Gorbatjov: “Ingen kan göra någonting åt Ryssland – Väst har riktat in sig på Ukraina direkt efter Sovjetunionens kollaps!”

Den tidigare sovjetiske ledaren Michail Gorbatjov sade att de rör sig i västvärlden mot Ryssland, oavsett hur upprorisk, dömt att misslyckas.

Tidigare Sovjet president Michail Gorbatjov anser att rötterna till den ukrainska konflikten i upplösningen av Sovjetunionen och misslyckande perestrojkan och varnar för försök att lösa krisen genom militära medel. Michail Gorbatjov i hans kolumn Roskam Bissett skrev att de djupt rotade orsakerna till oron i uppsåtlig underlåtenhet perestrojka och oansvariga beslut av ledarna i Ryssland, Ukraina och Vitryssland i Bjelovjeskoj skogen, enligt Tanjug.

Gorbatjov syftade på ett avtal av den 8 december 1991 då Bjelovjeskoj i skogen beslut om upplösningen av det forna Sovjetunionen och Gorbatjov de facto berövas ordförandeskapet. Då ledarna för Vitryssland, Ukraina och Ryssland, Stanislaŭ Sjusjkevitj, Leonid Kravchuk och Boris Jeltsin förklarade den formella upplösningen av Sovjetunionen och bildandet av Oberoende staters samvälde (OSS), rapporterade Russia – USA Today.

Gorbatjovs kolumnen sade att flera år efter det att avtalet från 1991, ett test för Ukraina överväger att västländerna har börjat krypa in i euro-atlantiska samfundet öppet ignorerar intressen Ryssland. Gorbatjov sade att alla sidor var på en förlust på grund av dessa åtgärder eftersom det skapade en risk för ett nytt kallt krig, eller ens från ett riktigt krig.

Den tidigare sovjetiska ledare uppmanade alla inblandade att stoppa ömsesidiga anklagelser och stödja alla ansträngningar som syftar till lösning av krisen parter.
“Det finns ingen militär lösning på denna konflikt och vinnaren kommer att bli. Det är viktigt att stödja alla konstruktiva åtgärder och alla yttringar av en mer ansvarsfull strategi som kan leda till fred”, sade Gorbatjov.

Tidigare sovjetiska ledare påpekade också att åtgärderna i västländerna mot Ryssland, oavsett hur upprorisk, dömt att misslyckas.
“Försök att isolera Ryssland eller ignoreras, kommer det alltid att misslyckas. Jag är övertygad om att vårt land kommer att övervinna den nuvarande perioden av ekonomiska svårigheter”, sade Gorbatjov.

Gorbatjov hade tidigare framfört åsikten att den militära konflikten i Ukraina har sina rötter i det förhastade och tanklös upplösningen av Sovjetunionen. Det är en av hans idéer i sin senaste bok, “Efter Kreml”, som publicerades i december förra året, enligt RussiaUSA Today.

Gorbatjov påpekade också att ledarna för västländerna bör upphöra att dra Ukraina i Nato som resultaten av dessa försök bara vara ytterligare konfrontation med Ryssland och ytterligare upptrappning av konflikten. (Planeta, 20.03.2015., Agencija TANJUG och Kurir)

Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published.