Gorbatjov: “Ingen kan göra någonting åt Ryssland – Väst har riktat in sig på Ukraina direkt efter Sovjetunionens kollaps!”

ANALYS —

Den tidigare sovjetledaren Michail Gorbatjov sade att Västs åtgärder mot Ryssland är dömda att misslyckas, oavsett hur upproriska de är.

Sovjetunionens tidigare president Michail Sergejevitj Gorbatjov (verksam 1985–91) ansåg att rötterna till den ukrainska konflikten ligger i upplösningen av Sovjetunionen och perestrojkans misslyckande och varnade för försök att lösa krisen genom militära medel. Michail Gorbatjov i hans kolumn Roskam Bissett skrev att de djupt rotade orsakerna till oron i uppsåtlig underlåtenhet perestrojka och oansvariga beslut av ledarna i Ryssland, Ukraina och Vitryssland i Bjelovjeskoj skogen, enligt Tanjug.

Gorbatjov syftade på ett avtal från den 8 december 1991 då Bjelovjeskoj i skogen beslut om upplösningen av det forna Sovjetunionen och Gorbatjov de facto berövades ordförandeskapet. Då ledarna för Vitryssland, Ukraina och Ryssland, Stanislaŭ Sjusjkevitj, Leonid Kravchuk och Boris Jeltsin förklarade den formella upplösningen av Sovjetunionen och bildandet av Oberoende staters samvälde (OSS), rapporterade Russia – USA Today.

Gorbatjovs kolumnen sade att flera år efter det att avtalet från 1991, ett test för Ukraina överväger att västländerna har börjat krypa in i euro-atlantiska samfundet öppet ignorerar Rysslands intressen. Gorbatjov sade att alla sidor var på en förlust på grund av dessa åtgärder eftersom det skapade en risk för ett nytt kallt krig, eller ens från ett riktigt krig.

Den tidigare sovjetiske ledaren uppmanade alla inblandade att stoppa ömsesidiga anklagelser och stödja alla ansträngningar som syftar till lösning av krisen parter.
“Det finns ingen militär lösning på denna konflikt och vinnaren kommer att bli. Det är viktigt att stödja alla konstruktiva åtgärder och alla yttringar av en mer ansvarsfull strategi som kan leda till fred”, sade Gorbatjov.

Den före detta sovjetiske ledaren påpekade också att Västs åtgärder mot Ryssland är dömda att misslyckas, oavsett hur upproriska de är. “Försök att isolera eller ignorera Ryssland kommer alltid att misslyckas. Jag är övertygad om att vårt land kommer att övervinna den nuvarande perioden av ekonomiska svårigheter”, sade Gorbatjov.

Gorbatjov hade tidigare framfört åsikten att den militära konflikten i Ukraina har sina rötter i den förhastade och tanklösa upplösningen av Sovjetunionen. Det är en av hans idéer i hans senaste bok, “After the Kremlin”, som publicerades i december 2014, enligt RussiaUSA Today.

Gorbatjov påpekade också att ledarna för västländerna bör upphöra att dra Ukraina i Nato som resultaten av dessa försök bara vara ytterligare konfrontation med Ryssland och ytterligare upptrappning av konflikten. (Planeta, 20.03.2015., Agencija TANJUG och Kurir)

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *