. Denna gång var det Danmark varnade för att dess fartyg ska vara legitima mål “möjlig kärnvapenattack om dessa länder deltar i Natos försvarssköld.

“Jag är inte säker på att danskarna till fullo förstår konsekvenserna, men du kan gå med Danmark defensiv sköld under USA ledarskap, gör det, kommer de danska krigsfartygen att vara legitima mål för ryska atomprojektiler” – varnar Rysslands ambassadör i Danmark, Mikhail Vanin, i ett debattinlägg i den lokala tidningen Jyllands-Posten och som citeras av Storbritanniens Daily Telegraph.

“Danmark i detta fall har blivit ett hot mot Ryssland. Det skulle vara mindre av fred, och förbindelser med Ryssland kommer att drabbas. Naturligtvis är beslutet upp till er. Jag vill bara påminna er om att er ekonomi och säkerhet drabbas. Samtidigt har Ryssland missiler som säkert skulle kunna bryta igenom som ett globalt försvarssystem” – tillade Vanin.

På inte så diplomatisk kanonad av ryska diplomater reagerade starkt Danmarks utrikesminister Martin Lidegaard, som är ambassadör sade prestanda “oacceptabel”.

“Om det verkligen sagt det, då det är oacceptabelt. Ryssland vet att Natos missilförsvar som inte är inriktad på Ryssland. Med Ryssland, oense vi om många frågor, men även samarbeta, till exempel i Arktis och det är viktigt att undvika upptrappning bland oss”, tillade han Danmarks utrikesminister.

Vanins uttalande annars, kom strax efter den danska armén utfärdade en rapport om närkontakt med ryska militära flygplan i danskt luftrum. I rapporten konstateras att den danska militära flygplan ökade 58 gånger under 2014 för att driva ut ryssarna, vilket är dubbelt fler än under 2012.

Ryska militära flygplan utan en vana att stänga av transpondern då nära väster om Östersjön som anses farlig manöver och civil luftfart, och samtidigt förhindrar identifiering av flygplanet om de inte har ett andra plan närmar piloten konstateras av våra egna ögon.

Dessutom kommer Vanins uttalande åtta månader efter Danmark meddelade sin medverkan i Natos försvarssköld. Köpenhamn har lovat att installera speciella radarsystem på en eller flera av sina fregatter som ska integreras i skölden.

Men den danske försvarsministern Nicolai Wammen på senare tid på att försöka blidka Moskva men har upprepade gånger förklarat att Köpenhamns flyttar inte är riktade mot Ryssland, utan mot de “misslyckade stater, terroristorganisationer och andra som har möjlighet att lansera missiler mot Europa och Förenta staterna”.

Ändå är den ryske ambassadören övertygad om att Nato försöker belägra sitt land. “Danmark är ett litet land med en liten armé. OK – ni är en del av Nato, men en mycket liten del. Moskva kommer inte gilla ert engagemang i försvarssystemet, eftersom vi inte kommer att gilla samma åtgärder i andra stater. Detta kommer att leda till en upptrappning av den redan spända situationen och göra saker bara värre”, sade ambassadören.

“Jag kan inte tänka mig en återgång till det kalla kriget; men det finns några som tror att Nato närmar sig den ryska gränsen och att stärka sin position. Det skapar en känsla av otrygghet i Ryssland”, säger xxx.

Vanin lär senare även ha sagt att Baltikum nyligen blivit ett av de minst förutsägbara områdena i världen. (PLANETA22: 50, 22.03.2015. Autor: Jutarnji.hr)

Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published.