Framstående tyskar uppmanar väst att inleda en dialog med Ryssland

En grupp av 60 framstående tyskar kräver av sitt hemland och väst att inleda en dialog med Ryssland, samtliga övertygade om att det är grunden för att säkerställa fred i Europa i stället för vidare isolering av Moskva – som är “farligt för världen.”

Petitionen “Ett nytt krig i Europa? Inte i vårt namn!” är undertecknad av renommerade tyskar inom olika verksamhetsområden som politik, ekonomi, kultur och media, bland övriga förre tyske förbundskansler Gerhard Schröder och regissör Wim Wenders.

Det faktum att Ryssland och väst har olika syn på världen just nu “betyder inte att de framsteg vi har gjort under de senaste 25 åren med Ryssland bör förstöras”, säger Horst Telčik som är före detta politisk rådgivare till förbundskansler Helmut Kohl.

Gruppen sade att de önskade se en övergång från en konfronterande politik till diplomatisk politik gentemot Moskva. Europa och Ryssland har sålunda ett gemensamt ansvar för att garantera fred och säkerhet i Europa, och detta kan endast uppnås genom “lika säkerhet för alla och att alla parter respekteras.” (“Wieder Krieg in Europa? Nicht in unserem Namen!”, Zeit Online, 5. Dezember 2014)

Gruppen av framstående tyskar menar därtill att medierna bör försöka vara mer objektiva i sin rapportering och sluta bidra till en demonisering av Ryssland vid varje tillfälle. (“Wieder Krieg in Europa? Nicht in unserem Namen!”, Zeit Online, 5. Dezember 2014)

drac Ljubomir T. Dević, fil. kand.,
medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *