USA tappar rymdprogrammet efter sanktionerna mot Ryssland!

ANALYS —

Ryssland går sin egen väg med rymdprogrammet och stänger de amerikanska GPS-stationerna för rymdnavigering på dess territorium. Samtidigt upphör landet med uthyrning av raketer och satelliter till den amerikanska rymdstationen. USA blir därmed utan missiler för sina kosmiska ändamål.

Raketen “Antares”, som är under kontrakt med den amerikanska rymdstyrelsen NASA värd omkring 2 miljoner USD försöker lansera ett privat företag “Orbital Sciences” exploderade den 28 oktober, bara sex sekunder efter lansering på Baikonur Wallops Island i USA. På en höjd av 200 meter inträffade explosionen och “Antares är helt enkelt sönderdelas och försvann i lågorna. Lyckligtvis fanns inga dödsoffer, som citeras av den amerikanska Time.

Därefter, i USA inträffade när den andra olycka under en testflygning av en rymdfarkost Space Ship Two (SS2 märke) amerikanska företaget Virgin Galactic kollapsade, och olyckan är en pilot dog, en annan skadades allvarligt. “Rocket Space Ship Two luftfartyg som drivs av Virgin Galactic kraschade under en testflygning över Mojaveöknen kalifornjske. Det sägs att piloterna var anställda av företaget Composites, som är byggt raket plan”, sades det i uttalandet.

Förra våren, förvaltningen av bolaget informerat allmänheten om att suborbital rymdskepp Space Ship Two (SS2) framgångsrikt bedrivit sin första testflygning med införandet av sin egen raketmotor och uppnå överljudshastighet. Även om det är ett kommersiellt projekt som skulle vara någon som kan peka ut flera hundra tusen dollar kunde flyga i rymden, är sanktioner och embargo ryska företaget Ros Cosmos direkt berörs av denna tragedi.

På bara två dagar, två stora olyckor i det amerikanska rymdprogrammet NASA sade att på grund av embargot av Ryssland, som annars är den “pension” av amerikanska rymdfarkoster Space Shuttle levererade sina missiler USA och utfört nödvändigt att tillföra den internationella rymdstationen (ISS), säger att är experter på NASA, och de amerikanska astronauterna, men ryssarna hade rätt när Obama och utrikesdepartementet skickade ett meddelande för att göra det stora misstaget att införa sanktioner mot Ryssland, vilket kan få förödande konsekvenser för det amerikanska rymdprogrammet. Bara efter några månaders uppehåll visade det sig vara mer än korrekt.

Nu arbetar man ivrigt i USA för att hitta lösningar för flyg-, för annars hade Barack Obama att erkänna att han hade fel och officiellt be om hjälp från Ryssland. Men hur kom det sig att USA:s president Barack Obama ignorerade varningarna från politiska experter och införa sanktioner envist insisterade på upphävandet av inköp och leasing av ryska missiler som var fram till nu i flera år utan några problem för NASA att utföra alla nödvändiga uppgifter.

Nu Obama är hans envishet betalas i människoliv, och alla ursäkter amerikanska ledarna för administration av företag som från NASA erhållit en lukrativ verksamhet att utveckla rymdfarkoster som kommer att ersätta de ryska, släktingar och vänner till offren betyder ingenting.

Washington har tvingat NASA att sanktionera Ryssland och flyttade konflikten i rymden och Ryssland svarar på sitt rymdprogram och stoppa samarbeta och stänga det amerikanska GPS-systemet på sitt territorium. Om sanktionerna skadar Ryssland och påverkar rubeln och brist på konsumtionsvaror, krisen i USA, men drabbar de komplexa globala ekonomiska, finansiella, geopolitiska och geostrategiska relationer, medan de mer tvivel samarbetet mellan Moskva och Washington i olika andra områden, bland annat hela världen en mycket viktig rymdprogrammet.

Det amerikanska rymdprogrammet är i beroendeställning och hänger på flera års samarbete med Ryssland. Eftersom Washington under de senaste månaderna att försöka övertyga det internationella samfundet att Rysslands nya “högborg ont” för Moskva använder nu samma terminologi som vi lyssnade på de år då Vita huset rapporterade om Iran. Men ingen är klart hur medborgarna för att förklara behovet av ytterligare samarbete med Ryssland inom högteknologi och utforskning av rymden, även om den amerikanska regeringen har redan “stucken” även om hon bestämde sig för att “partiella sanktioner” som omedelbart ledde till svaret från Moskva som USA inte hoppats.

I årtionden på global nivå, USA och Ryssland (Sovjetunionen) var i direkt politisk konflikt, men samtidigt i rymd forskningsprogram samarbeta och utbyta vetenskaplig och forskningserfarenhet. Nära samarbete inleddes 1975 med ett pilotprojekt Apollo-Soyuz (Apollo-Soyuz testar projekterar), i vilken den internationella rymdstationen (ISS) arbeta nära till denna dag. Hittills har detta samarbete motstått den politiska oron mellan de två supermakterna dock den nya krisen i Ukraina har lagt allt i fråga. ISS färdas rymdstation att jorden på en höjd av 420 km banor ungefär 13 år sedan och är en hörnsten för kontinuerlig mänsklig närvaro i rymden.

I början, ISS var enbart en produkt av ryska vetenskapsmän, men sedan gick med i USA och i dag det installerades delar som produceras av andra länder, som Japan eller EU. ISS modellerades på den första ryska rymdforskningsstationen “Mir”, som också var en plattform för gemensamma rysk-amerikanska rymdprojekt. Eleven arbetade i uppdraget som användes för all den berömda “rymdfärjan” serveras också genom antagandet av protokoll som fortfarande samarbetar på denna internationella rymdstationen.

“Rymdfärja” mission av den amerikanska rymdstyrelsen NASA och de ryska Soyuz raketsystem utmanas och tas bort astronauter och forskare från många länder i ISS, men när han “pensionerade” amerikanska rymdflotta är NASA del av bäraren lämnar rent rysk Soyuz-programmet. Ryssland görs även hittills transport av människor, medan andra – de amerikanska, japanska, europeiska och ryska – lastfartyg utföra snabdecanje rymdstation med mat, vatten och all annan nödvändig utrustning. I vilket fall, den ryska Sojuz-programmet, internationella stationer kommer snart måste överges.

Det stöd som den amerikanska regeringen har gett pro-fascistiska kuppmakare i Ukraina utgör också ett försök att annektera landet till Nato, vad mer gör någon tvekan. Låt oss komma ihåg att protesterna och väpnade störta den så kallade. “EvroMajdanu” föregås och andra försök till destabilisering av Ukraina, alltså, den “orangea revolutionen” 2004, återigen regisserad av Washington, kan betraktas som ett försök utbrott av Natos styrkor på gränsen till Ryssland. Moskva är äntligen på, och successiva försök att besvara stödja en folkomröstning på Krim och den del av Ukraina förenas med Ryssland.

Det tar också en något annorlunda scenario i Ukraina Donetsk regioner och Luganjsk, som också genomfördes dess omröstningar och söka större självständighet från Kiev, samt starkare band med grannlandet Ryssland över majoriteten av den ryska befolkningen som bebor dem. Washingtons försök att destabilisera laget gick för långt och nu, när det stod klart att Moskva inte skulle ge upp så lätt från Ukraina, infört nya sanktioner och nya Ryssland som inkluderar ett tillfälligt förbud mot att köpa rysktillverkade jetmotorer som används av den amerikanska raketen “Atlas 5”.

Även NASA hävdar “att utesluta eventuella sanktioner som kan äventyra rymdprogrammet,” att beslutet skulle äventyra det överenskomna programmet för samarbete mellan NASA och de ryska partners och kollegor på den internationella rymdstationen. The Guardian har tidigare publicerat en artikel med rubriken “NASA för Ukraina bröt alla band med Ryssland, utom i rymdstationen,” och hävdar att “den amerikanska rymdstyrelsen kommer inte att tillåta politikerna att påverka gemensamma forskningsprojekt i rymden.” Den amerikanska regeringen är säte för NASA e skickade en lista som anger att de är “länkar” som inte ska brytas, “NASA anställd inte kan resa till Ryssland, även får inte hålla en videokonferens med ryska motparter, och det är förbjudet att ens utbyta e-post.” Det var ett hårt slag för relationerna mellan USA och ryska forskare, tekniker, astronauter och kosmonauter, som fram till nu haft verkligen givande och effektivt samarbete.

I slutet av mars, innan beslutet av den amerikanska underutskottet för Space (US House underutskottet för Space), Charles Boden, durektor NASA sa: “Vår partner är inte Ryssland, men” Roscosmos “, och vi är övertygade om att de är samma som Vi är intresserade av att behålla ett nära samarbete och samverkan fortsatt trots de sanktioner som kommer att ställas. ” Tom Boden uttalande visade att trots de intressesfärer av viss makt i Washington, det finns de som vill förgifta relationerna med Ryssland, men också att det finns de som vill bibehålla samma vikt och ytterligare samarbete. De senare är medvetna om hur det är svårt just nu, eftersom deras ambitioner i konflikt med den officiella politiken av den amerikanska administrationen.

Som svar på hot om sanktioner och avbrytande av samarbetet mellan Ryssland påminde USA om att det var den ryska Sojuz bäraren är den enda amerikanska astronauter till den internationella rymdstationen, vilket är 28 maj i år kosmodromen Baikonur i Kazakstan till ISS skickade framgångsrikt en medlem i Europeiska rymdorganisationen (ESA) , den tyska astronauten Alexander Gerst, ryska kosmonauten Maxim Suraeva och NASA-astronauten Gregory og Wiseman.

Tidigare Rysslands vice premiärminister Dmitrij Rogozin varnade “att de aggressiva amerikanska sanktionerna hindra genomförandet av stora internationella projekt inom rymdindustrin.” “I detta avseende kommer Ryssland att tvingas söka andra pålitliga partners för genomförandet av sina rymdprojekt”, säger Rysslands vice premiärminister och betonade “att Ryssland tvivlar på vidareutveckling av allvarliga högteknologiska projekt med opålitliga partners, såsom Förenta staterna, som inte politisk fråga, inte alla är redo att ta steget och genomförande av projekt som påverkar intressen inte bara USA och Ryssland, men för hela mänskligheten.”

Rysslands vice premiärminister Rogozin föreslog också “att samarbetet med USA på den internationella rymdstationen inte kommer att kunna omfatta 2024, som tidigare väntat, men på grund av spänningarna mellan de två länderna, detta partnerskap kan vara klar före 2020.”

Tyskland vetenskapsman Judith Hartl sade Deutsche Welle kommenterade tillkännagivandet av den ryska regeringen. “Är jag förvånad över att Ryssland vill gå ut tidigt i projektet delade rymdstationen? Nej, ärligt gjorde jag. Det är vad jag förväntade mig och det gör varje dag sedan den amerikanska agenturen NASA i början av april på grund av krisen i Ukraina i stort sett övergiven samarbete med Ryssland, med undantag för den gemensamma rymdstationen.

Naturligtvis att avbröts och samarbetet, internationella rymdstationen skulle omedelbart förstöras, för utan ryssarna där, kan ingen gå. Eftersom amerikanerna för några år sedan min utslitna rymdtransportsystem rymdfärjan levereras till museet, bara en rysk Soyuz-raket som kan bära folk till rymdfarkosten, som Ryssland använder detta beroende att bli påmind om att Förenta staterna utan sina tekniker för amerikanska och europeiska astronauter kan gå i pension, är det ganska förståeligt.

Fortfarande skulle inte kalla vapenskrammel, eftersom fram till 2020, förblir allt som det är. Som blixten skulle vara att Ryssland bröt omedelbart samarbete, men det skulle stöta stor fördömande av det internationella forskarsamhället, där Ryssland inte vill. Dessutom NASA fortfarande betalas 70 miljoner dollar för var och en av sina transport astronauter till Soyuz raket.

Tillkännagivandet kommer att upphöra samarbetet 2020 lämnar stort manöverutrymme. Tills dess kan mycket hända och de stora nationerna i världen vet hur starkt beroende av varandra om de vill lyckas flyga ut i rymden. Uppdrag som kräver besättningen, flyga till Mars, rymdteleskop och stanive – allt detta är otroligt dyrt. Inget land i världen inte vill och inte har råd att betala för resor i omloppsbana värd miljarder dollar “, säger Judith Hartl.

Vissa medier i USA försöker minska skadorna och göra allt som är relaterat till rymdprogrammet är undantagen från sanktionerna, men så småningom misslyckades, skriver amerikanska analytiker Ulson Gunnar. “Vissa har hävdat att den amerikanska beroendet av ryska raketer närmar sig sitt slut, om att detta kommer att ske redan under 2017, då USA kommer återigen att kunna skicka sin besättning till rymdraketer. Men i bästa fall till 2017 fortfarande måste genomgå tre år. Andra hävdade att privata rymdföretag, som till exempel “Space X och Orbital Sciences”, nu har möjlighet att anta rollen som Ryssland.

Tyvärr de som hoppas att de amerikanska sanktionerna slog denna sektor måste sägas, att den amerikanska flygindustrin under många år inte kommer att kunna ta på sig rollen som Ryssland. Å andra sidan, besättningen på den internationella rymdstationen behöver en åktur nu, och Ryssland är det enda land som kan erbjuda den här tjänsten, “tidningen” New Eastern Outlook “, säger Gunnar.

Det är viktigt att betona ett annat segment, och detta är ett potentiellt hot mot Ryssland självt, naturligtvis, återigen i ljuset av att intensifiera konflikten i Ukraina, och om du inte vidta lämpliga motåtgärder. Det är känt att förutom överlägsenhet i konventionella och kärnvapen, samt information krigföring, en viktig del av de väpnade styrkorna i världen supermakt representerar höghet i rymden. “Ryssland kommer uppskov med verkställigheten av alla amerikanska GPS ssistema på dess territorium”, endast ett fåtal dags sade Rysslands vice premiärminister Dmitrij Rogozin, som är ansvarig för flyg- och militärindustrin.

Rogozin sade att “för att de amerikanska GPS-markstationer i Ryssland bygger på två avtal som går tillbaka till 1993 och 2001”. “Enligt avtalet, finns det totalt 11 GPS-stationer i 10 ryska federala enheter. Snart deadline att Moskva och Washington överens om utnämningen av de ryska” GLONASS “GPS-stationer i USA. Förhandlingarna kommer att pågå tre månader och vi hoppas att dessa diskussioner åstadkomma en lösning som gör det möjligt att förnya vårt samarbete på grundval av ömsesidighet och proportionalitet “, Rogozin sa, men tillade:” att om nedläggning av förhandlingar, arbetar 11 amerikanska GPS-stationer i Ryssland stoppas först tillfälligt och sedan permanent i år ” .

“Under de senaste månaderna, CIA och Pentagon, dock en kampanj i utrikesdepartementet mot det ryska företaget” Roscosmos “och har för avsikt att förhindra byggandet av en rysk station kosmisk navigationssystem” GLONASS “(Global Systems Navigacionnye diagrammet), också känd som kontrollstationen av kosmisk flygning på amerikansk mark “sade rapporten som citerar anonyma amerikanska tjänstemän Administration, publicerade” The New York Times. ” Anledningen är naravodno, “rädsla för spioneri av ryska forskare.”

Moskva är oftast utrikesdepartementet begäran om byggande av övervakningsstationer för “GLONASS” på territorium USA skickade i maj 2012, men hittills har inte fått något svar på start förhandlingar, även om Ryssland är på sitt territorium det amerikanska GPS-systemet tillåter omedelbar byggnation av 11 liknande celler. Mellan ryska och amerikanska regeringen har haft flera möten, men fram till utbrottet av krisen ukrainska amerikanska säkerhets- och militära myndigheter har misslyckats med att komma överens om hur man ska bemöta Rysslands begäran om ömsesidighet.

“CIA och Pentagon misstänker att de ryska celler kan användas för underrättelseinhämtning och andra militära ändamål, såsom att samla exakta koordinaterna för hemliga anläggningar i USA och därmed säkerställa riktigheten av de guidade fientliga missiler”, skriver The New York Times, och om verkligen så svårt att CIA och Pentagon, är frågan om det finns skälig anledning till Moskva inte göra detsamma.

Nu Rogozin sade som svar var “att Moskva skulle förbjuda Washington för att använda en rysk raketmotorer att USA nu används för att skicka i omloppsbana sina militära satelliter.” “Vi utgår från det faktum att vi inte garantera att våra motorer används enbart för civila flygplan och därför kan vi inte kommer att kunna fortsätta att leverera i USA”, sade Rysslands vice premiärminister och tillade att “ingen sådan garanti den ryska sidan inte kommer att kunna utföra även rutinunderhåll tidigare levererat motorer amerikanska partners “, sade Rogozin.

USA för att lansera militära och civila satelliter i rymden bygger på en rysk raketmotorer RD-180 och FC-33, för länge sedan NASA säger “det är nästan omöjligt att producera en fullt fungerande egen raketmotor före 2020”.

Redan meddelade avbrytande av samarbete med den amerikanska rymdstyrelsen fram till 2020 Rogozin kommenterade “att Ryssland har ett helt nytt koncept för vidare utforskning av universum och han är för närvarande under konstruktion av den behöriga ryska rymdstyrelsen.”

När det gäller markstationer för rysk GPS-navigationssystem “GLONASS” som problemet avlägsnas till Ryssland i slutet av året, eftersom Rysslands president Vladimir Putin med Kubas president Raul Castro gick med på att dessa scheman i Kuba, och planen för sådana former av samarbete mellan den ryska och andra partners i Latinamerika.

Men Rogozin underströk också att Ryssland kommer att äga restriktiva åtgärder mot USA endast tillämpas som svar på de sanktioner som tidigare införts av väst och USA. “Vi kommer aldrig att bli den första att införa sanktioner, särskilt när det gäller högteknologi, eftersom det för oss frågan om sysselsättning och våra experter” sade vidare Rysslands vice premiärminister och skämtade, “hur kommer NASA, om politikerna i Washington insisterar på sanktioner mot Ryssland, “för att gå till ISS måste använda -. studsmattan”

Om vi ​​följer kronologi av händelser, är slutet på samarbetet mellan den amerikanska rymdstyrelsen NASA med Ryssland ett problem som skapas exklusivt amerikanska politiker. De försöker deras offentliga och visa världen Ryssland som en oförsonlig fiende jämföra det Nazityskland, “vem kidnappar någon annans territorium och ett farligt hot mot global stabilitet.” Men till USA skickar sina astronauter i rymden helt beroende av Ryssland, och dessa två försök att lansera sin experimentella raket rymdskepp är ett bevis på att brådska och onödigt att kasta miljarder dollar för att privata företag kan inte lösa detta problem.

Dessutom, Ryssland och USA samarbetar nära i en lång rad andra rymdprogram, inklusive utbildning av forskare och astronauter, forskning och utveckling av nya kosmiska projekt. Problemet uppstod när amerikanska politiker har blivit medvetna om att de kan övertyga världen om att Ryssland är “nytt Nazityskland”, och samtidigt med henne fortfarande arbeta nära tillsammans i ett känsligt område med hög teknik och av sådan “onda” som Ryssland, beroende ytterligare arbete av det amerikanska rymdprogrammet.

Anser dock NASA att samarbetet med ryska kollegor måste vara, först av allt, eftersom det alltid har varit ett konstruktivt och ekonomiskt samarbete. Naturligtvis att NASA “pensionering” rymdfärjan flottan inte betydde för evigt beroende av Ryssland, men amerikanska experter uppskattar att Ryssland kommer att vara en pålitlig och konstruktiv partner.

Därför beslutade NASA att göra detta tillfälliga beroende, tills slutligen utvecklar en ersättning för deras nya rymdskepp. Det verkar som om NASA:s folk som arbetar med sina motsvarigheter i Ryssland “, Roscosmos” har en mycket bredare och mer vågad vision om mänsklighetens framtid, men kortsiktiga beslutsfattare i Washington.

Inte bara det, forskare vid NASA extremt respekte ryska motsvarigheter och vice versa, men det verkar inte finnas någon brådska uppskattat fått “instruktioner” från sina politiker, som önskade kortsiktiga “vinster” i Ukraina, gör omätbar skada på långsiktiga rymdprojekt. Dessutom nästan bryta alla band med Ryssland när det gäller utforskning av rymden för många otänkbart process. Internationella rymd hållning, anslutningar och markinfrastruktur, rymd besättningar och stöd inför uppdraget beror enbart på den fortsatta samarbetet mellan NASA och ryska partners.

Beskriva Ryssland som “nazister” och amerikaner som arbetar sida vid sida med sina ryska motsvarigheter för att försvara resa till Ryssland i slutet kommer att kräva att överge den internationella rymdstationen.

På grund av de kortsiktiga politiska hökar i Washington detta kommer att bli en monumental prestation av vetenskap och teknik i omloppsbana runt jorden sändas till historiens soptunna av vetenskap. I USA, men nu många är inte klart envishet med vilken den amerikanske presidenten och regeringen i vattnet en hopplös kamp i Ukraina, och i ett par decennier kommer att ha en generation som kommer att diskutera i misstro, hur var det möjligt att ingen hindrade och därigenom hjälpt utvecklingen av hela mänskligheten.

Tyvärr, alla ovanstående inte betyder de första offren för testflygningar i USA som har fallit på grund av den vansinniga konfrontationspolitik med Ryssland, den amerikanska administrationen, medan å andra sidan alla förutsägelser besannas, Dmitrij Rogozin, och NASA-forskare och analytiker som Ulson Gunnar som genast sade att privata företag “Space X” och “Orbital Sciences” kan inte utföra den här uppgiften, men i Ryssland sanktioner som en möjlighet för en snabb buck, som tycks dem bara och viktigt.

Det bör tilläggas att de astronauter som är på “internationella rymdstationen” inte missar något, eftersom de har mat och dryck fram till våren 2015, och på samma gång medan å andra sidan Atlanten föll bevis för amerikanska rymdfarkoster, har en annan rysk “Soyuz” framgångsrikt lanseras med kosmodromen Baikonur och ISS astronauter och forskare behöver för att leverera rysk rymdfarkost “Progress M-25M” (Progress M-25M).*

Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

_____________________________________________________________
*Vid utarbetandet av texten har följande källa använts:
2014/12/27. / Ree-Akademediasrbija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *