Kreml: “USA vill byta ut regeringen i Ryssland!”

TEMA: 

Genom att införa sanktioner mot Moskva vill USA byta ut den politiska ledningen, menar Sergej Rjabkov. Washington tvingar sina allierade att föra en antirysk politik, säger den ryske tjänstemannen.

Bakom formellt meddelat mål till Moskva förändringsläge när det kommer till Ukraina, ser vi Washingtons plan att skapa sociala och ekonomiska förutsättningar för att ändra regeringen i Ryssland, sade Rysslands vice utrikesminister Sergej Rjabkov.

Enligt Rjabkov, är Amerika först i alla västländer som ville “straffa” Ryssland “fri uttryck för folkviljan på Krim och i Sevastopol”, vilket mars beslutade i en folkomröstning för att utträda från Ukraina och gå Ryssland, rapporterar Russia USA Today.

Då bestämde de att “Ryssland bör, i yttrandet från USA, helt förändra myndigheterna i Kiev och östra Ukraina i allmänhet, och att ompröva sin utrikespolitik”, sade Rjabkov.

Han påpekade att, förutom planer på att destabilisera de ryska myndigheterna, är den amerikanska tvingar dess allierade för att föra en antirysk politik och följa USA: s politik när det gäller sanktioner Ryssland.

“Men USA är inte skäms att insistera på samarbete med oss (Ryssland) i frågor som påverkar deras intressen,” menar Rjabkov. Han använde exemplet med samtalen om Irans kärnenergiprogram, som innebar Ryssland och USA.

Rjabkov tillägger att Kreml inte har några planer på att starta samtal med USA eller med dess västallierade att sanktionerna upphävs.

Han kritiserade den amerikanska resolution som fördömer Moskvas agerande mot sina grannar, märker dem som aggression.

“I det här dokumentet ser vi som nästa steg och fortsätta att visa dessa tendenser sistone dominerade Washingtons politik gentemot Ryssland”, sade Rjabkov.

Från 4 december upplösningen fördömde Rysslands “pågående politiska, ekonomiska och militära aggression” mot Ukraina, Georgien och Moldavien, och “kontinuerlig kränkning av sin suveränitet, oberoende och territoriella integritet.”

Rjabkov inte utesluta att USA kommer i framtiden att bli ännu fler komplikationer.

Moskva försöker stabilisera relationerna med Washington, men upplösningen är en barometer helt olika attityder i USA mot Ryssland, tillade Rjabkov.

“Vi är inte redo att göra eftergifter när det gäller grundläggande frågor, men vi är redo och vi kommer att titta på att upprätta en balans mellan olika intressen och gemensam grund när det är möjligt”, avslutade Rjabkov. (RTS, )

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published.